Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών απέστειλε οδήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, όπου περιγράφει την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος και οι δομές του και στην οποία αποτυπώνονται τα αποτελέσματα χρόνων υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ, καθώς και το αντιδραστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν σήμερα οι Οργανισμοί Τοπικής Διοίκησης. Στην επιστολή τονίζεται ότι η συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής ανοίγει διάπλατα το δρόμο της υποβάθμισης και συρρίκνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, της ιδιωτικοποίησής τους ή της λειτουργίας τους με δυσβάστακτα ανταποδοτικά κριτήρια, σε μια περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν στην αναδουλειά και καλούνται να ζήσουν με ψίχουλα. Ακόμα, ξεκαθαρίζεται ότι ο δήμος δεν έχει καμία πρόθεση να συνδράμει σε αυτή την πολιτική, αντιθέτως θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να παρεμποδιστεί, θα στηρίξει την πάλη του λαού για την ανατροπή της.
Επισημαίνει ότι τα πιο επείγοντα οικονομικά ζητήματα είναι η έκτακτη επιχορήγηση 350.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις άμεσες υποχρεώσεις και ζητά επίσης την έγκριση 85 θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας με την αντίστοιχη οικονομική στήριξη.
Αναλυτικά η επιστολή του Ηλία Σταμέλου προς τον υπουργό Ν. Βούτση:
«Κύριε Υπουργέ.
Έχει περάσει 1,5 μήνας από την ημέρα που αναλάβαμε και επίσημα τη διοίκηση του Δήμου Καισαριανής ως νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή. Στο διάστημα αυτό επιβεβαιώθηκε η εικόνα που είχαμε σχηματίσει για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον σήμερα ο Δήμος και οι δομές του.
Σε αυτήν αποτυπώνονται τα αποτελέσματα χρόνων υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ. Αποτυπώνεται το αντιδραστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν σήμερα οι ΟΤΑ, ο οικονομικός στραγγαλισμός των Δήμων και η ασφυκτική κατάσταση λόγω της έλλειψης προσωπικού και της απαγόρευσης προσλήψεων που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει άμεσο αντίκρισμα στο έργο και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος, που στην πράξη αδυνατεί να ανταποκριθεί πλέρια και ποιοτικά ακόμα και σε στοιχειώδεις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της συνοικίας μας. Σε μεγάλο βαθμό, η συνέχιση της λειτουργίας κρίσιμων τομέων όπως είναι η καθαριότητα της πόλης και οι κοινωνικές υπηρεσίες (προσχολική αγωγή, ΚΑΠΗ, στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων) οφείλεται στον αλτρουισμό και την προσφορά των εργαζομένων σε αυτούς, που εργάζονται εξαντλητικά κάθε μέρα.
Ο Δήμος Καισαριανής είναι ένας μικρός δήμος, με πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, που επιπρόσθετα βαρύνεται με δυσβάστακτους τόκους και δόσεις για δάνεια που σύναψε στο παρελθόν και στραγγίζουν σταθερά τα έσοδά του. Η τακτική κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη της μισθοδοσίας του μόνιμου και αορίστου χρόνου προσωπικού του, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρεύσει μεγάλα χρέη (ΠΟΕ).
Η συνέχιση αυτής της πολιτικής ανοίγει διάπλατα το δρόμο της υποβάθμισης και συρρίκνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, της ιδιωτικοποίησής τους ή της λειτουργίας τους με δυσβάστακτα ανταποδοτικά κριτήρια, σε μια περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν στην αναδουλειά και καλούνται να ζήσουν με ψίχουλα.
Εμείς σε αυτήν την πολιτική δεν έχουμε καμία πρόθεση να συνδράμουμε. Αντιθέτως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να την παρεμποδίσουμε, για να στηρίξουμε την πάλη του λαού για την ανατροπή της.
Έκφραση αυτής μας της αντίληψης είναι και το πλαίσιο οικονομικών διεκδικήσεων που καταθέσαμε πρόσφατα μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2015. Τα πιο επείγοντα ζητήματα είναι:
  • Η έκτακτη επιχορήγηση 350.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στις άμεσες υποχρεώσεις.
  • Η έγκριση 85 θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας με την αντίστοιχη οικονομική στήριξη.
Για να σας εκθέσουμε από κοντά όλα τα παραπάνω και να μας ενημερώσετε για τις δικές σας κινήσεις, ζητάμε συνάντηση μαζί σας το αμέσως επόμενο διάστημα».