ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» Πολλαπλά κίνητρα υπέρ της εργοδοσίας με πρόσχημα τη «μαύρη» εργασία

Μέτρα πολλαπλής επιδότησης των εργοδοτών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.
Ειδικότερα και σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, εξετάζονται η μείωση του προστίμου που σήμερα είναι 10.550 ευρώ (το 18πλάσιο του κατώτατου μισθού) σε 3.500 ευρώ, σε περίπτωση που ο εργοδότης προσλάβει νόμιμα τον εργαζόμενο, η παροχή κινήτρων υπέρ του εργοδότη όπως π.χ. φορολογικού χαρακτήρα και μάλιστα ακόμη και στην κατεύθυνση της πλήρους απαλλαγής από το πρόστιμο σε περιπτώσεις άμεσης συμμόρφωσης και νόμιμης πρόσληψης του εργαζόμενου, αν διαπιστώνεται παράβαση για πρώτη φορά. Βέβαια εδώ ελοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος μιας ακόμη «φάμπρικας» κινήτρων υπέρ του εργοδότη και γενίκευσης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, αφού με αυτό τον τρόπο «συμφέρει» τον εργοδότη να έχει εργαζόμενους ανασφάλιστους και αδήλωτους. 
Παράλληλα, το ισχύον σήμερα πρόστιμο των 10.550 ευρώ θα σταματήσει να επιβάλλεται, δηλαδή έχουμε ένα ακόμη «δώρο» υπέρ του εργοδότη. Και μιλάμε για πρόστιμο που στην πραγματικότητα η είσπραξή του είχε μείνει στα «χαρτιά», καθώς μόνο το 18% με 20% εισπράττονται τελικά, καθώς οι εργοδότες στην πλειοψηφία τους προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια με τις αντίστοιχες υποθέσεις να καθυστερούν κατά πολύ. Από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, προκύπτει ότι η αδήλωτη εργασία κυμαίνεται στο 20%, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, καθώς οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι. 
Και με αυτά τα μέτρα, επιβεβαιώνεται ότι η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού και των εργοδοτικών οργανώσεων και οι αναφορές περί «συναίνεσης» του επιχειρηματικού κόσμου στο Ασφαλιστικό (π.χ. αποδοχή στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών), στην ουσία ήταν το προκάλυμμα της νέας κινητροδότησης υπέρ της εργοδοσίας μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget