Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), την ερχόμενη Δευτέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η συνεργασία σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), κατά τη γνωστή και πάγια μεθοδολογία που εδώ και χρόνια ακολουθείται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης και επικαιροποίησης των μνημονίων.
Στο φόντο των εξελισσόμενων αντιλαϊκών παζαριών, το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, με κύριο θέμα το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας και κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν «αισιοδοξία» ότι «οδηγούμαστε σε λύση».
«Οι θεσμοί θα διατηρήσουν το ρόλο τους...»
Σε κάθε περίπτωση, είναι απόλυτα βέβαιο, ότι οι «αξιολογήσεις» και η «εποπτεία» θα συνεχιστούν ακόμη και μετά την κατάληξη της όποιας πρόσκαιρης συμφωνίας, ανεξάρτητα και από την όποια λύση, στο πλαίσιο των εμφανιζόμενων συμβιβασμών.
Ως «διαφορά» -που φυσικά δεν αλλάζει την αντιλαϊκή ουσία- προβάλλεται ότι αυτή τη φορά οι συναντήσεις των «τεχνικών κλιμακίων» γίνονται στις Βρυξέλλες, αντί για τις επιτόπιες επισκέψεις στην Αθήνα. «Από σεβασμό» προς την Ελλάδα, «η τρόικα δε θα ονομάζεται πλέον τρόικα αλλά οι θεσμοί θα διατηρήσουν το ρόλο τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Γιέγκερ, τονίζοντας ότι ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο της τρόικας ή να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα και επανέλαβε ότι η μόνη επιλογή είναι η επέκταση του προγράμματος.
Πηγές της συγκυβέρνησης, στο μεταξύ, επισημαίνουν ότι «υπάρχουν σημεία, όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη» και αναφέρουν ως παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και το συνταξιοδοτικό, για να συμπληρώσουν, ωστόσο, αμέσως μετά -παρά την εμφανιζόμενη «απόσταση» σε ζητήματα όπως τα παραπάνω- ότι «έχουν γίνει σοβαρά βήματα» για τη συμφωνία...
Με το βλέμμα στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων «μνημονιακών» χαρατσιών
Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες που διαρρέει η κυβερνητική αποστολή (στην οποία συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτος)τα «τεχνικά κλιμάκια» δείχνουν «πιεστικό ενδιαφέρον» για τα φορολογικά και ταδημοσιονομικά ζητήματα.
Το σχετικό μήνυμα είχε ήδη αποστείλει από χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκαθαριστεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου, όπως είπε, ότι παραμένουν ασαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις στο τελευταίο δίμηνο,παραπέμποντας ουσιαστικά σε ζητήματα όπως η συγκέντρωση των φόρων και η επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων, στη βάση των οποίων κρίνονται τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών αξιολογήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε άλλο παρά τυχαία, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταθέτει, την ερχόμενη βδομάδα, στη Βουλή -σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα στο φιλοκυβερνητικό Τύπο πιθανότατα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- τη νομοθετική ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, πρώτα και κύρια για τα κάθε είδους «μνημονιακά» χαράτσια. Απ' ό,τι φαίνεται, θα πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση της συγκυβέρνησης, με στόχο τη διατήρηση των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Κόντρες και συμβιβασμοί
Στο μεταξύ, σήμερα, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα και τη χάραξη της γερμανικής γραμμής για την επικείμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
«Είμαστε μακριά από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ αλλά και αυτό που θα ονομάζαμε πολιτικό συμβιβασμό», δήλωσε, από την πλευρά του, την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. «Τώρα καταπιανόμαστε με την ουσία των διαφορών ανάμεσα στις απόψεις του Γιούρογκρουπ και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την «παράταση του προγράμματος».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε «πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα». «Οι Ελληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες» πρόσθεσε, επαναφέροντας έμμεσα το ζήτημα της επίτευξης των αντιλαϊκών στόχων του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο μεταξύ, ενεργή παραμένει η εμπλοκή των ΗΠΑ στα αντιλαϊκά παζάρια που διεξάγονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας δέχθηκε την Παρασκευή τηλεφώνημα από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, στο οποίο ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την «ικανοποίηση» των ΗΠΑ για τις «τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις» μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Τζακ Λιού «τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και τη σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την εν λόγω τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο υπουργός Λιού κάλεσε όλες τις πλευρές να αφήσουν στην άκρη τις ρητορείες και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός».