ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σκληρή «κόντρα» που αποκτά διαρκώς νέες διαστάσεις

Χωρίς να δοθούν ουσιαστικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των (διήμερων κιόλας) επαφών που είχε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώθηκε μία ακόμα επίσημη επίσκεψη της Βικτώρια Νούλαντ στο Κίεβο. Μεταξύ άλλων, η Νούλαντ παραβρέθηκε στις συνεδριάσεις που πυρετωδώς συνεχίζει η ουκρανική βουλή αυτές τις μέρες, εγκρίνοντας μέτρα απαραίτητα για την προσαρμογή της χώρας και του κρατικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες της αστικής τάξης, για τη συνταγματική αναθεώρηση, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος (σ.σ. για το οποίο ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ διαβεβαίωσε τις εταιρείες ότι θα συμβάλει στις επενδύσεις) κ.τ.λ.
Στο μεταξύ, το πόσο βαθιά είναι η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που μαίνεται με επίκεντρο την Ουκρανία επιβεβαιώνουν οι νέες δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με το φυσικό αέριο που προμηθεύεται (και «διακινεί») η Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ,σχολιάζοντας το γεγονός ότι το Κίεβο δεν έχει αρχίσει ακόμα να αντλεί ρωσικό αέριο, υποστήριξε ότι από τη ρωσική πλευρά έχουν ρυθμιστεί «όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις» και ότι «το γεγονός ότι δεν αντλούν αέριο τώρα δεν είναι οικονομικό ζήτημα. Γίνεται είτε επειδή η Ναφτογκαζ (σ.σ. η κρατική ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου) δεν έχει χρήματα είτε επειδή θέλουν να επιδεινώσουν την κατάσταση».
Αναζητούν εναλλακτικές πηγές
Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Ανθρακα Βλαντιμίρ Ντεμτσίσιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «να αγοράσει αέριο από το Καζακστάν», ενώ άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι συμπλήρωναν «χρειάζεται να επιστρέψουμε σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν δυσκολίες με αυτή τη μεταφορά, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα». Θυμίζουμε ότι το Καζακστάν αποτελεί «εταίρο» της Ρωσίας και ως μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Μόσχας, ωστόσο ως χώρα με σημαντικά αποθέματα αερίου αποτελεί εκ των πραγμάτων και ανταγωνιστή της και στο πλαίσιο που αγορές -όπως η ευρωπαϊκή- αναζητούν «εναλλακτικές» λύσεις για την προστασία της «ενεργειακής ασφάλειάς» τους.
Χτες, στην ιστοσελίδα της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι στην 20η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ουκρανίας - Καζακστάν αποφασίστηκε ο διορισμός ειδικών που θα μελετήσουν και το ενδεχόμενο μεταφοράς τουρκμένικου και ουζμπέκικου αερίου στην Ουκρανία μέσω του Καζακστάν.
Τα παραπάνω εντάσσονται στα ευρύτερα «παζάρια» για τους ενεργειακούς διαδρόμους που θα εμφανιστούν, αναβαθμιστούν ή θα παραγκωνιστούν αλληλεπιδρώντας φυσικά με μια σειρά ενδοϊμπεριαλιστικούς συμβιβασμούς και ανταγωνισμούς.
Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «ακόμα μια μη φιλική κίνηση» την απόφαση του ουκρανικού ΥΠΕΞ να κηρύξει «περσόνα νον γκράτα» τον Ρώσο πρόξενο στην Οδησσό. Το επιχείρημα του Κιέβου ήταν ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης ανέπτυσσε «δραστηριότητα ασυμβίβαστη με τη διπλωματική του ιδιότητα».

Τέλος, χτες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μέρα που ένα «Μπόινγκ» των Μαλαισιανών αερογραμμών έπεσε στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 άνθρωποι (ανάμεσά τους 80 παιδιά) που μετέφερε από το Αμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ. Με αφορμή την επέτειο αλλά και την κατάθεση αιτήματος στον ΟΗΕ για τη συγκρότηση δικαστηρίου διερεύνησης της υπόθεσης, «φουντώνουν» ξανά τα σενάρια για συντριβή του αεροσκάφους, η οποία αποδίδεται στον ουκρανικό στρατό ή τους πολιτοφύλακες του Ντονμπάς και κάθε πλευρά αξιοποιεί στο πλαίσιο της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής αναμέτρησης και αυτό το ζήτημα.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget