ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σκληρά παζάρια και ανταγωνισμοί μέχρι την ύστατη ώρα

Σε ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση έχουν πλέον εισέλθει, για τα καλά, οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν, τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη τουΣυμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τηΓερμανία (Ομάδα των «5+1») στο πλαίσιο παζαριών για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη.
Μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες και δύο μέρες που απομένουν μέχρι την ημερομηνία - ορόσημο της 30ής Ιούνη, οπότε τυπικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα πρέπει να έχουν γεφυρώσει (εάν τελικώς το καταφέρουν...) τις διαφορές τους πάνω σε κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες. Οι τελευταίες, αν και λιγοστές, πληροφορίες από τα τραπέζια της διαπραγμάτευσης προβάλλουν δύο ως τα μεγαλύτερα «εμπόδια» για την ευόδωση των συνομιλιών:
  • Πρώτον, την απαίτηση (κυρίως Γάλλων, και μέσω αυτών, των Ισραηλινών...) για πρόσβαση επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν που θεωρούνται «ύποπτες» για ενδεχόμενες «πυρηνικές στρατιωτικές δραστηριότητες».
  • Δεύτερον, να επιτραπεί στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ η δυνατότητα «συνεντεύξεων» (δηλαδή, ανακρίσεων...) Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων.
Αλλα ανοικτά (και σχετικώς ελάσσονος σημασίας) ζητήματα αφορούν στη διαδικασία άρσης των διεθνών και δυτικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και τη θέσπιση μέτρων ελέγχου και πιστοποίησης του «απαραβίαστου» της συμφωνίας.
Ωστόσο, τα παραπάνω δύο κρίσιμα ζητήματα, που εμφανίζονται ως τα μεγαλύτερα προβλήματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σήμερα, έχουν απορριφθεί ήδη ως απαράδεκτα από τον Ιρανό ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη,Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.
Η θέση αυτή φαίνεται, εν μέρει, να γίνεται «σεβαστή» από την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού «ερευνητικού ιδρύματος» Μέσων Ενημέρωσης για τη Μέση Ανατολή MENRI, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν μετέβη μυστικά στο Ισραήλ την προπερασμένη βδομάδα, με στόχο να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον αρχηγό της Μοσάντ,Ταμίρ Πάρντο, τον αρχηγό των ισραηλινών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, Χερτζλ Χαλεβί, και τον Ισραηλινό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Γιόσι Κοέν, ότι ο έλεγχος των «ύποπτων» ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων μπορεί να γίνει αποτελεσματικά και διά της «πλαγίας οδού». Δηλαδή, μέσω των μυστικών υπηρεσιών...
Η (μάλλον αρνητική) απάντηση των Ισραηλινών δεν έγινε γνωστή, μολονότι προ ημερών ο Νετανιάχου, διαμαρτυρόμενος για τον «αποκλεισμό» του Ισραήλ από τα παζάρια, θυμήθηκε με νόημα το γνωμικό: «Εάν δεν είσαι στο τραπέζι, είσαι στο μενού...».
Διόλου τυχαία, το ίδιο διάστημα ο Λοράν Φαμπιούς, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών (η κυβέρνηση του οποίου εμφανίζεται, αυτό το διάστημα, να συγκλίνει την πολιτική της έναντι του Ιράν με αυτήν του Ισραήλ) έσπευσε να σημειώσει: «Θέλουμε μία συμφωνία με το Ιράν, αλλά ...η συμφωνία πρέπει να είναι επαληθεύσιμη, ισχυρή, συμπαγής, και σήμερα δεν έχουμε εγγυήσεις για κάτι τέτοιο... Μια συμφωνία που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί δεν μπορεί να εφαρμοστεί».
Δεν είναι βέβαιο εάν οι γαλλικές ενστάσεις θα παρακαμφθούν ή θα ικανοποιηθούν. Είναι όμως μάλλον σίγουρο πως θα παραμείνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μέχρις εσχάτων, ώστε να εκβιάσουν περισσότερα ανταλλάγματα για την πλευρά των δυτικών ιμπεριαλιστών.
Από το παρασκήνιο των εντεινόμενων παζαριών, (που γίνονται από τη Βιέννη στη Γενεύη και το αντίστροφο), δεν λείπουν, βεβαίως, ούτε οι ιστορίες κατασκοπείας. Με πιο πρόσφατη την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας λογισμικού κυβερνο-ασφάλειας, «Kasperski», πως σε ξενοδοχεία της Ελβετίας και της Αυστρίας, όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για το Ιράν, εντοπίστηκε το κατασκοπευτικό πρόγραμμα «Duqu 2.0», που χρησιμοποιούν συνήθως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες...
Το Ιράν ετοιμάζεται για νέα εποχή
Παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ και άλλων δυνάμεων να σαμποτάρουν ή να καθυστερήσουν τις εξελίξεις, το Ιράν προετοιμάζεται πυρετωδώς για μία νέα εποχή και τη δριμύτατη επαναφορά του στο διεθνές οικονομικό, διπλωματικό και πολιτικό σκηνικό.
Είναι κοινό μυστικό πως πολλά θα αλλάξουν στην ευρύτερη περιφέρεια του Περσικού Κόλπου, αλλά και διεθνώς εάν στις 30 Ιούνη (ή λίγο μετά...) επιτευχθεί τελικώς μία συνολική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα αρθούν (μάλλον σταδιακά...) οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν (που κλιμακώθηκαν ιδιαίτερα μετά το 2011 «στραγγαλίζοντας» την ιρανική οικονομία) και θα ανοίξουν οι κρουνοίκαταβολής δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρωστούν (λόγω των κυρώσεων) στο Ιράν πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες που έκαναν μπίζνες στη χώρα (π.χ. «Shell»). Στη χώρα θα επιχειρήσουν να επανέλθουν για μπίζνες μονοπώλια από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, την ΕΕ, τις ΗΠΑ που είχαν αφήσει «μισές δουλειές».
Δεν είναι, έτσι, τυχαία η ξαφνική εμφάνιση του Ιρανού υπουργού Ενέργειας, Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ, στη Σύνοδο του ΟPEC προ δεκαημέρου στη Βιέννη. Ο Ζανγκανέχ που επισκίασε με την παρουσία του τον επικεφαλής του πετρελαϊκού καρτέλ, Σαουδάραβα ομολογό του, Αλί Ναΐμι, δήλωσε πως η χώρα του είναι«ανοικτή σε όλους για μπίζνες». Εκανε ιδιαίτερη πρόσκληση στις «αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν υψηλότερη τεχνογνωσία από τις ευρωπαϊκές». Ο Ζανγκανέχ ανήγγειλε ότι προχωρά η εφαρμογή της συμφωνίας με τη Ρωσία για την ανταλλαγή ιρανικού αργού πετρελαίου με ρωσικά αγαθά και είχε συναντήσεις με πρωτοκλασάτα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών «Shell», «Total», «Eni», «Lukoil».
Δεν είναι ανεξήγητο αυτό το ενδιαφέρον. Εάν επιτευχθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τότε οι ξένες εταιρείες που θα σπεύσουν να καλύψουν τα κενά που δημιούργησαν οι πολυετείς κυρώσεις στην ιρανική βιομηχανία, Ενέργεια και τραπεζικό σύστημα, θα δημιουργήσουν μπίζνες τζίρου άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ανοίγματα της αστικής τάξης του Ιράν στα ξένα μονοπώλια ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη πιο σημαντική αναβάθμιση της ήδη σημαντικής γεωπολιτικής ισχύος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, με τον ιρανικό λαό βεβαίως να συνεχίσει να είναι το αντικείμενο εκμετάλλευσης ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, όσο ο ίδιος δεν παίρνει τα «κλειδιά» της οικονομίας και την εξουσία.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget