Τις εκδικητικές απολύσεις τριών εργαζομένων από την εργοδοσία της βιομηχανίας απορρυπαντικών και καλλυντικών DON POL Α.Ε.που σημειώθηκαν την Τετάρτη 18 Φλεβάρη καταγγέλλει τοΣυνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, την ώρα μάλιστα που η επιχείρηση βρισκόταν σε συζητήσεις με το συνδικάτο για την ακύρωση προηγούμενης απόλυσης.
Με αυτές τις απολύσεις η εργοδοσία έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να «πετάξει» το Συνδικάτο από το χώρο δουλειάς. Και αυτό γιατί το προηγούμενο διάστημα μέσα από την παρέμβαση του συνδικάτου, η εργοδοσία αναγκάστηκε να αυξήσει το μεροκάματο των πιο χαμηλόμισθων εργαζόμενων κατά 2 ευρώ, καθώς και την υπερωρία κατά 0,4 ευρώ την ώρα, να δηλώνει τις υπερωρίες, να λάβει ορισμένα μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στο χώρο δουλειάς, να προσλάβει γιατρό εργασίας.
Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας σημειώνει:
«Αυτές οι παραχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει η εργοδοσία, δεν είναι μόνιμες. Θέλει να ξεμπερδεύει με τους πρωτοπόρους εργάτες στο εργοστάσιο, να ξεμπερδεύει με την παρέμβαση του σωματείου, ώστε να ξαναρίξει το μεροκάματο, να συνεχίσει την ίδια αντεργατική τακτική που είχε πριν παρέμβει το σωματείο στο χώρο δουλειάς.
Γιατί, επιδίωξη όλων των εργοδοτών είναι να αυξάνουν συνέχεια τα κέρδη τους. Αντιμετωπίζουν τους εργάτες και την υγεία τους σαν κόστος, γι' αυτό θέλουν φθηνά μεροκάματα, δεν τηρούν τα μέτρα ασφάλειας κλπ. Αυτή η κατεύθυνση δεν πρόκειται να αλλάξει με τη νέα κυβέρνηση. Τα μέτρα που θα παίρνει από κοινού με τους εργοδότες θα συνεχίσουν να είναι σε βάρος των δικαιωμάτων μας.
Η τρομοκρατία δε θα περάσει - Αυτές οι πρακτικές δε μας τρομάζουν
Συνάδελφοι στην DON POL,
Οι ίδιες οι εξελίξεις στο εργοστάσιο αποδεικνύουν ότι υπάρχει ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των εργατών που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους από την μία, και της εργοδοσίας από την άλλη. Τα συμφέροντά μας είναι συγκρουόμενα. Απλήρωτος ή κακοπληρωμένος εργάτης σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη για την εργοδοσία.
Επίσης αποδεικνύεται ότι η πάλη των εργαζόμενων μπορεί να δώσει αποτελέσματα, Γι' αυτό όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη της επαναπρόσληψης των συναδέλφων μας, να απαιτήσουμε δουλειά με δικαιώματα, ενωμένοι μέσα από το ταξικό μας συνδικάτο, με την εγγραφή και την ενεργή συμμετοχή όλων στο συνδικάτο. Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο αλλά και στον κλάδο συνολικότερα.
Με τη μαζική συμμετοχή όλων των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις που θα ορίσουμε μπορούμε να κατακτήσουμε:
  • Την άμεση ανάκληση των τεσσάρων απολύσεων.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.
  • Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στο ύψος της κλαδικής σύμβασης του 2011.
  • Να σταματήσει η αυθαιρεσία της εργοδοσίας στο ωράριο μας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Να κολληθούν άμεσα τα κλεμμένα ένσημα του ΙΚΑ που μας χρωστάει η εργοδοσία».