ΣΥΡΙΖΑ: Διεργασίες, παραιτήσεις, αντεγκλήσεις στο φόντο του νέου σαρωτικού μνημονίου

Εντείνουν το κλίμα αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού τα κυβερνητικά στελέχη που διαφοροποιούνται από το μνημόνιο Τσίπρα, για το οποίο, πάντως, μέχρι σήμερα έβαλαν πλάτη, ενώ συνεχίζουν να καλλιεργούν αυταπάτες για βελτίωση της θέσης του λαού εάν αλλάξει το νόμισμα κι ενώ στην εξουσία θα παραμένουν τα μονοπώλια.  
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής επί του νομοσχεδίου με τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα, ο Θ. Πετράκος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ευθύνη όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πούμε όχι».
Προσερχόμενος στη Βουλή, το πρωί, ο Π. Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, δήλωσε: «Δεν θα ψηφίσω το νέο μνημόνιο. Ο λαός δεν μας ψήφισε για να ψηφίσουμε νέο μνημόνιο. Με τα μνημόνια η χώρα καταστρέφεται», σημείωσε.
Τη θέση του ότι πρώτα θα έπρεπε να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και έπειτα να καθοριστεί το πρόγραμμα, επανέλαβε ο Γ. Βαρουφάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Υπογράμμισε ότι φτάσαμε έως εδώ γιατί οι δανειστές αρνήθηκαν το μόνο ζητούμενο που υπήρχε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, την αναδιάρθρωση του χρέους και επέμειναν στη δική τους λογική, να εξετάσουν το χρέος όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
«Σήμερα, με το πακέτο που καλούμαστε να εγκρίνουμε, επιβάλλεται η λογική των δύο μνημονίων, χωρίς καν χρηματοδότηση, απλώς και μόνο με μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης»τόνισε και έκανε λόγο για σημαντική απειλή να μην υπάρξει συμφωνία με τον ESM, ο οποίος απαιτεί τη συμμετοχή ΔΝΤ, αλλά το ΔΝΤ θέτει θέμα βιωσιμότητας του χρέους.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πω «ναι» σε μια «κατάπτυστη» συμφωνία, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Μακρή
Εκατόν εννιά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (σε σύνολο 201) υπογράφουν κείμενο με το οποίο τονίζουν ότι «η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, ζητάνε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ καλούν τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων». 
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Μ. Μανουσάκης, υπέβαλε την παραίτησή του. Στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει: «Η κυβερνητική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο “Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης”, καθιστά αδύνατη την παραμονή μου σε αυτή τη θέση». 
Επίσης, παραιτήθηκε η Νάντια Βαλαβάνη με επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα προς τον Αλέξη Τσίπρα, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τοποθετούμενη επί της διαδικασίας στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής για την έγκριση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τη διαφωνία της, επικαλέστηκε τον εκβιασμό της κυβέρνησης από τους εταίρους και τόνισε ότι «η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση». Όπως πρόσθεσε, «κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget