ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ «Ικανοποίηση» για τα πρώτα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα

Ικανοποιημένοι για το μεγάλο αριθμό βουλευτών που
 ψήφισαν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το 
μνημόνιο 3 δηλώνουν οι «εταίροι»
Με φόντο το γνώριμο μνημονιακό σκηνικό της προκαταβολικής «εκταμίευσης» των αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ξεκινά η «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου, ενόψει των τελικών παζαριών για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Σε αυτό το πλαίσιο και μετά την υπερψήφιση των πρώτων προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων από τη Βουλή (με τη νέα ένταση της φοροληστείας και τις νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό), ξεκίνησαν οι προβλεπόμενες διεργασίες, που αφορούν στις πρακτικές ανακύκλωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, στην αποπληρωμή των οφειλών για τα προηγούμενα δάνεια που έχει εκταμιεύσει η τρόικα, τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει να τα εξυπηρετεί στο «ακέραιο και εγκαίρως»...
«Η Ελλάδα ικανοποίησε τις απαιτήσεις της συμφωνίας για το σχέδιο στήριξης»,ανακοίνωσε το πρωί χτες η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωπος της οποίας τόνισε πως «το ελληνικό Κοινοβούλιο μίλησε με ευρεία φωνή και αυτό είναι το σήμα που λαμβάνουμε». Παράλληλα, εκφράζεται η «ικανοποίηση» τόσο για το μεγάλο αριθμό των βουλευτών που υπερψήφισαν τα νομοθετήματα, όσο και για την «ουσία των μεταρρυθμίσεων».
«Απαντώντας» στις εν λόγω «απαιτήσεις», άλλωστε, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζει ότι οι (απογειωμένοι στα ύψη) νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την ερχόμενη Δευτέρα...
Αντιλαϊκή συμφωνία «επί της αρχής»
Την τριετή στήριξη του ελληνικού κράτους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESΜ) ενέκρινε επί της αρχής το χτεσινό συμβούλιο Γιούρογκρουπ, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αποκαλυπτική είναι η επίσημη ανακοίνωση - δήλωση, με την οποία το Γιούρογκρουπ:
-- Καλωσορίζει την υιοθέτηση από την ελληνική Βουλή όλων των δεσμεύσεων που ορίζει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης (12/7).
-- Σημειώνει ότι, βάσει της αξιολόγησης των «θεσμών», οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν το πρώτο πακέτο μέτρων «εγκαίρως και με ικανοποιητικό τρόπο».
-- Επιβεβαιώνει ότι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης συμπεριλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο που υιοθετήθηκε από τη Βουλή.
-- Αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την επίσημη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM που αναμένεται μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας, θα δοθεί εντολή στους «θεσμούς» να διαπραγματευτούν γρήγορα το νέο «μνημόνιο κατανόησης» (MoU), στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι πολιτικής που θα συνοδεύουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης.
-- Καλεί τις ελληνικές αρχές να εγκρίνουν ως τις 22/7 τη δεύτερη δέσμη μέτρων. Τις καλεί επίσης να «επικαιροποιήσουν» τη νομοθεσία που σχετίζεται με το πρώτο πακέτο μέτρων, δηλαδή να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε δηλώσεις από τη Λευκωσία της Κύπρου, σημείωσε ότι «η συμφωνία θα οδηγήσει στα αναμενόμενα αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το συνολικό πρόγραμμα».
Μόνιμα στο τραπέζι το Grexit
Την ίδια ώρα, μιλώντας στη γερμανική κρατική ραδιοφωνία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών,Β. Σόιμπλε, επανέφερε το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λέγοντας ότι τοπροσωρινό Grexit θα ήταν ο καλύτερος δρόμος για τη χώρα. Οπως είπε, «πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης και να την ενισχύσουμε (...), πρέπει κανείς να τηρεί όσα έχει υποσχεθεί, διαφορετικά χάνεται η εμπιστοσύνη». Σ' αυτό το πλαίσιο, ενώ υποστήριξε πως«κανείς δε γνωρίζει πώς μπορεί να προχωρήσει χωρίς κούρεμα χρέους» η Ελλάδα, επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι «το κούρεμα δεν ταιριάζει με τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση».
Είναι, δηλαδή, φανερό ότι ο ίδιος προβάλλει ανεπίλυτες αντιθέσεις σε ό,τι αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα ενόψει των αντιλαϊκών διεργασιών για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, στο πλαίσιο των μεγαλύτερων συγκλίσεων και των ενισχυμένων μέτρων της δημοσιονομικής εποπτείας στην ΕΕ.
Πάντως, αναφερόμενος στην υπερψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του πρώτου αντιλαϊκού πακέτου, σχολίασε ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα».
Ο Β. Σόιμπλε, εξάλλου, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της γερμανικής κάτω Βουλής, αναφέρει ότι το ΔΝΤ δε θα συμμετέχει στην πρώτη δόση του σχεδιαζόμενου τρίτου «πακέτου στήριξης», καθώς η περαιτέρω συμμετοχή του θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος το φθινόπωρο του 2015 και την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους.
Δάνειο - «γέφυρα»
Ως προς το διαδικαστικό μέρος, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) και της Ευρωζώνης(Γιούρογκρουπ) συμφώνησαν στην πρόταση της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση - «γέφυρα»προς το ελληνικό κράτος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stabilisation Mechanism - EFSM), σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος της οποίας, Β. Ντομπρόβσκις, σημείωσε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.
Το σχέδιο προβλέπει δάνειο 7 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθεί το κρατικό χρέος προς την πλευρά της ΕΚΤ (3,5 δισ. ευρώ ως τις 20 Ιούλη), καθώς και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΔΝΤ (2 δισ. ευρώ).
Το δάνειο - «γέφυρα» προς τον EFSM θα επιστραφεί το αργότερο εντός τριών μηνών, μόλις εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Οπως είναι σαφές, ούτε οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Αυγούστου θα μπορέσουν να καλυφθούν από το δάνειο του ESM, γι' αυτό είναι πιθανό να επιστρατευθεί εκ νέου ο EFSM ή να βρεθεί κάποια άλλη «λύση». Τον επόμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καλύψει δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ...
Η χρηματοδότηση των τραπεζών
Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης κατά900 εκατ. ευρώ προς τους ελληνικούς τραπεζικούς Ομίλους προχώρησε στη χτεσινή συνεδρίασή του το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το νέο όριο μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), διαμορφώνεται στα 89,5 δισ. ευρώ.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι,εμφανίστηκε κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη (...). Το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ελάφρυνσης του χρέους εντός του νομικού, θεσμικού πλαισίου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τόνισε ότι εγείρονται ερωτήματα για την μακροπρόθεσμη προοπτική, καθώς η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα δεχθεί πιέσεις εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, εκτίμησε ότι τα 25 δισ. ευρώ τα οποία προβλέπει το νέο μνημόνιο να διατεθούν για τις τράπεζες, επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Ο Μ. Ντράγκι ανέφερε ακόμη ότι η ΕΚΤ υπερκάλυπτε πάντα τις εκροές καταθέσεων, λέγοντας ότι τονΙούνη οι εκροές των καταθέσεων ξεπέρασαν τα 8,1 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ανήλθε τον ίδιο μήνα στα 10,3 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, πηγές της Ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», επισημαίνουν ότι η διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος «δεν θα είναι εύκολη υπόθεση». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι τραπεζικοί όμιλοι ετοιμάζουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης, στα οποία, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται και οι πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών τους.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσενέα παράταση στο καθεστώς της «τραπεζικής αργίας», μέχρι την Κυριακή 19/7. Σταδιακή άρση των «κεφαλαιακών ελέγχων» αναμένεται από την ερχόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δ. Μάρδα, εξετάζεται από τη Δευτέρα να ανοίξουν όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών. Παράλληλα, το πιστωτικό όριο θα παραμείνει αμετάβλητο (60 ευρώ τη μέρα), ωστόσο -στο βαθμό που κάποια μέρα δε γίνεται χρήση του- αυτό θα μπορεί να μετακυλίεται στις αναλήψεις της επόμενης μέρας, που μπορεί να φτάσουν στα 120 ευρώ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ταχεία εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων ανεξαρτήτως κόστους
Σχετικά με την αντιλαϊκή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι αυτή «συνιστά την τελευταία προσπάθεια ανάκαμψης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας». Μάλιστα, οι βιομήχανοι εστιάζουν στη λεγόμενη, από τους ίδιους, «εθνική ανάγκη» για την «ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων», ανεξάρτητα από το «βραχυπρόθεσμο κόστος» που αυτή θα προκαλέσει, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, αναφερόμενοι στα ειδικά συμφέροντα των ιδίων και άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, δήλωσε πως «η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο αφήγημα, από μια νέα αρχή», δίνοντας το βάρος στις επενδύσεις, στην «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget