Κομισιόν: Δεν ζητήθηκε μείωση μισθών και συντάξεων - Κυβέρνηση: Αναμένουμε πρόσκληση των θεσμών

Για τους μισθούς, τις συντάξεις και το ύψος των αντιλαϊκών μέτρων μίλησαν οι εκπρόσωποι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Πιέρ Μοσκοβισί.
«Ποτέ δεν ζήτησαν περικοπή ατομικών συντάξεων» οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε η Ανίκα Μπράιντχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Ισχυρίστηκε ότι οι δανειστές προτείνουν την εξοικονόμηση δαπανών, με κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι «ένα από τα πιο ακριβά στην ΕΕ».
Σχολιάζοντας τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό, ανέφερε πως το σχέδιο της Αθήνας θα εξοικονομούσε μόλις 71 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ οι δανειστές ζητούν μείωση δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Για τους μισθούς ανέφερε πως οι δανειστές δεν έχουν ζητήσει νέα μείωση αλλά -όπως είπε- θέλουν το ύψος των μισθών να συνδεθεί με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αρνούνται τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Για το χρέος δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του Ζ. Κ. Γιούνκερ, ανέφερε ότι το γραφείο του προέδρου της Κομισιόν είναι ανοικτό σε 24ωρη βάση κι αν υπάρξει κάτι νέο θα ξαναρχίσουμε την προσπάθεια, πάντα ως μεσολαβητές. Πρόσθεσε ότι θα θέλαμε να υπήρχε συμφωνία την Πέμπτη στο Εurogroup, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν και επανέλαβε ότι πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τις 30 Ιούνη.
Κυβέρνηση: Αναμένουμε πρόσκληση των θεσμών
Πρόσκληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι θα ανταποκριθεί άμεσα.
Σε non paper η κυβέρνηση δηλώνει πως «αναμένουμε την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθούμε για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης» και επαναλαμβάνεται η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, πως «η ελληνική πλευρά παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».
Για τις πρόσφατες επαφές στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση με το non paper της αναφέρει πως ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης δεν έγινε ποτέ, διότι «οι εκπρόσωποι των τεχνικών ομάδων των τριών θεσμών δήλωσαν αναρμόδιοι. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσαν προτάσεις σύγκλισης, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους των θεσμών, οι οποίοι κατέθεσαν κείμενο που περιείχε μέτρα που απέρριψε η Ελληνική Βουλή».
Ολάντ: Οι προθεσμίες είναι εξαιρετικά πιεστικές
Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσούα Ολάντ, λέγοντας πως «οι προθεσμίες είναι εξαιρετικά πιεστικές. Προσοχή φτάνουμε σε μια χρονική στιγμή που μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις αν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το μήνυμα αυτό έχει αποδέκτη την Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να περιμένει και να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς».
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα και επανέλαβε «προσοχή να μην χάνουμε άλλο χρόνο, να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό».
Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε πως η κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και αναμένει τις νέες ελληνικές προτάσεις.
Πάντως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως «τα κράτη - μέλη είναι για ευνόητο λόγο ανήσυχα και πρέπει να εγγυηθούμε ότι η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο σχετικά με την Ελλάδα».
Στη Ρωσία πάει ο Αλέξης Τσίπρας
Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι στη Ρωσία για να πάρει μέρος σε οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη και όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δεν υπάρχει λόγος ακύρωσης» και πρόσθεσε ότι Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε στενή επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, που θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget