ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ Σχεδιάζουν την ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με στόχο την ενίσχυση των μονοπωλίων

Η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, σε όλα τα «καυτά» μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, με στόχο την προάσπιση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων, βρέθηκε στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Οι εργασίες του Συμβουλίου ξεκίνησαν με συζήτηση επί θεμάτων που άπτονται της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ, όπως η προώθηση της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ με την Ουκρανία, τηΜολδαβία και τη Γεωργία. Υπό τη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι, η συζήτηση επικεντρώθηκε, ακολούθως, στη στρατηγική της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ειδικότερα μέσω της διακοπής των «διεθνών χρηματοδοτικών ροών των τρομοκρατικών οργανώσεων και της εξάρθρωσης των δικτύων παράνομης εμπορίας όπλων, καθώς και μέσω της βέλτιστης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών». Το Συμβούλιο συζήτησε, επίσης, τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και το Ιράκ.
Σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα, που προέκυψαν από το Συμβούλιο, «η σταθεροποίηση της (σ.σ.: ανατολικής)γειτονίας από πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής άποψης, θα είναι η κύρια πολιτική προτεραιότητα για την ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Με αυτό ως δεδομένο, η ΕΕ θα υποστηρίξει τα συμφέροντά της και θα προωθήσει τις οικουμενικές αξίες».
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις «προτάσεις ασφάλειας της ΕυρωπαϊκήςΠολιτικής Γειτονίας» και τις «ευρύτερες δραστηριότητες» της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και ειδικά του στρατιωτικού βραχίονά της.
Σε ένα άλλο ζήτημα που καίει τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, το Συμβούλιο «επικροτεί τις προτάσεις για ενισχυμένη συνεργασία (σ.σ.: των κρατών-μελών) τόσο σχετικά με τη νόμιμη όσο και με την παράνομη μετανάστευση». Επίσης, «απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της αποτελεσματικής συνεργασίας για την επιστροφή, την επανεισδοχή και βιώσιμη επανένταξη» προσφύγων, εύηχος τρόπος να σκιαγραφήσουν την ακόμα αγριότερη καταστολή στα εξωτερικά σύνορα και το εσωτερικό της ΕΕ.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget