ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ «Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»

Από τη συγκέντρωση στον Πανιώνιο στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, 22 Φλεβάρη 1976
Στις 20 Φλεβάρη, στο Σπόρτιγκ, η εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ (18 - 22 Φλεβάρη 1976).
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 20 Φλεβάρη, στις 19.00, στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ (σταθμός ΗΣΑΠ «Άγιος Ελευθέριος»), όπου ακριβώς είχε γίνει και το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ, και θα μιλήσει ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική έχουν ριχτεί στη μάχη για την προετοιμασία της εκδήλωσης. Έχουν βάλει στόχο για πλατύ άνοιγμα σε όλους τους χώρους, όπου ζει, εργάζεται και μορφώνεται η νεολαία. Να συζητήσουν για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης. Να αναδείξουν την αναγκαιότητα οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να βγουν στο προσκήνιο, να συγκρουστούν με τον πραγματικό εχθρό, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Η εκδήλωση εντάσσεται στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ, που συμπληρώνονται το 2018. Το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ επιβεβαίωσε πανηγυρικά την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ίδρυσή της. Η ΚΝΕ είναι η επαναστατική οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ. Μέχρι σήμερα έχει καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της πάλης της νεολαίας, αποτελεί το πιο πρωτοπόρο τμήμα της. Το δυνάμωμα της ΚΝΕ, τα βήματα που μετρά στη στρατολογία και την οικοδόμηση σε όλους τους χώρους παίζουν καθοριστικό ρόλο στο δυνάμωμα του κινήματος, στον αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του, στην άνοδο του βαθμού οργάνωσης και συνείδησης των νέων.
Ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό και φωτογραφικό αφιέρωμα από το αρχείο του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή», τόσο για τις μέρες που διεξαγόταν το 1ο Συνέδριο, όσο και για την πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία της Οργάνωσης, που προπαγάνδιζε το Συνέδριο με κάθε μέσο, αλλά και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το Συνέδριο, για να φτάσουν οι Αποφάσεις του πλατιά στη νεολαία. Οι μορφές που αξιοποίησαν ήταν πολλές: Εκδίδουν αυτοκόλλητα, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και μαζέματα. Οργανώνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Πραγματοποιούν οικονομική εξόρμηση. Καλούν σε δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου προς τιμήν του Συνεδρίου...
Γεγονός με μεγάλη απήχηση στη νεολαία της Ελλάδας και διεθνώς

theseis-ks-kne-gia-to-a-synedrio.jpg

Το εξώφυλλο των Θέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ για το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριό τηςΤο εξώφυλλο των Θέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ για το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριό της
Το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε από τις 18-22 Φλεβάρη 1976 στο γήπεδο του Σπόρτιγκ και αποτέλεσε σταθμό αφού ήταν «το πρώτο συνέδριο κομμουνιστικής οργάνωσης νεολαίας στη χώρα μας μετά από 40 χρόνια, από τότε που έγινε το τελευταίο συνέδριο της ΟΚΝΕ (…) μετά από σχεδόν 30 χρόνια παρανομίας κι ανελέητων διωγμών του προοδευτικού και κομμουνιστικού κινήματος» («Οδηγητής», 20/2/1976).
Μπορεί το 1ο Συνέδριο να πραγματοποιήθηκε το 1976, αλλά η ΚΝΕ ιδρύθηκε 8 χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σεπτέμβρη του 1968 ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Η ΚΝΕ ιδρύθηκε στις συνθήκες της παρανομίας που είχε επιβληθεί από τη χούντα των συνταγματαρχών (1967-1974). Η απόφαση για την ίδρυση της ΚΝΕ ήταν τολμηρή, αλλά δικαιώθηκε από τη ζωή. Η ίδρυση της ΚΝΕ ήρθε να καλύψει το κενό που υπήρχε από την πολύχρονη απουσία οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ. Η ΚΝΕ συγκροτώντας παράνομες Οργανώσεις μαζί με το Κόμμα σήκωσαν το βάρος της οργάνωσης της αντιδικτατορικής πάλης από κάθε μετερίζι. Μέσα από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας, την αλύγιστη στάση στα ξερονήσια και στις φυλακές, μέσα από την ασίγαστη παράνομη συνωμοτική δουλειά, την κυκλοφορία και τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή», μέσα από τη δράση για την ανασύνταξη του εργατικού και φοιτητικού κινήματος. Συνέβαλαν καθοριστικά στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών, με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το 1974, με την κατάρρευση της δικτατορίας, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ επιβάλλουν defacto τη νόμιμη δράση τους. 
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βγαίνουν από την περίοδο της παρανομίας με τεράστιο κύρος στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Σε αυτές τις συνθήκες η ΚΝΕ οδηγείται στο 1ο Συνέδριό της το 1976, που αποτέλεσε γεγονός με μεγάλη απήχηση τόσο στη νεολαία της χώρας μας όσο και διεθνώς.
Η προετοιμασία του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΚΝΕ

afisa-a-synedrio-kne-2.jpg

Αφίσα για το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕΑφίσα για το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ
Από τη μέρα που δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση του ΚΣ που κάνει γνωστό ότι η ΚΝΕ μπαίνει σε προσυνεδριακή διαδικασία (29/6/1975), οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, αξιοποιώντας δεκάδες τρόπους και πραγματοποιώντας εκατοντάδες εκδηλώσεις, οργανώνουν πλατύ άνοιγμα μπροστά στο 1ο Συνέδριο. Συζητήσεις, εκδηλώσεις, μικρά φεστιβάλ, έντυπα που εκδόθηκαν με την ευθύνη καθοδηγητικών οργάνων της ΚΝΕ (π.χ. ο «Νέος Μαχητής» που εκδόθηκε με ευθύνη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας της ΚΝΕ προς τιμήν του Συνεδρίου), εφημερίδες τοίχου, συναυλίες, γλέντια, εκθέσεις αφίσας και άλλων υλικών. Αυτή η δραστηριότητα ξεπερνάει τα σύνορα και αγκαλιάζει τη ελληνική νεολαία που ζει στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα βλέμματα της νεολαίας ήταν στραμμένα πάνω στο 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΚΝΕ.
Παράλληλα, με κάλεσμα του Κεντρικού Συμβουλίου οργανώνεται οικονομική εξόρμηση προς τιμήν του Συνεδρίου, ενώ οργανώνεται και άμιλλα στρατολογίας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΣ (29/6/1975): «Προκηρύσσεται άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις. Οι Οργανώσεις με τα καλύτερα αποτελέσματα θα τιμηθούν με ειδικά βραβεία στο Συνέδριο. Η άμιλλα προκηρύσσεται στα εξής σημεία: α) Στρατολογία νέων μελών, β) Στρατολογία νέων εργατών, γ) στρατολογία νέων κοριτσιών». Το σύνθημα της άμιλλας είναι «Κάθε Κνίτης κι ένας τουλάχιστον εργάτης μέχρι το Συνέδριο».
Οι Θέσεις του ΚΣ και το προτεινόμενο καταστατικό της ΚΝΕ δημοσιεύθηκαν σε έκτακτο φύλλο του «Οδηγητή» στις 27/10/1975.
Ο «Οδηγητής» εκείνης της περιόδου με τη σειρά του, αναλαμβάνοντας κομβικό ρόλο στην προπαγάνδα, τη διαφώτιση και την προετοιμασία του Συνεδρίου, οργανώνει διαγωνισμό αφίσας, μονόπρακτου έργου, ποίησης και ζωγραφικής προς τιμήν του Συνεδρίου, φιλοξενεί πλούσια αρθρογραφία και ανταποκρίσεις από την προσυνεδριακή δουλειά των Οργανώσεων, φιλοξενεί συνεντεύξεις αγωνιστών από την ΟΚΝΕ και την περίοδο 1940-1949, αναδεικνύει την πείρα της ΚΝΕ ως οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ από το 1968 μέχρι τότε μέσα από πλευρές για την παράνομη δράση της Οργάνωσης μέσα και έξω από τις φυλακές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό πήραν μέρος εκατοντάδες νέοι και νέες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από το εξωτερικό, ενώ τιμητικά συμμετείχαν ο Γιάννης Ρίτσος και ο λογοτέχνης Ζήσης Σκάρος.
Μπροστά στην προετοιμασία του 1ου Συνεδρίου και προς τιμήν των 7χρονων της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» διοργανώνεται και το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
Όλη αυτή η πλούσια δράση κορυφώνεται, όπως είναι αντικειμενικό, τις μέρες του Συνεδρίου, το Φλεβάρη του 1976. Στην έναρξη του Συνεδρίου συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους ο μεγάλος ποιητής του λαού μας, Γιάννης Ρίτσος, η παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη, η ποιήτρια Έλλη Αλεξίου, ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης και πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο των Επιστημών, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού καθώς και βετεράνοι κομμουνιστές.
Τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου παρακολούθησαν 28 αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών και άλλων Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο, ενώ άλλες 15 Οργανώσεις από το εξωτερικό έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα στην ΚΝΕ. Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με ανοιχτή συγκέντρωση νεολαίας στις 22 Φλεβάρη στο Γήπεδο του Πανιωνίου όπου δεκάδες χιλιάδες νέοι με τη συμμετοχή τους τίμησαν το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΚΝΕ καθώς και την επέτειο των 33 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget