Υπερψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τα προαπαιτούμενα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (VIDEO)


Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο με το δεύτερο κύμα προαπαιτούμενων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε τη Δευτέρα με την «καθιερωμένη» διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη. 

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

«Τον ασκό του Αιόλου» ανοίγει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να οδηγηθούν στα funds, «στα αρπαχτικά», συνολικά τα «κόκκινα» δάνεια, όχι μόνο τα επιχειρηματικά, αλλά και η περιουσία και σε 2η φάση η πρώτη κατοικία, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής.
Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει τη μεταβίβαση ακόμα και των εξυπηρετούμενων δανείων στα funds, που θα αδειοδοτηθούν εντός 30 ημερών από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ χαρακτήρισε γελοιότητες τις προϋποθέσεις αδειοδότησης όπως π.χ. ότι πρέπει να έχει «καλή φήμη».
Αναφέρθηκε στην επιστολή του υπουργού Εσωτερικών προς τους δήμους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες» που χρηματοδοτεί έργα που εξετάζουν τα αίτια «των απολυταρχικών καθεστώτων και ειδικά το ναζισμό, το σταλινισμό και τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα» και αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τη θεωρία των δύο άκρων και γιατί «δεν επιστρέφει αυτό το πρόγραμμα σαν απαράδεκτο».
Για το νέο μισθολόγιο σημείωσε ότι «διευρύνει το πεδίο του φτωχολογίου της ΝΔ» και πως αυξάνει το χρόνο της εξέλιξης στα τρία από δύο χρόνια, ενώ για το πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων ανέφερε πως θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς. Σχολιάζοντας την αναθεώρηση των συμβάσεων των οδικών έργων, σημείωσε ότι με την «εγγυημένη απόδοση» έρχεται «το κράτος να στηρίξει τα συμφέροντα του επιχειρηματικού ομίλου».
«Το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, προαναγγέλλοντας την κατάθεση τροπολογίας για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε πρόσφατα στο κρασί από την κυβέρνηση.  

Τοποθετήσεις κομμάτων και υπουργών 

Για «ασφαλιστικές δικλείδες» που «εξασφάλισε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση» για τα «κόκκινα» δάνεια έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης. Ανέφερε πως για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια όπως και για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων θα γίνει «νέα διαπραγμάτευση» έως τις 15 Φλεβάρη.
Μιλώντας ο Κωστής Χατζηδάκης, εισηγητής της ΝΔ, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ανακολουθία σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια με όσα έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα τις ψηφίσει. Για τις διατάξεις που αφορούν το Ενιαίο Μισθολόγιο είπε ότι θεωρητικά βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση προσθέτοντας ότι αυτά είχαν διαπραγματευθεί και από τη ΝΔ.
Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η σύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τα «κόκκινα» δάνεια και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος έφερε στο προσκήνιο την ανησυχία Ελλήνων επιχειρηματιών μήπως χάσουν τις επιχειρήσεις τους με τα περί αφελληνισμού επιχειρήσεων μέσω της πώλησης των «κόκκινων» δανείων», ενώ όπως είπε η μη καταβολή των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιωτικές κλινικές και άλλες επιχειρήσεις είναι παραλογισμός σε βάρος της ελεύθερης οικονομίας.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό, ενώ ανέφερε ότι αν προταθεί οικουμενική κυβέρνηση, τότε το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να μπουν στην κυβέρνηση όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα για να μη γίνει ξανά κάποιο κόμμα αντιμνημονιακό.
Από Το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι «θα αποτύχετε να βγάλετε τη χώρα από την κρίση» και ανέφερε ότι με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση στηρίζει μόνο τους ανίκανους στο Δημόσιο. 
Οι ΑΝΕΛ στηρίζουν το νομοσχέδιο και το υπερψηφίζουν όπως ανέφερε ο εισηγητής τους Δημήτρης Καμμένος. Τον κίνδυνο να χαθούν σπίτια ανέφερε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Επί της διαδικασίας 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εισηγήθηκε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, υποστηρίζοντας ότι η υποδόση του 1 δισ. ευρώ πρέπει να εκταμιευτεί πριν κλείσει η Κομισιόν και τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών για τις γιορτές.
Η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εξέφρασαν ενστάσεις για το κατεπείγον, υποστηρίζοντας ότι κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν είναι προαπαιτούμενα και επομένως μπορούσαν να έρθουν με κανονικές διαδικασίες. Η Ένωση Κεντρώων δεν τοποθετήθηκε για τη διαδικασία. 
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως από τη συζήτηση «τεκμαίρεται» ότι υπάρχει στοιχειώδης συναίνεση αναφορικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τις ρυθμίσεις που είναι προαπαιτούμενα.
«Να μας ρωτάτε άλλη φορά η κυβέρνηση, όταν φέρνει ένα νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία γιατί θα γλιτώνουμε χρόνο, δεν θα ακούμε αυτές τις αερολογίες που ακούσαμε μέχρι τώρα από τους προηγούμενους ομιλητές, για να σταματήσει κάποια στιγμή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν αναλάβει το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και να γίνονται τιμητές των διαδικασιών», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επικρίνοντας την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Επίσης ρώτησε την κυβέρνηση με ποιον τρόπο θα καταθέσει στη Βουλή τα προαπαιτούμενα για τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά δεν έλαβε ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση. (Δείτε εδώ video)

ΣΧΕΤΙΚΑ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget