Κατέρρευσαν οι κατηγορίες σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ που δικάστηκαν σήμερα ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του κόμματος «Δράση», τον Μάη του 2010 με στόχο την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και ειδικότερα της δράσης του ΠΑΜΕ.
Κατηγορούμενοι ήταν οιΓιώργος ΠέρροςΧρήστος Κατσώτης και Θοδωρής Κούτρας με τις αστήριχτες κατηγορίες της «ηθικής αυτουργίας» σε πράξεις «παράνομης βίας»,
Ο Χ. Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ από το 2012, δήλωσε στο δικαστήριο ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου να δικαστεί μαζί με τους άλλους δύο συνδικαλιστές.
Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από τη «Δράση» (τότε είχε πρόεδρο τον Στ. Μάνο και σήμερα συμπλέει με το «Ποτάμι») στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αναλαμβάνοντας δράση εξ' ονόματος των εργοδοτών, κατηγορούσε το ΠΑΜΕ ότι πρωτοστατεί σε μια σειρά εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και ότι μ' αυτόν τον τρόπο υπονομεύει την οικονομική δραστηριότητα.
Μια από τις κινητοποιήσεις, για την οποία η εισαγγελία ενεργοποίησε την μηνυτήρια αναφορά της «Δράσης», ήταν η απεργία στις 21 και 22 Απρίλη 2010, στο πλαίσιο 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, και η εξόρμηση του Συνδικάτου Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων έξω από τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία», «King George» και «Athens Plaza». Γι' αυτή την κινητοποίηση δικάζονταν χτες οι τρεις συνδικαλιστές.
Η «Δράση» ζητούσε να «διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη μελών της διοικήσεως του ΠΑΜΕ, καθώς και τυχόν άλλων ηθικών ή φυσικών αυτουργών των παραπάνω παρανόμων πράξεων που θα προκύψουν από την προδικασία». Ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, Δ. Γουσέτης, μέλος του κόμματος «Δράση» και αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή», επιβεβαίωσε το στόχο της συγκεκριμένης μήνυσης. Στην κατάθεσή του ανέφερε πως ο ίδιος δεν ήταν παρών, δεν έχει ιδία αντίληψη για τα γεγονότα και πως η μήνυση κατατέθηκε με βάση δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για «βίαιες καταλήψεις από το ΠΑΜΕ»!
Αξίζει να σημειωθεί πως στο κείμενο της μήνυσης της «Δράσης» γίνεται αναφορά σε μια σειρά κινητοποιήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη θέσει τις αντίστοιχες υποθέσεις στο αρχείο. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, προχώρησαν σε άσκηση διώξεων ενάντια σε στελέχη του ΠΑΜΕ, σέρνοντας συνδικαλιστές στα δικαστήρια με την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας».