ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σενάρια για το εσωτερικό με το βλέμμα στα παζάρια στο εξωτερικό

Διεργασίες στον απόηχο των κινήσεων του Κυρ. Μητσοτάκη
Νέα δεδομένα προκάλεσε στο εσωτερικό της ΝΔ και τις υπό εξέλιξη διεργασίες αναμόρφωσης της εγχώριας κεντροδεξιάς γενικότερα, η προχτεσινή κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να μην υπερψηφίσει τον Πρ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κόντρα στην απόφαση της ηγεσίας για στήριξη της υποψηφιότητας που πρότεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αμφισβητούν την ικανότητα του Αντ. Σαμαρά να ηγηθεί του κόμματος στις νέες συνθήκες. Αλλωστε, ουσιαστικά, όλα τα εγχώρια αστικά επιτελεία θέλουν αλλαγές στο έως τώρα μείγμα διαχείρισης το οποίο εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, άρα μπαίνει εκ των πραγμάτων - εκ των επιδιώξεων της ντόπιας αστικής τάξης - ζήτημα αλλαγών και στην ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα αυτό το άλλο μείγμα που προκρίνουν.
Σε αυτή τη βάση, μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχτηκε και κριτική από άλλους «δελφίνους» για το γεγονός ότι αποδέχτηκε την πρόταση Σαμαρά να οριστεί πρώτος τη τάξει (μεταξύ τριών) κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, την ώρα που οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους αμφισβήτησης του νυν προέδρου και αλλαγής του.
Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η αποδοχή της θέσης δεν θα τον εμποδίσει να λέει τις απόψεις του. Κάπως έτσι εξέδωσε ανακοίνωση κόντρα στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Δεν έχω πειστεί (...) μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι (σ.σ.: ο Παυλόπουλος) είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρεις λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις "σειρήνες" του πελατειακού κράτους (σ.σ.: αιχμή για την περίοδο διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή, όταν ο Παυλόπουλος ήταν υπουργός), χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008 (σ.σ.: δολοφονία Γρηγορόπουλου)και, τέλος, δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα». Σε αυτή τη βάση δεν προσήλθε στην προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Μ' αυτά και μ' άλλα, εκτός του ότι αμφισβητεί τον Αντ. Σαμαρά, σήκωσε «ανάστημα» και απέναντι στους καραμανλικούς. Ετσι, όμως, εκτιμάται πως αν ανοίξει κούρσα διαδοχής για την ηγεσία της ΝΔ, εκκινεί από χειρότερη θέση έναντι πιθανών άλλων διεκδικητών της προεδρίας.
Επομένως, μπορεί τα βήματά του να τον οδηγούν εκτός κόμματος και σε δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, που θα έρθει να καλύψει κομμάτι της λεγόμενης «κεντροδεξιάς»: Χώρο όπου προσβλέπουν πολλά στελέχη της ΝΔ απευθύνοντας κατηγορίες στον Σαμαρά ότι με τη ρητορεία και την τακτική του το κόμμα μπάταρε προεκλογικά στα δεξιά, χάνοντας επαφή με κεντρώα και κεντροδεξιά ακροατήρια που - όπως εκτιμούν - χρειάζονται για να διεκδικήσουν εκ νέου, με αξιώσεις, τη διαχείριση της αστικής εξουσίας.
Ρυθμιστής... η εξέλιξη των παζαριών της κυβέρνησης
Βέβαια, όλα αυτά τα σενάρια και οι συζητήσεις σχετίζονται άμεσα και με την εξέλιξη των παζαριών της κυβέρνησης με τους «εταίρους» με σκοπό τη σύναψη νέας αντιλαϊκής «συμφωνίας». Από διάφορους κύκλους και αστικά επιτελεία λέγεται πλέον καθαρά πως αν η κυβέρνηση πετύχει έναν καλύτερο συμβιβασμό με τους πιστωτές για το εγχώριο κεφάλαιο (πατώντας και στις συζητήσεις που γίνονται γενικά στην ΕΕ, και ευρύτερα ακόμα, για στροφή σε ένα λιγότερο περιοριστικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, προς αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας), θα ανοίξει η συζήτηση και στο εσωτερικό της ΝΔ για το πώς και τι διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Αλλωστε, τις εξελίξεις στα παζάρια της κυβέρνησης με τους πιστωτές περιμένουν και τα στελέχη της ΝΔ που βρίσκονται γύρω από τον Αντ. Σαμαρά. Βέβαια, τα συγκεκριμένα στελέχη σπεύδουν να αποδώσουν από τώρα την ενδεχόμενη επιτυχή κατάληξη των παζαριών στην «τεράστια πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το ρεαλισμό και την πραγματικότητα», στην«κολοσσιαία στροφή του μακριά από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Τα ίδια στελέχη της ΝΔ θυμίζουν, εξάλλου, ότι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν πως συμφωνούν με το 70% των «μνημονιακών» μεταρρυθμίσεων που υπέγραψαν και προώθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και το γεγονός ότι η νυν κυβέρνηση αναγνωρίζει τη«δημοσιονομική προσαρμογή» που επιτεύχθηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Επισήμως, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε χτες μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για παράταση του ισχύοντος προγράμματος: «Παίζοντας με τις λέξεις, η κυβέρνηση διάλεξε τελικά τη διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δηλαδή, ζήτησε την επέκταση της "Κύριας Σύμβασης" που ρητά περιλαμβάνει και το μνημόνιο. Ομως, στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, η σύγχυση και η αβεβαιότητα παραμένουν στο ακέραιο. Και αυτή βλάπτει και τη διαπραγματευτική μας θέση και την οικονομία. Ελπίζουμε στο αυριανό Γιούρογκρουπ να τερματιστεί και η σύγχυση και η αβεβαιότητα και να υπάρξει συμφωνία», κατέληξε, εκφράζοντας αγωνία για το κατά πόσο η τωρινή κυβέρνηση μπορεί πραγματικά να εγγυηθεί τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget