ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αντιπαραθέσεις και διαρκές παζάρι

Ολη τη βδομάδα συνεχίστηκαν οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, με βομβαρδισμούς των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου σε κατοικημένες περιοχές, κυρίως της περιοχής του Ντονέτσκ, του θύλακα που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Ντονέτσκ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Κιέβου, που εμφανίζεται ως το θύμα της ρωσικής επιθετικότητας, αξιοποίησε τη σύλληψη δύο Ρώσων που εμφανίζει ως ενεργεία στρατιώτες, για να τεκμηριώσει την παρουσία ρώσικου στρατού στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), κατηγορία που αρνείται η ρωσική πλευρά, που κάνει λόγο για εθελοντές και μόνο. Από την άλλη, η Σύνοδος της ΕΕ για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» (με 6 πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) στη Ρίγα της Λετονίας, την Πέμπτη και την Παρασκευή, που προσδοκούσε ότι θα ικανοποιήσει πολλές από τις απαιτήσεις της, δεν εξελίχθηκε ακριβώς όπως ήθελε. Αφενός έγινε φανερό ότι οι δεσμοί των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με τα ρωσικά αμβλύνουν σχετικά τους τόνους απέναντι στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει ότι «η Σύνοδος δεν έχει αντιρωσικό χαρακτήρα», ενώ και στο κομβικό ζήτημα της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία, με το δημοψήφισμα που έγινε πέρσι την άνοιξη, δεν υπήρξε η προσδοκώμενη ομοφωνία. Ο χαρακτηρισμός «παράνομη προσάρτηση» που χρησιμοποιεί η ΕΕ, συνάντησε αντιρρήσεις, τουλάχιστον από τις Λευκορωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, γι' αυτό και η σχετική διατύπωση στην τελική διακήρυξη αποδίδεται στην ΕΕ και όχι στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο, όπως σε άλλα σημεία που αναφέρονται στο δήθεν σεβασμό της «ανεξαρτησίας και ακεραιότητας των χωρών». Ταυτόχρονα, δεν εγκρίθηκε η κατάργηση της βίζας προς τις χώρες της ΕΕ, η δε ένταξη δηλώθηκε ότι ακόμη πρέπει να περιμένει, γιατί δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Και βέβαια, προφανώς, προϋπόθεση είναι ο πλούτος της χώρας να ελεγχθεί από τους ευρωατλαντικούς μηχανισμούς και τους ομίλους. Στοιχείο αυτής της πρόσδεσης, που θα ωφελήσει προφανώς τους αστούς και θα βλάψει το λαό, είναι και ηυπογραφή μνημονίου με την ΕΕ για δάνειο 1,9 δισ. ευρώ, που αν συνδυαστεί και με τις «βοήθειες» από τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ, θα αλυσοδέσει γενιές και γενιές Ουκρανών εργαζομένων.
Στην ίδια την Ουκρανία, όλα δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών δεν πρόκειται να καταλαγιάσει. Οι στρατιωτικές προετοιμασίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, συνεχίζονται στη Δυτική Ουκρανία, όπως και οι προετοιμασίες σε άλλες γειτονικές με τη Ρωσία χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση της Φινλανδίας, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να στείλει επιστολές σε 900.000 εφέδρους για ενδεχόμενη απειλή από τη Ρωσία. Ο φινλανδικός στρατός αριθμεί επισήμως 16.000 στρατιώτες, με δυνατότητα να αναπτυχθεί σε έκτακτες ανάγκες σε 285.000 οπλίτες και αξιωματικούς. Ωστόσο, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας ισχυρίζονται ότι οι επιστολές ήταν μόνο για «ανάπτυξη μιας επικοινωνίας με τους εφέδρους».
Ωστόσο, εν μέσω συγκρούσεων, το βράδυ της Παρασκευής συναντήθηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι εκπρόσωποι της λεγόμενηςΟμάδας Επαφής, της κυβέρνησης του Κιέβου, των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, διαπιστώθηκαν και πάλι διαφωνίες για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 12ης Φλεβάρη, αλλά διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι επαφές θα συνεχιστούν μέσω των υποομάδων που έχουν δημιουργηθεί και εξετάζουν το στρατιωτικό και πολιτικό μέρος της συμφωνίας.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget