ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Νέα παζάρια και αιματοχυσία

Σε εξέλιξη βρίσκονταν χτες το βράδυ, για άλλη μια φορά, στο Μινσκ της Λευκορωσίας μια νέα συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, ανάμεσα σε εκπροσώπους της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, τωνπολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Υποτίθεται εξετάζει την πορεία της συμφωνίας εκεχειρίας στην ίδια πόλη τον Φλεβάρη του 2015, που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς καθημερινές είναι οι παραβιάσεις ειδικά με τους σφοδρούς βομβαρδισμούς από την πλευρά των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου.
Νωρίτερα είχαν γίνει, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό στον Τύπο, οι συναντήσεις των λεγόμενων υποομάδων της Ομάδας Επαφής, που εξετάζουν το ζήτημα της πολιτικής διευθέτησης, της ασφάλειας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της οικονομικής κατάστασης. Από τις αρχές της Λευκορωσίας που φιλοξενούν τις συνομιλίες ανακοινώθηκε ότι και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η διάθεση αν δεν μπορέσουν σε μια μέρα να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις θα μπορούσε η συνάντηση να συνεχιστεί και σήμερα. Πάντως, ενδεικτικό των αντιπαραθέσεων είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ειδικά της αντιδραστικής κυβέρνησης περί απόσυρσης των βαρέων όπλων αυτά εξακολουθούν να σκορπούν την καταστροφή και το θάνατο σε καθημερινή βάση. Επίσης, από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ εγείρουν το ζήτημα της επιστροφής γύρω 400 παιδιών - ορφανών, που έχουν αποκοπεί από άλλους συγγενείς τους και βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχει η αντιδραστική κυβέρνηση.
Κατά τα άλλα, τίποτε δεν άλλαξε στην κατάσταση που επικρατεί στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, όπου το Σαββατοκύριακο και χτες υπήρξαν πάνω από 70 παραβιάσεις της εκεχειρίας, από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και δυνάμεων των λεγόμενων εθελοντικών ταγμάτων που δραστηριοποιούνται οι φασίστες του Δεξιού Τομέα. Χτυπήθηκαν χωριά κοντά στο Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, με βλήματα πυροβολικού, οβίδες τεθωρακισμένων και μικρότερα όπλα. Ενας άμαχος σκοτώθηκε, αρκετοί τραυματίστηκαν και πολλά σπίτια και υποδομές υπέστησαν ζημιές.
Επίσης, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε μάχες που δεν προσδιορίζει σε ποιες ακριβώς περιοχές, σκοτώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 5 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 15.
Νέα αστική παρέμβαση
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από τη Μόσχα όπου βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας επί προεδρίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς Μίκολα Αζάροφ, ανακοίνωσε τη λεγόμενη «Επιτροπή Σωτηρίας της Ουκρανίας», η οποία θα προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο τον πρώην βουλευτής της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Ολέινικ, που είναι επίσης στη Ρωσία. Πάντως, ο Αζάροφ διευκρίνισε ότι την επιτροπή δεν πρόκειται να πλαισιώνουν άνθρωποι από το περιβάλλον του Γιανουκόβιτς.

Από ό,τι φαίνεται πρόκειται για κίνηση μιας μερίδας αστών που, προτάσσοντας το ζήτημα του αιματοκυλίσματος και της «εγκληματικής πολιτικής των αρχών του Κιέβου που οδήγησε στην αποχώρηση της Κριμαίας με δημοψήφισμα και τις ανατολικές επαρχίες να εναντιωθούν στο πραξικόπημα», καλούν σε «εθνική συμφιλίωση μέσα από έναν συμβιβασμό». Ο Ολέινικ έχει περάσει αρχικά μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ουκρανία, με την Γιούλια Τιμοσένκο - «βασίλισσα του φυσικού αερίου», γιατί θησαύρισε από την καταλήστευση του ενεργειακού τομέα - και μετά πέρασε με το Κόμμα των Περιοχών, του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που ανατράπηκε από τις εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις το Φλεβάρη του 2014. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός καλεί την Ουκρανία να επανασυνδέσει τη γραμμή της ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης στη χερσόνησο της Κριμαίας. Επίσης, καλεί τους Ουκρανούς να αρνηθούν να στέλνουν τα παιδιά τους στον πόλεμο και προτείνει να εντατικοποιηθεί ο άμεσος διάλογος των δύο αντιτιθέμενων πλευρών. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μια γλώσσα και δύο κράτη είναι κακή λύση, ενώ δύο γλώσσες και μια χώρα είναι καλή λύση. Και μιλώντας για ομοσπονδιοποίηση δεν είναι κακό, είναι απλά ένα σύστημα διακυβέρνησης». Από την κίνηση αυτή είναι φανερό ότι επιχειρείται να αναδειχτεί μια νέα λογική εγκλωβισμού του λαού στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για συγκεκριμένους κεφαλαιοκράτες η παρατεταμένη σύγκρουση αποτελεί εμπόδιο για τις μπίζνες και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εκμετάλλευση του λαού στο όνομα της ...εθνικής συνεννόησης.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget