ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΗΠΑ Ενταση των παζαριών για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία

Ξεκίνησαν οι επαφές των «τεχνικών κλιμακίων» της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ)
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες ενόψει της συνεδρίασης τουΣυμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), την ερχόμενη Δευτέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ξεκινήσει και η συνεργασία σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), κατά τη γνωστή και πάγια μεθοδολογία που εδώ και χρόνια ακολουθείται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης και επικαιροποίησης των μνημονίων.
Ως «διαφορά» -που φυσικά δεν αλλάζει την αντιλαϊκή ουσία- προβάλλεται ότι αυτή τη φορά οι συναντήσεις των «τεχνικών κλιμακίων» γίνονται στις Βρυξέλλες, αντί για τις επιτόπιες επισκέψεις στην Αθήνα. «Από σεβασμό» προς την Ελλάδα, «η τρόικα δε θα ονομάζεται πλέον τρόικα αλλά οι θεσμοί θα διατηρήσουν το ρόλο τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Γιέγκερ, τονίζοντας ότι ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο της τρόικας ή να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα και επανέλαβε ότι η μόνη επιλογή είναι η επέκταση του προγράμματος.
Πηγές της συγκυβέρνησης, στο μεταξύ, επισημαίνουν ότι «υπάρχουν σημεία, όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη» και αναφέρουν ως παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και το συνταξιοδοτικό, για να συμπληρώσουν, ωστόσο, αμέσως μετά -παρά την εμφανιζόμενη «απόσταση» σε ζητήματα όπως τα παραπάνω- ότι «έχουν γίνει σοβαρά βήματα» για τη συμφωνία...
Σε αυτό το φόντο, έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στην Αθήνα, με θέμα το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας αλλά και την αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Με το βλέμμα στα ληξιπρόθεσμα χαράτσια
Σε κάθε περίπτωση, είναι απόλυτα βέβαιο, ότι οι «αξιολογήσεις» και η «εποπτεία» θα συνεχιστούν ακόμη και μετά την κατάληξη της όποιας πρόσκαιρης συμφωνίας, ανεξάρτητα και από την όποια λύση, στο πλαίσιο των εμφανιζόμενων συμβιβασμών.
Το μήνυμα αυτό απέστειλε χτες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκαθαριστεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου, όπως είπε, ότι παραμένουν ασαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις στο τελευταίο δίμηνο. Πρόκειται δηλαδή για ζητήματα όπως η συγκέντρωση των φόρων και η επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων, στη βάση των οποίων κρίνονται τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών αξιολογήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε άλλο παρά τυχαία, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταθέτει, την ερχόμενη βδομάδα, στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, πρώτα και κύρια για τα κάθε είδους «μνημονιακά» χαράτσια, που στοιβάζονται στα κιτάπια της εφορίας. Απ' ό,τι φαίνεται, θα πρόκειται για τη πρώτη νομοθετική παρέμβαση της συγκυβέρνησης, με στόχο τη διατήρηση των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Κόντρες και συμβιβασμοί
«Είμαστε μακριά από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ αλλά και αυτό που θα ονομάζαμε πολιτικό συμβιβασμό», δήλωσε, από την πλευρά του, χτες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ«Τώρα καταπιανόμαστε με την ουσία των διαφορών ανάμεσα στις απόψεις του Γιούρογκρουπ και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την «παράταση του προγράμματος».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε «πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα».«Οι Ελληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες» πρόσθεσε, επαναφέροντας έμμεσα το ζήτημα της επίτευξης των αντιλαϊκών στόχων του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο μεταξύ, ενεργή παραμένει η εμπλοκή των ΗΠΑ στα αντιλαϊκά παζάρια που διεξάγονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας δέχθηκε χτες τηλεφώνημα από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, στο οποίο ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την «ικανοποίηση» των ΗΠΑ για τις «τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις» μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Τζακ Λιού «τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και τη σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη».
Αντίστοιχα, περαιτέρω συμβιβασμούς από την Ευρωζώνη ζήτησε η σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Κ. Ατκισον. Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων αλλά και «εξίσου σημαντικό οι πιστωτές να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μεγάλη άνοδος της ανεργίας».
Σήμερα, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά δίκτυα, αναμένεται να χαράξουν τη γερμανική γραμμή στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
13/2/2015
 -- Συμβιβασμός με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα των μονοπωλίων
12/2/2015
 -- Εύθραυστες ισορροπίες με φόντο τους ανταγωνισμούς
8/2/2015
 -- Αντιλαϊκά παζάρια στο έδαφος των μονοπωλίων
24/1/2014
 -- Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικής
22/11/2012
 -- Η αναστολή του συμβιβασμού οξύνει την κόντρα

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget