Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν σήμερα μέλη του Συνδικάτου Oικοδόμων Ν. Λάρισας, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ανέργων, αλλά και μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών που υποφέρουν από την ασκούμενη πολιτική.
Συγκεκριμένα, το υπόμνημα αναφέρει:
«Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι συνέπειες της ανεργίας είναι φανερές και μεγαλύτερες κάθε μέρα που περνάει. Τα στοιχεία του ΙΚΑ φανερώνουν ότι η ανεργία οξύνεται συνολικά σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Την 4ετία 2009-2013 οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι στο ΙΚΑ μειώθηκαν από 131.927 σε 32.695. Σε σχέση με το 2004 η μείωση είναι μεγαλύτερη καθώς οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι το Δεκέμβρη του 2004 ανέρχονται σε 170.666. Στην Λάρισα το 2008 έπαιρναν δωροαδειόσημο 6.985 οικοδόμοι και τώρα τέλος 2014 1.846 οικοδόμοι με ποσό περίπου 200 ευρώ το τετράμηνο, που σημαίνει ελάχιστα μεροκάματα.
Η κατασκευή κατοικιών έχει φρακάρει. Με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μειωμένος κατά 20,3% ο αριθμός αδειών το φετινό Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι (55 άδειες σε όλη τη Θεσσαλία). Τα δημόσια έργα προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, τα περισσότερα είναι στα τελειώματα, νέα δεν εξαγγέλλονται. Η ανεργία στον κλάδο έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.
Η εξαθλίωση που προκαλεί η ανεργία πολλαπλασιάζεται με τα χαράτσια, τους φόρους, νέους και παλιούς, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το ξεπαράδιασμα σε γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομεία, την πανάκριβη Παιδεία, την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Μαζί με αυτά, οι οικοδόμοι με το τρίτο μνημόνιο φορτώθηκαν ακόμα δύο χρόνια στην πλάτη τους για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Χιλιάδες οικοδόμοι που περίμεναν να βγουν το 2013 και μετά στη σύνταξη περιμένουν ακόμα δύο χρόνια βιώνοντας την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση και για τους ασφαλισμένους μετά το 1992 στα 62 χρόνια.
Υποχρεώνουν τους οικοδόμους να ανέβουν στο μαδέρι στα 60-62 χρόνια τους, με κίνδυνο τη ζωή τους. Είναι φανερό ότι από αυτή την πλευρά θα θρηνήσουμε θύματα. Κανένας οικοδόμος δεν μπορεί να δουλέψει σ΄ αυτή την ηλικία.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, ανεξάρτητα αν θα υπάρξει κάποιου είδους ανάκαμψη (επανεκκίνηση έργων, δημοπράτηση και εξαγγελίες για νέα έργα), θα οξύνεται σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί ολόκληρο νομοθετικό οπλοστάσιο από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που λύνει τα χέρια των καπιταλιστών του χώρου
Δεν πάει άλλο. Ο δρόμος της αντίστασης, του αγώνα είναι μονόδρομος.
Οι οικοδόμοι θα δώσουν συνέχεια στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Απαιτούμε άμεσα׃
  • Μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε όλους τους ανέργους 1.000 ευρώ για το Πάσχα.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα, για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης μετά την άδεια.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμής δανείων για όσο κάποιος είναι άνεργος, κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που μπαίνουν στον ΟΑΕΔ για επιχορήγηση επιχειρήσεων, να δοθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
  • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τους ανέργους.
  • Να επανασυσταθεί ο ΟΕΚ, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ίδρυσής του. Να σταματήσει η διαδικασία εκποίησης της περιουσίας του.
  • Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα εκτός των επιδοτούμενων μέσω τραπεζών. Να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ.
  • Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να γίνουν οι μελέτες και εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης, Φαλάνης. Αγορά οικοπέδων από τον ΟΕΚ και παραχώρηση δωρεάν δημοσίων εκτάσεων για κατασκευή εργατικών κατοικιών.
  • Κατασκευή του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
  • Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτική ή πρόγραμμα μαθητείας χωρίς συντάξιμα ένσημα.
  • Επανασύσταση του ΟΕΕ με επέκταση των προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας (κοινωνικός τουρισμός, εκδρομές, βιβλία, θέατρο), χωρίς συμμετοχή των δικαιούχων.
  • Επιστροφή των οικογενειακών επιδομάτων και των άλλων επιδομάτων του ΟΑΕΔ που καταργήθηκαν».
1 / 1