Ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο Μ. Ντράγκι

Την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, ενώ εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο νομισματικής χρηματοδότησης της Ελλάδας. 
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, δήλωσε ότι η επικοινωνιακή πολιτική στην Ελλάδα προκαλεί μεταβλητότητα στις αγορές και υποσκάπτει τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η ΕΚΤ ζήτησε από το Eurogroup το υπόλοιπο των 10 δισ. ευρώ του πακέτου που προοριζόταν για τον τραπεζικό κλάδο να διατηρηθεί ανέπαφο και να μεταφερθεί εκτός χώρας, ώστε να μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο για ένα «ξαφνικό αρνητικό γεγονός». Το αίτημα αυτό, όπως είπε, περιελήφθη στην τελευταία απόφαση του Eurogroup.
Νωρίτερα το ΔΣ της Ευρωτράπεζας αποφάσισε την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά μόλις 500 εκατ. ευρώ, στα 68,8 δισ. ευρώ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αύξησης του πλαφόν που υπάρχει για αγορές εντόκων γραμματίων από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην Ευρωτράπεζα για δημιουργία ασφυκτικού περιβάλλοντος ρευστότητας εν μέσω των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται στο 68% του ΑΕΠ της, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την προοπτική αγοράς εγχώριων κρατικών τίτλων, ο Μ. Ντράγκι είπε πως για να προχωρήσει στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, θα πρέπει να ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Τα ομόλογα να είναι επενδύσιμα, βάσει των οίκων αξιολόγησης.
  • Το ποσοστό κατοχής ομολόγων από την ΕΚΤ ανά εκδότη να μην ξεπερνά το 33%.
Σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι, εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος και αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν τον Ιούλη, μειώνοντας το ποσοστό των τίτλων που κατέχει η ΕΚΤ, θα είναι δυνατή η εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και για τη χώρα μας.
Από 9 Μάρτη η αγορά ομολόγων - Θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβρη 2016
H ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια την Πέμπτη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς εφαρμόζει το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού.
Η απόφαση, που αφήνει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 0,05%, ανακοινώθηκε λίγο προτού ο Μάριο Ντράγκι παρουσιάσει από τη Λευκωσία τα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά ομολόγων ύψους σχεδόν 1,14 τρισ. ευρώ.
Ο Ιταλός διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι η αγορά των ομολόγων θα ξεκινήσει από τις 9 Μάρτη και θα διαρκέσει ως το Σεπτέμβρη του 2016. Η ΕΚΤ θα προχωρά σε αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 1,5% (από 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2016 θα φτάσει στο 1,9% (από 1,5% της προηγούμενης πρόβλεψης).
Στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για την παράταση της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας. Ο ίδιος ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι «οι προβλέψεις είναι για πολύ χαμηλό πληθωρισμό ή και αποπληθωρισμό τους επόμενους μήνες».
Προσδιόρισε μάλιστα ότι για το 2015 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός (από 0,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), αλλά το 2016 θα ανέλθει στο 1,6% (από 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).
Παρά τη βελτίωση, η χορήγηση δανείων σε μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι υποτονική, σημείωσε.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget