Υποκριτική αντιπαράθεση για τα κυριαρχικά δικαιώματα απο κυβέρνηση και Ν.Δ.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προκάλεσε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα απαίτησε να μην προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Ρόδο κατά το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στο Ιράν, τη στιγμή που και οι δύο έχουν αποδεχθεί την ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το σχέδιο πτήσης που κατατέθηκε από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία προέβλεπε αναχώρηση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού από την Ελευσίνα, ανεφοδιασμό στη Ρόδο και μετάβαση στο Ιράν μέσω Τουρκίας. Ωστόσο, η Τουρκία αντέτεινε ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι στρατιωτικό και επομένως δεν μπορεί να προσγειωθεί στη Ρόδο γιατί το νησί είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Με βάση αυτόν τον ισχυρισμό απαίτησε να μην προσγειωθεί το αεροσκάφος για ανεφοδιασμό στη Ρόδο, προκειμένου να δώσει άδεια να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Μάλιστα αντιπρότεινε να κατατεθεί νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Άγκυρα. 
Τελικά, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε με νέο σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν περιελάμβανε διέλευση από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η πτήση πραγματοποιήθηκε νότια της Κύπρου, πέρασε από Αίγυπτο όπου έγινε ο ανεφοδιασμός, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στο Ισφαχάν του Ιράν.
«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία» δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννης. «Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», πρόσθεσε.
Το γραφείο του πρωθυπουργού κατηγόρησε τη ΝΔ για «ανεύθυνα παιχνίδια», ενώ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. «Η Ελλάδα διά της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε», αναφέρει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως «προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στο Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία».
Κυβέρνηση και ΝΔ επικαλούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά φέρουν βαριές ευθύνες για το γεγονός ότι αποδέχθηκαν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όταν ως γνωστόν η λυκοσυμμαχία δεν αναγνωρίζει σύνορα και αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget