ΓΑΛΛΙΑ Ηττα για το «Εθνικό Μέτωπο» με συσπείρωση κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς

Η ενδοαστική συσπείρωση κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων, σε συνδυασμό με την αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες, απέτρεψε την Κυριακή την εκλογή έστω και ενός περιφερειάρχη από το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των περιεφερειακών γαλλικών εκλογών και ανέδειξε ως πρώτη δύναμη συντηρητικούς υποψηφίους-πρόθυμους να υπηρετήσουν ή να διευκολύνουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του «Σοσιαλιστή» Φρανσουά Ολάντ, προς όφελος της αύξησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Κατά συνέπεια, το «Εθνικό Μέτωπο» δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία από τις έξι περιφέρειες στις οποίες ηγούνταν στον πρώτο γύρο όταν και προκάλεσε «σοκ» στο γαλλικό αστικό σκηνικό. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ανακόπτεται η φιλόδοξη πορεία και ατζέντα της αρχηγού του κόμματος, Μαρίν Λεπέν, μπροστά στις προεδρικές εκλογές του 2017. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κινητοποιήσει «όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας», σημειώνοντας ότι παρά το εκλογικό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών «τίποτα δεν θα μας σταματήσει!».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει «επικίνδυνο» παρά την ήττα του, και προέτρεψε τη χώρα του να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό, υποστηρίζοντας ότι «η Γαλλία, σε στιγμές αλήθειας, έχει πάντα βρεί καταφύγιο στις αληθινές της αξίες».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, στη βόρεια περιφέρεια όπου ήταν υποψήφια η Μαρί Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του συντηρητικού υποψήφιου Ζαβιέ Μπερτράν (λόγω της συσπείρωσης των «Ρεπουμπλικάνων» του Νικολά Σαρκοζί και υποψηφίων της κεντροδεξιάς και της απόσυρσης υποψηφίων του «Σοσιαλιστικού Κόμματος».) Η ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβάνς-Αλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.
Συνολικά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 7 περιφέρειες (μεταξύ των οποίων και ήταν αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους σοσιαλιστές) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 5, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Στην Κορσική περιφερειάρχης αναδείχθηκε ένας εθνικιστής υποψήφιος που δεν υποστηρίχτηκε ούτε από τους κεντροδεξιούς, ούτε από τους κεντροαριστερούς.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανέβηκε κατά τουλάχιστον 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον πρώτο γύρο φθάνοντας το 50,4%.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget