ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Με συναίνεση ...γάτες και αγελάδες προχωράει η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση

Την πεποίθηση ότι εξασφάλισε την υποστήριξη βασικών ομολόγων του στην ΕΕ για το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με το Ασφαλιστικό, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ύστερα από τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διυπουργικής του ΟΟΣΑ.
«Εισπράξαμε μια πολύ θετική υποδοχή, τόσο στο πλαίσιο γενικότερα της συνέλευσης του ΟΟΣΑ όσο και στις διμερείς επαφές με τους ομολόγους μου, τις δύο Γαλλίδες, τη Γερμανίδα και τον Πορτογάλο», δήλωσε ο υπουργός στο «ΑΜΠΕ», επαληθεύοντας ότι οι ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση ικανοποιούν «το πνεύμα και το γράμμα» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ για το Ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τον Τύπο, η Γερμανίδα υπουργός Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση «βρίσκεται στο σωστό δρόμο» και ότι η ίδια θα την υποστηρίξει, ενώ η Γαλλίδα ομόλογός της Μίριαμ Ελ Κομρί δήλωσε ότι πρόκειται «για μια θαρραλέα μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να καθορισθεί καλύτερα ποιο είναι το κοινωνικό μοντέλο στην Ελλάδα».
Ωστόσο, την ίδια ώρα που ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζει συναινετικό το κλίμα με τους Ευρωπαίους εταίρους δημοσιεύματα για τη στάση του ΔΝΤ στο ίδιο θέμα βοηθούν αντικειμενικά την κυβέρνηση να στήσει δίπολο αντιπαράθεσης με το Ταμείο, για να αποπροσανατολίσει το λαό και να στηρίξει τον εμπαιγμό της «σκληρής διαπραγμάτευσης». 
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε κυριακάτικη εφημερίδα, το ΔΝΤ ζητάει αυστηρότερες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και θέτει τη μεταρρύθμιση του συστήματος ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά και αντιπροτείνει αύξηση έως 1% για εργοδότες και εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ταμείο θεωρεί επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς περικοπή κυρίων συντάξεων, ενώ αξιωματούχος του Ταμείου φέρεται να είπε για το σχέδιο της κυβέρνησης ότι «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα».
Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξη στη γερμανική «Suddeutsche Zeitung» η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε πει ότι το Ταμείο  «θα βοηθήσει» μόνο εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει «πραγματικά φιλόδοξα» μέτρα και εφόσον οι Ευρωπαίοι διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η ίδια ξεχώρισε το Ασφαλιστικό σαν μεταρρύθμιση-κλειδί, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες «ίσως έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016». Σε κάθε περίπτωση, η διαφαινόμενη αντιπαράθεση με το ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό εκφράζει πολλά περισσότερα από τις διαφωνίες του στο συγκεκριμένο θέμα και υποκρύπτει βαθύτερους και πιο σύνθετους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με αιχμή τη διαχείριση της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget