Εντατική δουλειά για να κάνουν «φραγκοδίφραγκα» τα αντιλαϊκά μέτρα

Από τη χτεσινή επίσκεψη του «κουαρτέτου» των
ιμπεριαλιστικών οργανισμών στο υπουργείο Εργασίας
Απανωτές συναντήσεις Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την «ολοκλήρωση του α' γύρου» των αντιλαϊκών παζαριών
Η συγκεκριμενοποίηση τόσο συνολικά του αντιλαϊκού περιεχομένου του νέου μνημονίου που φορτώνει στο λαό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και του πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων που θα ψηφιστούν και θα υλοποιηθούν άμεσα, μέσα στις επόμενες βδομάδες (άσχετα από το αν αυτά θα ονομάζονται «προαπαιτούμενα» ή όχι, αν θα εντάσσονται στο δάνειο του ESM ή σε ένα νέο «δάνειο - γέφυρα» κ.ο.κ.), βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ).
Σε αυτό το πλαίσιο, «τρέχουν» οι διαπραγματεύσεις για όλη την γκάμα των «τομέων», στους οποίους θα «ξεδιπλωθούν» οι νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις του επόμενου διαστήματος, για λογαριασμό του κεφαλαίου: Στο Ασφαλιστικό (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 5) και τα Εργασιακά, αλλά και στην ένταση της φοροληστείας σε βάρος του λαού, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια κ.ο.κ.
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ανεξαρτήτως χρονοδιαγράμματος
Στόχος της συγκυβέρνησης είναι η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο να ολοκληρωθεί «εγκαίρως», ώστε να εγκριθεί από τη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου, μαζί με το πρώτο «πακέτο» άμεσων αντιλαϊκών μέτρων που αυτή θα περιλαμβάνει και χωρίς να έχει προηγηθεί η ψήφιση άλλων «προαπαιτούμενων». Η ημερομηνία αυτή μπαίνει ως όριο από το Μέγαρο Μαξίμου, ούτως ώστε η πρώτη εκταμίευση από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να προηγηθεί της 20ής Αυγούστου, ημερομηνία αποπληρωμής ποσού 3,2 δισ. ευρώ προς της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να διεκδικεί η πρώτη δόση από τον ESM να ανέλθει περίπου στα 24 - 25 δισ. ευρώ, ούτως ώστε, εκτός από την αποπληρωμή προς την ΕΚΤ, να εξασφαλιστούν περίπου 10 δισ. ευρώ ως «πρώτη δόση» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να εξοφληθεί το «δάνειο - γέφυρα» ύψους 7,16 δισ. ευρώ που δόθηκε στο ελληνικό κράτος τον Ιούλη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) και, τέλος, ένα ποσό περίπου 5 δισ. να δοθεί για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση παζαρεύει ένα πιο «διαχειρίσιμο» χρονοδιάγραμμα ψήφισης και υλοποίησης των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που έχει ήδη υπογράψει, τόσο με το αίτημά της προς τον ESM και το ΔΝΤ για τη νέα συμφωνία - μνημόνιο, όσο και με την Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα στις 12 Ιούλη. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκει να αναβάλει για πιο μετά ορισμένες από αυτές τις δεσμεύσεις (όπως π.χ. η απογείωση της φοροληστείας ενάντια στους αγρότες), λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο...
Για το λαό βέβαια, σημασία έχει η ίδια η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και όχι το αν αυτό ή το άλλο αντιλαϊκό μέτρο πάει, σε συμφωνία πάντα με τους «εταίρους», δύο ή τρεις μήνες πίσω. Πολύ περισσότερο, που η «εμπροσθοβαρής ροή των χρηματοδοτικών πιστώσεων», την οποία διεκδικεί όπως λέει η κυβέρνηση, είναι προφανές ότι -στο βαθμό που θα την πετύχει- θα συνοδεύεται και από αντίστοιχη... «εμπροσθοβαρή ροή» των αντιλαϊκών μέτρων! Επιπλέον, με βάση την Απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για «σημαντική ενίσχυση» των αντιλαϊκών της προτάσεων στη βάση της «σοβαρής επιδείνωσης της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας το τελευταίο έτος». Το σχετικό έδαφος, μάλιστα, προετοιμάζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης («Real News»), αναφέροντας ότι «η ύφεση, χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4% - 5%» και εκτιμά ότι «θα κορυφωθεί τους επόμενους 6 με 8 μήνες».
Την ίδια ώρα, παράλληλα με το στόχο που περιγράφηκε παραπάνω, η κυβέρνηση παίρνει υπόψη της και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συνολική συμφωνία εντός αυτών των ημερομηνιών, δεδομένων και των «ομολογουμένως πιεστικών» χρονοδιαγραμμάτων, όπως τα χαρακτήρισε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, ο οποίος δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκλίσεις που θα απαιτήσουν προσαρμογές.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ενός δευτέρου «δανείου - γέφυρα» από τον EFSM, το οποίο προφανώς και θα συνοδεύεται από νέα προαπαιτούμενα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για δυνατότητα να δοθεί σύντομη παράταση στην αποπληρωμή της 20ής Αυγούστου προς την ΕΚΤ των ομολόγων των 3,2 δισ. ευρώ.
«Τρέχει» τα αντιλαϊκά παζάρια η κυβέρνηση - Εντείνει τη φοροληστεία
Στο πλαίσιο του «τρεξίματος» των αντιλαϊκών παζαριών, οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης θα συναντηθούν ξανά σήμερα Τρίτη με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και αύριο Τετάρτη, σε μια συνάντηση με την οποία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «ολοκληρώνεται ο α' κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια "ανακεφαλαίωση" των συζητήσεων».
Σήμερα επίσης, σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» θα συζητηθούν και τα Εργασιακά.
Σε ό,τι αφορά τις χτεσινές επαφές των εκπροσώπων των ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ στην Αθήνα, εκτός από το Ασφαλιστικό, στο επίκεντρο βρέθηκαν και η «φορολογική διοίκηση» και η«φορολογική πολιτική».
Στο τραπέζι της συνέχισης αντιλαϊκής φοροληστείας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και τα εξής:
-- Αγρότες: Στο αίτημά της για το νέο μνημόνιο η συγκυβέρνηση δεσμεύεται για διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος, στο 26% από το πρώτο ευρώ (από 13% σήμερα), για αντίστοιχη φορολόγηση των κάθε είδους επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, εξάλειψη του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% κ.ά.
-- Ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»:Συζητούνται νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.
-- ΕΝΦΙΑ: Η συγκυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί τόσο για τη διατήρηση του χαρατσιού στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, όσο και για τη διατήρηση του συνολικού εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα από τις όποιες «εσωτερικές παρεμβάσεις».
-- Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Με βάση το αίτημά της για τη νέα συμφωνία - μνημόνιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται για αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων «δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», καθώς και όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης... Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.
-- Κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές: Στο ίδιο αίτημα υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ακατάσχετου ορίου (σήμερα 1.500 ευρώ) για μισθωτούς και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.
«Κατευθυντήρια πυξίδα» του νέου μνημονίου οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης
Αυτό βέβαια που δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, είναι ο ταξικός χαρακτήρας και του νέου μνημονίου: «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό κανονιστικό περιβάλλον. Οι επενδυτές χρειάζονται νομική ασφάλεια.Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος δίνουν απαντήσεις σε όλες αυτές τις προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο «Εθνος», ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.
Επιβεβαιώνοντας, άλλωστε, ότι το νέο μνημόνιο φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του Αλ. Τσίπρα και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπογράμμισε ότι «το κείμενο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στις 9 Ιουλίου είναι η κατευθυντήρια πυξίδα μας», ενώ τόνισε πως «θα χρειαστεί σύντομα η υιοθέτηση των προβλεπόμενων μέτρων - όπως περιγράφονται κατ' αρχήν στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής - ώστε να αρχίσει εγκαίρως το πρόγραμμα».
Την ίδια ώρα, μια σειρά τοποθετήσεις επιβεβαιώνουν ότι το «ψητό» της όλης υπόθεσης αφορά στην ουσία την ίδια την πορεία της Ευρωζώνης και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μέσα και έξω από αυτήν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» επικρίνει την πρόταση του Γερμανού ομολόγου για «προσωρινή» έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: «Νομίζω ότι ο Β. Σόιμπλε σφάλλει, ακόμα και ότι έρχεται σε αντίφαση με την ίδια του τη βούληση που είναι βαθιά ευρωπαϊκή (...) Αυτή η βούληση, η οποία είναι και δική μου, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης», αναφέρει και προσθέτει: «Εάν επιτρέψεις μια προσωρινή αποχώρηση, αυτό σημαίνει: Κάθε χώρα που θα αντιμετωπίζει δυσκολίες θα θέλει να γλιτώνει από αυτές μέσω μιας αναπροσαρμογής του νομίσματός της».
Κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη διαφωνία» στο θέμα του grexit, ο Μ. Σαπέν επισημαίνει εντούτοις ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Β. Σόιμπλε για «να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης σε πολιτικό - οικονομικό επίπεδο», επισημαίνοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε τροποποίηση της συνθήκης που θα προβλέπει τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη δεν θα μπορεί να επιτευχθεί πριν από το 2017.
Ενδεικτική, εξάλλου, των ενδοαστικών αντιθέσεων και στο εσωτερικό της Γερμανίας, είναι η τοποθέτηση της αντιπρόεδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Κλάουντια Μπουχ, η οποία δήλωσε ότι «η συζήτηση για το Grexit είναι περιττή. Με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μπήκαν οι βάσεις ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ», προσθέτοντας μάλιστα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη«θα σήμαινε για πρώτη φορά την ακύρωση ενός βήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης (...) Θα άλλαζε ο χαρακτήρας της νομισματικής ένωσης».



Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget