ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ

Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί - περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί
Καταγγελίες για άμαχους νεκρούς
Με σφοδρότητα συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι βομβαρδισμοί που ξεκίνησε η Τουρκία σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ με το επιχείρημα ότι «υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία και τα σύνορά της». Σύμφωνα με το τουρκικό Επιτελείο, από τις 24 Ιούλη που ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 260 μαχητές του PKK, ενώ πλέον είναι ελάχιστες (αν όχι μηδαμινές) οι οποιεσδήποτε αναφορές για την πορεία των επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), που υποτίθεται ότι αποτελεί και αυτό στόχο των τουρκικών μαχητικών.
Την ίδια στιγμή, έγιναν καταγγελίες για αμάχους που βρίσκονται μεταξύ των νεκρών από βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ, με το τουρκικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP να επιμένει ότι τουλάχιστον 10 κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους στα περίχωρα του χωριού Ζαρκέλ, «περιλαμβανομένων παιδιών και μίας εγκύου» και 15 ακόμα τραυματίστηκαν. Τις καταγγελίες διέψευσε από τη μεριά του ο τουρκικός στρατός.
Στην ίδια την Τουρκία, όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις ενόπλων του PKK, οι αρχές έχουν ανακηρύξει «στρατιωτικές ζώνες» επαρχίες στα ανατολικά αλλά και κεντρικά (π.χ. Τουντσελί), ενισχύοντας τα περιθώρια ελέγχου και δραστηριοποίησης των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων. Μόνο το τελευταίο 72ωρο, δυνάμεις του PKK εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον στρατιωτικού νοσοκομείου (στο Μπιτλίς), σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας με δύο νεκρούς και 24 τραυματίες (στο Αγκρί), εξερράγη νάρκη στο Ντιγιαρμπακίρ.
Στο μεταξύ, οι πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας(YPG) προχώρησαν σε νέες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες έγιναν στόχος τουρκικών «F-16», σημειώνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι «θεωρούμε τις πρόσφατες κινήσεις του τουρκικού στρατού προκλητικές και εχθρικές ενέργειες» αλλά και ζητώντας «από τους εταίρους μας στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του "ΙΚ" να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους σχετικά με τις ενέργειες αυτές του τουρκικού στρατού». Μετά από περιστατικό που οι YPG είχαν καταγγείλει στα περίχωρα της πόλης Τζαραμπλούς, αναφέρθηκαν και σε αντίστοιχο «περιστατικό» εναντίον οχήματός τους στο χωριό Τελ Φέντερ, που φέρεται να δέχτηκε πυρά του τουρκικού στρατού.
Κάλυψη σε Σύρους αντικυβερνητικούς
Στο μεταξύ, το πόσο περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί αποτυπώνει και η απόφαση των ΗΠΑ (όπως έγραψε χτες στην ιστοσελίδα της και η «Σαμπάχ») σύμφωνα με την οποία ο «διεθνής συνασπισμός» κατά του «ΙΚ» που έχει συγκροτηθεί θα προσφέρει με τα αεροπλάνα του «κάλυψη» σε Σύρους αντάρτες που εκπαιδεύονται από τον αμερικανικό στρατό, εναντίον οποιωνδήποτε εχθρών, ακόμα κι αν πρόκειται για δυνάμεις που συντάσσονται με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Τουρκία αναμένεται να στηρίξει ειδικά αυτές τις αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ισχύουν στο ακέραιο τα σχέδια για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, ανάλογα με τις ιδιαίτερες επιδιώξεις κάθε ιμπεριαλιστικού κέντρου.
Αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης
Τη διαφωνία της έσπευσε πάντως να εκφράσει η ρωσική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «η παροχή βοήθειας στη συριακή αντιπολίτευση, πόσο δε μάλλον η βοήθεια με οικονομικά ή (στρατιωτικά) τεχνικά μέσα, θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα». Το θέμα έθεσε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, χτες, στην Ντόχα, χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγικό» το «να ανακοινώνεται δημόσια ότι η αεροπορία θα επιχειρεί χτυπήματα για να προστατέψει ομάδες της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης. Τέτοια σχέδια γεννούν πολλά ερωτήματα. Θα δυσχεράνουν τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δε νομίζω ότι πέτυχα να αλλάξω την αμερικανική στάση. Προφανώς, οι απόψεις μας απέχουν πολύ σ' αυτό το ζήτημα».
Τέλος, ενδεικτική των αντιθέσεων που μαίνονται στην περιοχή είναι η κριτική που ασκεί η κυβέρνηση του (αυτόνομου) ιρακινού Κουρδιστάν στο PKK. Η Αρμπίλ, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί, κάλεσε Αγκυρα και PKK να μη σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο Πρόεδρος, Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε την περασμένη βδομάδα σε ΜΜΕ ότι «η τουρκική κυβέρνηση έκανε θετικά βήματα και έχει υιοθετήσει μια θετική στάση για μια ειρηνευτική λύση, ωστόσο είδαμε ότι μερικές πλευρές το εξέλαβαν ως θέμα περηφάνιας και δε χρησιμοποίησαν αυτές τις ευκαιρίες».

Επίσης, πριν από μερικές μέρες το γραφείο του Μπαρζανί εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η Προεδρία του (ιρακινού) Κουρδιστάν ζητεί ξεκάθαρα από το PKK να κρατήσει τις στρατιωτικές του θέσεις έξω από την περιοχή ώστε να μη δώσει στην τουρκική κυβέρνηση ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει πλήγματα εναντίον αμάχων». Η ίδια ανακοίνωση έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι «η Τουρκία δεν θα βομβαρδίσει πολίτες, αν το PKK δεν διαθέτει πλέον βάσεις στην περιοχή».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget