ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανεβάζουν στροφές λίγες μέρες πριν ξαναστήσουν κάλπες

Κοινή συνισταμένη η στήριξη των «διαρθρωτικών αλλαγών» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο
Λίγες μέρες πριν τις 10 Γενάρη, οπότε και θα ξαναστηθούν κάλπες στη ΝΔ για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των Ευ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη, καθένας εκ των οποίων βάζει στο τραπέζι μια σειρά διλήμματα και ζητήματα σχετικά με το ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στη συνολικότερη προσπάθεια του κόμματός τους να καταστεί ξανά «ικανή» εναλλακτική για την αστική διακυβέρνηση.
Ο Ευ. Μεϊμαράκης, με συνέντευξή του στη «Real News», επιχείρησε, ουσιαστικά, να εμφανίσει εαυτόν ως τον ικανότερο «να κάνει τη ΝΔ και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη», «να την μετεξελίξει σε ένα σύγχρονο, ζωντανό και συλλογικό κόμμα, που θα εμπνεύσει ξανά το σύνολο των πολιτών», «να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και την εκ βάθρων ανανέωση της παράταξης».
Δεν παρέλειψε να επιτεθεί ξανά στον Κυρ. Μητσοτάκη, επαναφέροντας στο προσκήνιο απολύσεις που έγιναν επί υπουργίας του συνυποψηφίου του, θέλοντας να φιλοτεχνήσει για τον ίδιο ένα πιο «κοινωνικό» προσωπείο. «Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μόνον οι απολύσεις είναι μεταρρύθμιση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί π.χ. αποτελεί μεταρρύθμιση η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, η οποία ως υπηρεσία συνέβαλε σημαντικά και στην ενίσχυση των εσόδων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων. 'Η γιατί αποτελεί αυτοτελή μεταρρύθμιση η απόλυση των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων». Στην ουσία, δηλαδή, ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της αντεργατικής επίθεσης, αλλά την... «απόδοση» των συγκεκριμένων κινήσεων στο πλαίσιό της.
Εξάλλου, δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί της ανάγκης για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με βασικό ζητούμενο την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας: «Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε όλους τους τομείς. Στην οικονομία, στα εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στη λειτουργία του κράτους, στη φορολογία», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, αποκρούοντας την εσωκομματική κριτική που δέχεται ότι παραείναι... «διαλλακτικός» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, απάντησε ότι δεν σκοπεύει να πάει στο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ «δεν προτίθεται» να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση.
Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο «Mega» και θέλοντας να απαντήσει στην κριτική που δέχεται περί απολύσεων, είπε: «Μου κάνει εντύπωση που ακούω τα περί απολύσεων από τον Β. Μεϊμαράκη και μου κάνει εντύπωση που τα ακούω τώρα. Ως πρόεδρος της Βουλής είχε ψηφίσει όλες τις παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση και δεν θυμάμαι να είχε εκφράσει οποιαδήποτε αντίρρηση. (...) Στεναχωριέμαι να ακούω κριτική που μου ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται τώρα από στελέχη της ΝΔ».
Παραπέρα, αθροίζοντας το 60% που συγκέντρωσαν συνολικά στον α' γύρο οι Μητσοτάκης, Τζιζτζικώστας και Γεωργιάδης, απέναντι στο 40% του Μεϊμαράκη, υποστήριξε ότι «η πλειοψηφία στον πρώτο γύρο ψήφισε ανανέωση στη ΝΔ». Εμφάνισε, δε, εαυτόν ικανότερο να διευρύνει τη ΝΔ «σε νέα ακροατήρια»,αλλά και να εξασφαλίσει την ενότητά της.
Επιπλέον, περιγράφοντας τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση είπε μεν ότι «η κυβέρνηση δεν θα βρει βολικό δεκανίκι με παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό», συμπλήρωσε όμως ότι με τον ίδιο πρόεδρο η ΝΔ θα στηρίξει τις «διαρθρωτικές αλλαγές».
Στην ατζέντα και η συνταγματική αναθεώρηση
Με άρθρο του, εξάλλου, στην «Καθημερινή», ο Κυρ. Μητσοτάκης περιέγραψε ως άλλο ένα σημείο πιθανής «συνεννόησης» με την κυβέρνηση τη συνταγματική αναθεώρηση, ακριβώς για την προσαρμογή του αστικού κράτους και των θεσμών του στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, διεμήνυσε ότι εφόσον αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ, στην πρώτη συνάντησή με τον Αλ. Τσίπρα, θα του προτείνει άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, δίχως περιορισμούς ως προς το εύρος της, με το εξής αλισβερίσι: «Η πρότασή μου προς τον κ. Τσίπρα θα είναι απλή, ξεκάθαρη και δίχως αστερίσκους. Η ΝΔ θα υπερψηφίσει όλα τα άρθρα που η κυβέρνηση θα προτείνει ως αναθεωρητέα, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσει όλα τα άρθρα που θα προτείνει η ΝΔ.Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε όχι μόνον ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, αλλά και ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα συντελεστεί με απλή πλειοψηφία, καθώς όλα τα προς αναθεώρηση άρθρα θα έχουν συγκεντρώσει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή που θα υπερβαίνει τους 180 βουλευτές».
Από την πλευρά Μητσοτάκη αναφέρεται μάλιστα ότι έτσι η επόμενη Βουλή θα έχει «χαρακτήρα Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης».
Στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να εστιάζει η κινητικότητα των δύο υποψηφίων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αλιεύσουν ψηφοφόρους από αυτούς που στον α' γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης ψήφισαν τον Απ. Τζιτζικώστα. Ετσι, ο Ευ. Μεϊμαράκης βρίσκεται από χτες στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας σειρά «συναντήσεων» με στελέχη του χώρου του, ενώ στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνει, για τους ίδιους λόγους και με αφορμή τα Θεοφάνια, και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο δε Απ. Τζιτζικώστας αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να προβεί σε δήλωση για τη στάση του ενόψει του β' γύρου. Θυμίζουμε ότι ο Αδ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει ήδη ότι στηρίζει Μητσοτάκη.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget