ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Ανασχηματισμός, έλεγχος του κόμματος και στο βάθος εκλογές

Σε ανασχηματισμό προχώρησε  ο πρωθυπουργός, απομακρύνοντας τους προερχόμενους από την «Αριστερή Πλατφόρμα» υπουργούς, που καταψήφισαν στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το νέο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Κ. Ησυχος, και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, ενώ αντικαταστάθηκαν οι Ν. Χουντής και Ν. Βαλαβάνη, που είχαν ήδη παραιτηθεί. Επιπλέον και ο Θ. Πετράκος απομακρύνθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απομάκρυνσή τους από την κυβέρνηση φέρνει στο προσκήνιο την κόντρα για τον έλεγχο του κόμματος και τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η επικράτηση της μιας ή της άλλης πλευράς. Ηδη, σενάρια κυκλοφορούν για δημιουργία νέων πολιτικών φορέων, στο πλαίσιο και της εξελισσόμενης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι διεργασίες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά υπηρετούν μια σειρά από σχεδιασμούς, που έχουν να κάνουν τελικά με την υλοποίηση προταγμάτων του κεφαλαίου και τη χειραγώγηση του λαού σ' αυτά.
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, μεταξύ άλλων, ο Π. Σκουρλέτης μετακινήθηκε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ τη θέση του στο υπουργείο Εργασίας καταλαμβάνει ο Γ. Κατρούγκαλος. Επίσης, κυβερνητικός εκπρόσωπος ορίστηκε η Ολγα Γεροβασίλη, με τον Γ. Σακελλαρίδη να μετακινείται στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο Χρ. Βερναρδάκης που ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οΠ. Πολάκης, υφυπουργός Εσωτερικών, ο Τρ. Αλεξιάδης,αναπληρωτής υπουργός για θέματα εσόδων, ο Π. Χαϊκάληςυφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (στο υπουργείο Εξωτερικών), ο Γ. Αμανατίδης,υφυπουργός Εξωτερικών, ο Δ. Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Πρώτα συμφωνία, μετά εκλογές
Στην παραδοχή του γεγονότος ότι μετά τη συμφωνία που μένει να ολοκληρωθεί, η χώρα έχει εισέλθει σε μια νέα πραγματικότητα που ξεκινάει από τις απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προχώρησε ο Π. Σκουρλέτης.Μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καλείται σήμερα αναγκαστικά, χωρίς να υπάρχει άλλη επιλογή, να κλειδώσει τη συμφωνία. Χαρακτήρισε ορατές στο μέλλον τις εκλογές, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ανάγκη πολιτικής νομιμοποίησης και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για την παραμονή ή μη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη θέση της προέδρου της Βουλής, είπε πως πρόκειται για «άλλες διαδικασίες», καθώς «είναι θεσμικός ο ρόλος της προέδρου της Βουλής». Εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα εκ μέρους της, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια νέα ισορροπία ανάμεσα στους ρόλους της.
«Οι κυβερνητικές αλλαγές είναι θέμα του πρωθυπουργού»δήλωσε στον «ΑΝΤ1» ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Με τη σειρά του, υποστήριξε ότι«προτεραιότητα είναι η σύναψη της συμφωνίας, ώστε να μπει σ' ένα ρυθμό ανάπτυξης η χώρα» και συμπλήρωσε ότι μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, «είτε θα αποφασίσουν τι θα κάνουν οι 32 βουλευτές είτε θα πάμε για εκλογές». Χρονικά προσδιόρισε τις εκλογές για Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη. Ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι «αν η δραχμή θα ήταν λύση, θα τη συζήταγα» και περιέγραψε ως αδιέξοδες τις προσπάθειες εξεύρεσης πόρων από δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα. Τέλος, απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή, θα συνεχίσουμε με κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού επιμείνουν οι βουλευτές, και μετά τη συμφωνία θα πάμε σε εκλογές».
«Εχουμε σοβαρά ζητήματα ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Ν. Φίλης, και εμφανίστηκε να αποκλείει διαγραφές, λέγοντας: «Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα αρχηγικό που διαγράφει ανθρώπους. Είμαστε ένα συλλογικό αριστερό κόμμα με κανόνες. Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δημοκρατική συζήτηση και ταυτόχρονα τη λήψη απόφασης για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει ισότιμα με δύο πολιτικά σχέδια. Δεν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ και εκτός και εντός του ευρώ».
«Χρειάζεται μια κυβέρνηση πιο συνεκτική και πιο προσηλωμένη στις εντολές του πρωθυπουργού», δήλωσε με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης.«Δεν πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση που θα είναι απλώς εκλογική (...) Φυσικά, ο χρόνος των εκλογών αποφασίζεται από τον πρωθυπουργό, αλλά εξαρτάται και από τη συμπεριφορά πολλών παραγόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό που προέχει, είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία, να φύγει το Grexit από το λεξιλόγιο της ευρωπαϊκής συζήτησης. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός θα κρίνει πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές».
Τέλος, μια ανάρτηση που ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως ως προς τις προθέσεις του, έκανε ο Γ. Μηλιός:«Δε φανταζόμουν να δω το λαό απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα. Συνεχίζουμε τον αγώνα. Πάντα στο πλευρό του λαού».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget