ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Βάζουν χέρι στα αποθεματικά για τις συντάξεις

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να καλύψει όλο το ποσό της σύνταξης του Φλεβάρη. Επικαλείται τον μνημονιακό νόμο 4270/2014
Σε κίνδυνο βρίσκεται η κανονική καταβολή των κύριων, επικουρικών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων των ναυτεργατών. Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα το οποίο ενημερώνει το ΝΑΤ ότι, από το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων για το μήνα Μάρτη, θα λείπουν 40 εκατομμύρια! Το «κενό» καλείται το ΝΑΤ να το καλύψει από τα αποθεματικά του! Το υπουργείο Εργασίας επικαλείται το μνημονιακό νόμο 4270/2014, ο οποίος φαίνεται ότι άρχισε «τρέχει». Αυτό σημαίνει ότι αν απαιτηθεί η ίδια διαδικασία για την καταβολή των συντάξεων και τους επόμενους μήνες, η καταβολή των συντάξεων τινάζεται στον αέρα, αφού τα αποθεματικά του ΝΑΤ θα τελειώσουν, σύμφωνα με τους πιο ήπιους υπολογισμούς, σε τρεις μήνες!
Στις 6 Φλεβάρη, η Διεύθυνση Οικονομικού Τμήματος του ΝΑΤ έστειλε το καθιερωμένο έγγραφο στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας την καταβολή της «κρατικής επιχορήγησης μηνός Φεβρουαρίου, ποσού 80.000.000 ευρώ», προκειμένου στις 27 Φλεβάρη να καταβληθούν οι συντάξεις του Μάρτη. Εκτός των 80 εκατ. ευρώ απαιτούνται άλλα 10 εκατομμύρια που κατανέμονται στον Οίκο Ναύτη και ΕΟΠΥΥ, προκειμένου οι ναυτεργάτες και οι οικογένειές τους να έχουν γιατρούς και φάρμακα, και στα Ταμεία Πρόνοιας για την καταβολή των επιδομάτων.
Το υπουργείο Εργασίας, προς έκπληξη των υπηρεσιών του ΝΑΤ και των ναυτεργατικών σωματείων, απαντάει με έγγραφό του στις 11 Φλεβάρη, ότι «...προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων μηνός Μαρτίου του 2015 του ΝΑΤ το αργότερο μέχρι τις 24/02/2015 από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της ΓΓΚΑ (Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης) (....) να καταβληθεί το ποσό των 50.000.000 ευρώ, με τη διαδικασία των προκαταβολών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του Ν. 4270/2014»!
Η διοίκηση του ΝΑΤ, μετά από αυτή την απάντηση, έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση 40 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕ όπου βρίσκονται τα αποθεματικά του ΝΑΤ, «προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ταμείου για το μήνα Φεβρουάριο»!
Η εξέλιξη αυτή «είναι αιτία πολέμου» διαμηνύουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ και καλούν τους ναυτεργάτες «σε ετοιμότητα για την αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης». Επισημαίνουν ότι συνεχίζεται «η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτεργατών» και από τη νέα κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «για τα ελλείμματα του ΝΑΤ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών ευθύνονται οι εφοπλιστές και η πολιτική που υπερασπίζει τα συμφέροντά τους.
«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συνεδριάσει το ΔΣ του ΝΑΤ με αυτό το θέμα. Απορρίπτουμε την προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης που επιχειρεί να επιβάλει μέσα από τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ την κάλυψη των αναγκών με τη λεηλασία των αποθεματικών του ΝΑΤ.
Απαιτούμε η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων και την παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας».
Μετά από αίτημα των 5 σωματείων θα συνεδριάσει η ΕΕ της ΠΝΟ.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget