ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Προχωράει ολοταχώς η δημιουργία του νέου κατασταλτικού σώματος για την «προστασία» των συνόρων

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η συγκρότηση του νέου κατασταλτικού μηχανισμού της ΕΕ, με πρόσχημα την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της. Την Τρίτη, η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιο στο Κολέγιο των Επιτρόπων, προκειμένου να εγκριθεί και να αποτελέσει θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
Ο νέος οργανισμός θα μπορεί να επεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ακόμη και υπερβαίνοντας το βέτο ενός ή περισσοτέρων χωρών-μελών. Έτσι ένας νέος κατασταλτικός ευρωενωσιακός μηχανισμός θα «φυλάει» τα σύνορα, φροντίζοντας να διώχνει -ανάμεσα στα άλλα- και τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ληστρικής εκμετάλλευσης των χωρών προέλευσης των μεταναστών. Όλα αυτά θα γίνονται για την... προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεοργκίεβνα.
Σύμφωνα με την πρόταση, η νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, σε «επείγουσες καταστάσεις», «θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για να διασφαλίζει ότι θα αναλαμβάνεται δράση επί του εδάφους, ακόμη και όπου δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος ή όπου αυτό το κράτος-μέλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη επέμβαση».
Για να αποφευχθεί, μάλιστα, η εμπλοκή στην ανάληψη δράσης από το νέο οργανισμό, η Κομισιόν προτείνει ότι για να ανατραπεί η απόφαση θα πρέπει το ενδιαφερόμενο κράτος να συγκεντρώσει ενισχυμένη πλειοψηφία εναντίον αυτής στο Συμβούλιο της ΕΕ. Θα πρόκειται για αδύνατο έργο, καθώς θα προϋποθέτει τη συγκέντρωση ποσοστού ψήφων περίπου στα 3/4.
Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν πως όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις, θα υπάρξει ευρωπαϊκό γραφείο «επιστροφών», το οποίο θα δημιουργεί τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα διευκολύνουν τις επαναπροωθήσεις.  

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget