Βουλή: Δεκτό κατά πλειοψηφία στις Επιτροπές το νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα του 3ου μνημονίου (VIDEO)

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα πρώτα προαπαιτούμενα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου με τον τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης». 
Η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών ολοκληρώθηκε στις 14.30, ενώ είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 10 π.μ. και έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία έγινε με ρυθμούς ...υπερταχείας, σε σημείο ώστε το αποτέλεσμα στη συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών, ότι εγκρίνεται κατά πλειοψηφία, να προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων...
Πάντως, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ξεκινήσει η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία -τυπικά- θα αποφασίσει τη διενέργεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την έγκριση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα και όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός της ημερολογιακής ημέρας. Άλλωστε, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής ορίζει ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα Τετάρτη 15 Ιούλη... 
Τσακαλώτος: «Δύσκολη συμφωνία»
«Είναι μια δύσκολη συμφωνία που μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν είναι οικονομικά βιώσιμη», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.
Θέλοντας να δημιουργήσει στο λαό αίσθημα αναμονής, υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς να κριθεί η συμφωνία και πως θα πρέπει να περιμένουμε 30 με 40 μέρες για να υπογραφεί το τελικό κείμενο, όταν η απόφαση της Συνόδου Κορυφής δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τη βαρβαρότητα των μέτρων.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι υπάρχουν υφεσιακά μέτρα που κινούνται σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, αλλά  και άλλα, που υπό τον όρο της επίλυσης του ζητήματος του χρέους και της ύπαρξης ενός δυνατού επενδυτικού προγράμματος, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, τόσο τα «υφεσιακά» όσο και τα «αναπτυξιακά» μέτρα αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος, αφού ο λαός θα φορτωθεί σκληρά μέτρα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα λάβουν ζεστό χρήμα για να ενισχυθεί η καπιταλιστική κερδοφορία.
Ο υπουργός Οικονομικών προέβαλε το σαθρό επιχείρημα ότι τα μέτρα έχουν και αναδιανεμητική λογική, τη στιγμή που χτυπάνε βάναυσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα και επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα με νέους δυσβάσταχτους φόρους. 
Στα θετικά της συμφωνίας προέβαλε το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρή υπόσχεση για το χρέος, ότι η έδρα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα παραμείνει στην Αθήνα, καθώς και ότι ένα τμήμα των χρημάτων που θα συγκεντρώσει αυτό το ταμείο θα κατευθυνθεί για την τόνωση της ανάπτυξης, δηλαδή θα πάει απευθείας στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. 
ΚΚΕ: Πολύτιμες οι υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ στο καπιταλιστικό σύστημα 
Τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Όπως τόνισε, είναι πολύτιμες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο καπιταλιστικό σύστημα παραπλανώντας τα λαϊκά στρώματα, χειραγωγώντας και εμποδίζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών, αλλά και δημιουργώντας ένα μπλοκ πολιτικών δυνάμεων από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, με στόχο την υπεράσπιση της στρατηγικής επιλογής της αστικής τάξης να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά και δείτε βίντεο). 
«Όσοι αισθάνονται φρίκη από το νέο έγκλημα, όσοι νιώθουν τη βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος που μόνο πείνα, δυστυχία και εξαθλίωση φέρνει σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, ας βαδίσουν πλάι - πλάι με το ΚΚΕ», επισήμανε ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά και δείτε βίντεο). 
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης 
Την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου με τα πρώτα προαπαιτούμενα για το 3ο μνημόνιο επισήμανε ο Δ. Βίτσας, εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία προσπάθεια να συγκαλύψει τις σοβαρές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί, ισχυρίστηκε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια «έξωθεν και έσω», ώστε η συγκυβέρνηση να είναι παρένθεση. Για να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού, κατέφυγε σε τρομοκρατικά διλήμματα, αναφέροντας ότι ακόμη και αν αποκατασταθεί η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν αποτρέπεται ο κίνδυνος νέας οικονομικής ασφυξίας.
Τη γραμμή των έξωθεν παρεμβάσεων συνέχισε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να αποκρύψει τις ευθύνες της συγκυβέρνησης για τη διαμόρφωση των αντιλαϊκών μέτρων. Αναφερόμενος σε αυτό που αποκάλεσε «σχέδιο Σόιμπλε», που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της γερμανικής ολιγαρχίας, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι αυτές οι πολιτικές και αυτά τα μέτρα -τα οποία κάλεσε να υπερψηφιστούν- οδηγούν στην ανάπτυξη του φασισμού, λέγοντας ότι η δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να αναπτυχθούν νεοναζιστικές φωλιές!
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος αναπαρήγαγε τους κυβερνητικούς εκβιασμούς, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η συμφωνία και ειδικά το δάνειο-«γέφυρα» για να μη χρεοκοπήσουμε από τη Δευτέρα. Επίσης επιστράτευσε τους ισχυρισμούς περί πραξικοπήματος για να δικαιολογήσει τη σφοδρότητα των μέτρων, επισημαίνοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν τον πρωθυπουργό.
Στο όνομα της αποφυγής του Grexit αξίωσε την υποταγή του λαού και του συνδικαλιστικού κινήματος για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι, ισχυρίστηκε ότι τα συνδικάτα και οι «εργατοπατέρες» έχουν κάνει «μη ανταγωνιστική» την Ελλάδα. 
Η Νέα Δημοκρατία 
Τη στήριξη που παρείχε και παρέχει η ΝΔ στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να μην αμφισβητηθεί ο στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, επισήμανε στην ομιλία του ο Χ. Σταϊκούρας, εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα του 3ου μνημονίου.
Η ΝΔ στηρίζει τη διαμόρφωση ακόμα και μιας επώδυνης συμφωνίας, τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν δίνει λευκή επιταγή καθώς θα αξιολογεί συνεχώς το περιεχόμενο της συμφωνίας όπως θα διαμορφωθεί στις τελικές διαπραγματεύσεις.
Επέκρινε την κυβέρνηση που έφερε τη χώρα ενώπιον του μείζονος κινδύνου να φύγει από την Ευρωζώνη, γιατί το προηγούμενο διάστημα αναλώθηκε σε ιδεοληψίες και εμμονές που την εμπόδιζαν να υπογράψει τη συμφωνία, από τις αρχές του χρόνου ακόμη. Εκτίμησε ότι αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, πριν και από το δημοψήφισμα, η συμφωνία θα ήταν λιγότερο επώδυνη, ενώ δεν παρέλειψε και αυτός να επικαλεστεί τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας προκειμένου να αποδεχθεί ο λαός αδιαμαρτύρητα τα νέα μέτρα. 
Το Ποτάμι 
Ο εισηγητής του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης εξέφρασε την πρόθεση του κόμματός του να στηρίξει την κυβέρνηση, όχι μόνο για την ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας, αλλά και για την εφαρμογή τους.
Επισήμανε ότι εάν γίνουν εκλογές θα καταστραφούν οι καταθέσεις, όπως με το δημοψήφισμα έκλεισαν οι τράπεζες. «Πάρτε πρωτοβουλίες, η χώρα δεν έχει άλλες ευκαιρίες» είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν κρατήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, θα πρέπει να διορθωθεί.
Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έφερε τη συμφωνία που λοιδορούσε, καθώς και ότι το κόστος της καθυστέρησής της ήταν τα 50 δισ. ευρώ από την περιουσία του λαού που θα περιέχει το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Η Χρυσή Αυγή  
Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ηλ. Παναγιώταρος μίλησε για «αριστερό μνημόνιο», παραβλέποντας ότι το κόμμα του στο δημοψήφισμα συντάχθηκε με τη μνημονιακή εκδοχή της κυβέρνησης, ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας την εγκατάλειψή του.
Επίσης χρησιμοποίησε φρασεολογία περί τοκογλύφων και υποταγής στους δανειστές, αποφεύγοντας όπως ο «διάολος το λιβάνι» να καταδείξει ότι για τα βάσανα του λαού ευθύνεται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που η ναζιστική και εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στηρίζει με νύχια και με δόντια. 
Το ΠΑΣΟΚ 
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε αναγκαία τη συμφωνία για να επιβιώσει η χώρα εντός του ευρώ, ενώ έκλισε σε όλους τους τόνους τη λέξη «συναίνεση» προκειμένου να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα.
Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην παρούσα κυβέρνηση, ούτε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αλλά επιθυμεί την «εθνική ομοψυχία». Όπως είπε, «υπάρχει κυβέρνηση, ελπίζουμε να υπάρχει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία». 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget