Μέση Ανατολή: Εκτός σχολείου το ένα έκτο των μαθητών, λόγω πολέμου

Πάνω από το ένα έκτο του πληθυσμού παιδιών και εφήβων σε εννιά χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής δεν θα ακούσουν, ούτε φέτος, το σχολικό κουδούνι, ούτε θα καθίσουν στα θρανία καθώς ο πόλεμος και οι κατά τόπους συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε πάνω από 9.000 σχολεία της περιοχής εξοστρακίζοντας από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό σύστημα περίπου 14.000.000 μαθητές, επισημαίνει η τελευταία έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με τον τίτλο «Η Εκπαίδευση Στην Πυρά».
Εξετάζοντας τις συνέπειες των πολέμων σε Συρία, ΙράκΥεμένηΛιβύη και Σουδάν οι αξιωματούχοι του οργανισμού του ΟΗΕ για τα παιδιά διαπίστωσαν πως μία ολόκληρη γενιά παιδιών «χάνεται», αφού ακόμη και εάν εκατομμύρια παιδιά χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες σταθούν τυχερά και γλιτώσουν από τις βόμβες, «δολοφονείται» το μέλλον τους, αφού μένουν εκτός σχολικού συστήματος χάνοντας την ευκαιρία στοιχειώδους μόρφωσης.
«Δεν είναι σύμπτωση ότι αυτό που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας, οι τραγικές εικόνες των ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν με βάρκες στην Ελλάδα και στην Ιταλία, οφείλεται κατά πολύ στη συριακή σύρραξη και σε μικρότερο βαθμό στην ιρακινή σύρραξη», σημείωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης της UNICEF για τη Βόρεια Αφρική και Μ. Ανατολή Πίτερ Σάλαμα, τονίζοντας ότι πάνω από 9.000 σχολεία έχουν καταστραφεί, πολλά από τα οποία δεν βρίσκονται μόνο στη Συρία ή στο Ιράκ και την Υεμένη, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, που πέρσι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τις βόμβες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων...
Από τα 13.900.000 παιδιά και εφήβους χωρών της περιοχής που δεν μπορούν να πάνε σχολείο, λόγω πολέμου, τα 2.700.000 είναι από τη Συρία, τα 3.000.000 από το Ιράκ, τα 2.000.000 από τη Λιβύη, τα 2.900.000 από την Υεμένη. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη την περιοχή έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους λόγω ανασφάλειας, ενώ ο ίδιος λόγος αποτρέπει τους γονείς από το να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αναφέρεται ακόμη. Οι χώρες που έχουν υποδεχθεί πρόσφυγες, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, διότι τα εκπαιδευτικά τους συστήματα δεν είχαν φυσικά σχεδιαστεί για να απορροφήσουν τόσο μεγάλους αριθμούς νέων μαθητών, ανέφερε ο Σάλαμα. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες και δεν πάνε σχολείο είναι 700.000, κυρίως στην Τουρκία και στο Λίβανο.
«Όλοι πιέζονται υπερβολικά για την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας κρίσης, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισήμανε ο Σάλαμα. Όπως πρόσθεσε, πολλά από τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο συχνά αναγκάζονται να δουλεύουν παράνομα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τα δικαιώματά τους) και συχνά είναι εκείνα που εξασφαλίζουν την τροφή για τις οικογένειές τους.
Η έκθεση της UNICEF υπογραμμίζει πως τα παιδιά καταλήγουν όλο και πιο συχνά να συμμετέχουν σε πολέμους από μικρότερες ηλικίες. Μαθητές και δάσκαλοι έχουν δολοφονηθεί, έχουν απαχθεί ή έχουν αιχμαλωτιστεί, σύμφωνα με τον Σάλαμα. Το 2014 καταγράφηκαν 214 επιθέσεις εναντίον σχολείων.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget