Διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, στο πλαίσιο της «πολυεπίπεδης» εξωτερικής πολιτικής της, διεκδικεί η συγκυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται και από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στηνΟυκρανία.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ουκρανό ομόλογό του P. Klimkin, ο Έλληνας υπουργός, επί της ουσίας «εξαφάνισε» την επέμβαση των ΗΠΑ - Γερμανίας - ΕΕ στη χώρα, καθώς και τη δράση των ουκρανικών νεοφασιστικών συμμοριών, υποστηρίζοντας ότι «Πιστεύουμε βαθιά ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις, μέσω της διπλωματικής οδού. Κατά συνέπεια, στηρίζουμε τη Συμφωνία του Μινσκ, καθώς και τα μέτρα υλοποίησής και διασφάλισής της που συμφωνήθηκαν πρόσφατα. Και όπως αναφέρει και η συμφωνία του Μινσκ, στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας», παίρνοντας επί της ουσίας, θέση κατά της ενσωμάτωσης της Κριμαίας από την Ρωσία, αλλά και σε ότι συμβαίνει στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.
Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι: «Λέμε ότι θέλουμε διπλωματικές λύσεις. Είπα στον κ. Klimkin ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα στη διάθεσή του, προκειμένου να διευκολύνει κάθε διπλωματική διαδικασία.Ένα τελευταίο σημείο. Εμείς ανησυχούμε στην Ελλάδα πάρα πολύ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Ανησυχούμε για το τζιχαντιστικό κίνημα στη Μέση Ανατολή και για την αστάθεια στη Βόρεια Αφρική. Γι' αυτό, πέρα από την αλληλεγγύη μας προς τους καθημερινούς ανθρώπους, πέραν από την πίστη μας στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε -και για τους δικούς μας πολίτες αλλά και για όλους τους πολίτες της Ευρώπης- ότι είναι ύψιστη ανάγκη η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας της Ουκρανίας. Δεν το λέμε για την Ουκρανία, δεν το λέμε για να είναι πιο ήσυχος ο φίλος μας ο Pavlo, αλλά γιατί είναι κοινή ζωτική ανάγκη όλων μας».
Θέλει κυρώσεις ...αποτελεσματικές
Ερωτώμενος δε για τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και τις οποίες υπερψήφισε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (όπως και η προηγούμενη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), ο Ν. Κοτζιάς τις υπερασπίστηκε, ισχυριζόμενος ότι οι αποτελεσματικές κυρώσεις διευκολύνουν την «ειρηνική διαπραγμάτευση»: «Η Ελλάδα κάποτε υιοθέτησε κυρώσεις κατά της ΠΓΔΜ. Αποδείχθηκε ότι κάποιοι έβγαζαν λεφτά. Εγώ πάντα υποστήριζα ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν αποτελεσματική χρήση. Στις κυρώσεις έχει κανείς δύο κατευθύνσεις. Μία να τσακίσει αυτόν στον οποίο επιβάλει τις κυρώσεις. Η δεύτερη είναι να τον υποχρεώσεις να έρθει με πραγματική θέληση στο τραπέζι της ειρήνης. Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας προωθούμε -με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας- εκείνες τις κυρώσεις που φέρνουν την άλλη μεριά στο τραπέζι τις ειρηνικής διαπραγμάτευσης. (...)Οι κυρώσεις σήμερα μπορεί να έχουν την τύχη των κυρώσεων που είχαν κατά της Κούβας και κατά του Ιράν», τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, υπονοώντας ότι δεν ήταν αποτελεσματικές!