Βουλή: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του λεγόμενου μίνι φορολογικού νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει κάποια ψίχουλα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και αγροτών και από την άλλη απαλλάσσει από τον ΦΠΑ επιχειρηματικούς ομίλους που θα συμμετάσχουν (με τη προμήθεια υλικών και υπηρεσιών) στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη με την ψήφιση επί της αρχής και επί των άρθρων.
Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν, εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η ΧΑ είχε επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια.
Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, ανακοίνωσε ότι αποσύρει προσωρινά το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους. Ωστόσο το άρθρο 2 με το οποίο απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι επιχειρήσεις που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή των φυσικών αγωγών παραμένει, σημειώνοντας ότι έτσι εξασφαλίζεται η συμμετοχή τους με ίσους όρους με τις ξένες εταιρείες που θα συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς.
«Παρών» από το ΚΚΕ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, έκανε και χτες ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών επί της αρχής. Όπως τόνισε, «μπορεί με ορισμένες διατάξεις του το νομοσχέδιο να ελαφρύνει ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων και αγροτών να άρει ορισμένες αδικίες, όμως συνολικά όχι μόνο δεν αλλάζει τον αντιλαϊκό φορομπηχτικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά μέσα από τη νέα συμφωνία το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει, θα φορτώσει και νέα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας».
Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο άρθρο 1, όπου ρυθμίζεται η φορολόγηση κατοίκων του εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων ομογενών και καθιερώνεται το σύστημα που ίσχυε παλιότερα. Έτσι δε θα τους επιβάλλεται φόρος πχ. από εισόδημα, τόκους καταθέσεων στην Ελλάδα, βάση τεκμαρτού εισοδήματος. Όπως σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά μόνο τους Έλληνες ομογενείς, «κύρια αυτό που σας απασχολεί είναι η απώλεια καταθέσεων από τις τράπεζες στην Ελλάδα, γιατί τις αποσύρανε για να μη φορολογηθούν και επομένως χάνονται κεφάλαια». Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται μία μικρή ελάφρυνση στη φορολόγηση των ανέργων από 26% που ισχύει μέχρι σήμερα σε 22%. «Το θέμα είναι να καταργηθεί η φορολόγηση σε βάρος των ανέργων», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος.
Απορρίφθηκαν τροπολογίες του ΚΚΕ
Ο πραγματικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου και συνολικά της πολιτικής της κυβέρνησης φαίνεται από την απόρριψη των δύο τροπολογιών που κατέθεσε το ΚΚΕ «παίρνοντας υπόψη, τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων», όπως τόνισε ο Σ. Βαρδαλής.
Παρουσιάζοντας τις τροπολογίες στην ολομέλεια, σημείωσε ότι η πρώτη προβλέπει «την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που ισχύουν από το 2013 και προβλέπουν ότι το δημόσιο προηγείται στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του σε περίπτωση πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη του ή πτώχευσή του σε σχέση με τους εργαζόμενους του οφειλέτη και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η τροπολογία αυτή είναι αναγκαία γιατί απλήρωτοι εργαζόμενοι ενάμιση και δύο χρόνια που απολύονται, αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιβίωσης σε περίπτωση ματαίωσης της εξόφλησής τους λόγω του υπερ-προνομίου του δημοσίου, το οποίο εκτείνεται και στο παρελθόν σε σχέση με το πότε βεβαιώνεται».
«Με τη δεύτερη τροπολογία προτείνεται να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος εργαζομένων ή συνταξιούχων, στους οποίους ενώ οφείλονται μισθοί και συντάξεις, όταν τελικά εξοφλούνται σε μεταγενέστερο χρόνο τα ποσά αυτά φαίνονται στη φορολογική δήλωση ως μεγάλα εισοδήματα με αποτέλεσμα να φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές. Κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει σχετική τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ώστε να προβλέπεται οι δεδουλευμένες αποδοχές σε μισθούς και συντάξεις όταν εισπράττονται σε μεταγενέστερο χρόνο από εκείνο που γεννήθηκε το δικαίωμα είσπραξής τους να ανάγονται και να φορολογούνται στο έτος που αφορούν δηλαδή στο έτος που γεννήθηκε το δικαίωμα είσπραξής τους με συμπληρωματική δήλωση φορολογίας εισοδήματος».
«Ο λαός να βάλει τις δικές του κόκκινες γραμμές»
Ο Σ. Βαρδαλής κάλεσε το λαό «να θέσει απέναντι στους δανειστές και τη κυβέρνηση τις δικές του κόκκινες γραμμές. Η δύναμή του βρίσκεται πρώτα απ' όλα και κυρίως στην οργάνωση, την ταξική πάλη, στον ανυποχώρητο αγώνα για να πάρουμε πίσω τις απώλειες που είχαμε τα 5 τελευταία χρόνια, στη προετοιμασία και οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για να διεκδικήσουμε κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Μόνο αν το κίνημα ανασυνταχθεί και σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή την άρχουσα τάξη και την ΕΕ που την στηρίζει μπορεί να υπάρξει ελπιδοφόρα προοπτική για τον λαό». 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget