ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Πέφτουν θύματα κυκλωμάτων στην παραμεθόριο

Από διαμαρτυρία προσφύγων στη Μυτιλήνη
 για τις συνθήκες κράτησής τους
Μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα καταγγέλλουν ότι δέχονται ένοπλες επιθέσεις από ανθρώπους που προσπαθούν να τους εμποδίσουν να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με διάφορες πηγές. Παράλληλα, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χτες, 1.149 μετανάστες και πρόσφυγες πιάστηκαν σε 42 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, του Αγαθονησίου, της Ψερίμου και της Κω.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Hurriyet», μία διεθνής ΜΚΟ, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, έχει ξεκινήσει έρευνα, μετά από καταγγελίες μεταναστών ότι δέχθηκαν ένοπλες επιθέσεις. Κάποιοι από αυτούς καταγγέλλουν ότι οι ένοπλοι τους λήστεψαν, ενώ άλλοι ότι έκλεψαν τις μηχανές από τα σκάφη στα οποία επέβαιναν. Δεν είναι γνωστό ποιοι ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές, με τη ΜΚΟ να σημειώνει ότι υποπτεύεται δράση συμμοριών.
Οι περισσότερες καταγγελίες για επιθέσεις αφορούν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λέσβο. Ακτιβιστές αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 20 τέτοιες επιθέσεις κατά προσφύγων, στην πλειονότητά τους Σύρων. Σε μία τέτοια επίθεση, οι ένοπλοι φέρεται να έσκισαν τα ρούχα των αλλοδαπών, προκειμένου να βρουν χρήματα, ενώ πέταξαν τα υπάρχοντά τους στη θάλασσα.
Εξάλλου, τρεις ημεδαποί συνελήφθησαν από το Λιμενικό στη Σάμο, μετά από πολυήμερη επιχείρηση, επειδή διευκόλυναν την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στο νησί και στη συνέχεια έκλεβαν τα φουσκωτά και τις εξωλέμβιες μηχανές. Ο ένας από τους δράστες, που είναι δημόσιος υπάλληλος, εντοπίστηκε με το σκάφος του και, φορώντας ενδυμασία που έμοιαζε με στολή, να καθοδηγεί το φουσκωτό με τους μετανάστες προς τις ανατολικές ακτές του νησιού. Στη συνέχεια αφαίρεσε και φόρτωσε στο φουσκωτό του τον εξωλέμβιο κινητήρα του σκάφους των μεταναστών.
Πλήρωμα ελικοπτέρου εντόπισε, επίσης, στην ίδια περιοχή και δεύτερη λέμβο με επιβαίνοντες άλλους δύο συλληφθέντες, ημεδαπούς, ηλικίας 32 και 21 χρόνων. Και οι δύο φορούσαν, επίσης, ειδική στολή και περίμεναν την εξέλιξη της επιχείρησης του συνεργάτη τους. Εναν ακόμα ημεδαπό συνέλαβαν τα στελέχη του Λιμεναρχείου Σάμου, το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή Δροσιά, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Ο συλληφθείς 54χρονος είχε επιδοθεί στη δραστηριότητα υπεξαίρεσης εξωλέμβιων μηχανών, που μεταφέρουν τους μετανάστες και πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια στο νησί.
Επίσης, πέντε διακινητές προσφύγων συνέλαβαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ορεστιάδας, στην Εθνική οδό Ορεστιάδας - Αλεξανδρούπολης. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τέσσερις Βούλγαρους, που επέβαιναν σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, να λειτουργούν ως προπομπός σε δεύτερο ΙΧ, που οδηγούσε ένας εκ των συλληφθέντων, μεταφέροντας οχτώ Σύρους πρόσφυγες.
Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, στα όρια του Δήμου Αθηναίων και σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές, έχει ξεκινήσει η δημιουργία δομής φιλοξενίας για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως. Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε ότι οι εργασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως προχωράνε και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της βδομάδας.

Στο μεταξύ, για έλλειψη συντονισμού, ανάληψης ευθυνών και πρωτοβουλιών από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Βενσάν Κοστέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του οργανισμού, μετά την πενθήμερη επίσκεψή τους σε Λέσβο, Κω και Χίο. Σχετικά με τους μετανάστες στο Πεδίον του Αρεως, ο Βενσάν Κοστέλ επέρριψε σοβαρές ευθύνες στις αρμόδιες αρχές δηλώνοντας πως δεν υπάρχει επιχείρημα για να τον πείσει ότι η εν λόγω κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. «Υπάρχουν τόσα άδεια κτίρια, μη μου πείτε ότι δεν βρίσκεται ένας χώρος. Μια απόφαση χρειάζεται. Τι θα κάνουμε με τους επόμενους 500 που θα πάνε στο Πεδίον του Αρεως; Γι' αυτό ακριβώς η Ελλάδα πρέπει να σοβαρευτεί στη δημιουργία δομών υποδοχής», είπε, ενώ έθεσε ως παράδειγμα τη δημιουργία 7.000 θέσεων υποδοχής μεταναστών στην υπό οικονομική κρίση Βουλγαρία, σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, το 2013.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget