ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Δικαίωμα και ανάγκη κάθε παιδιού η Προσχολική Αγωγή

«Η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, αποτελεί λαϊκή ανάγκη». Αυτό τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της για το ζήτημα των παιδικών σταθμών. Οι Σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ απευθύνονται στις νέες γυναίκες, στα νέα ζευγάρια που αυτήν την περίοδο αγωνιούν για το αν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση στους παιδικούς σταθμούς για το παιδί τους, που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις των σταθμών, που αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τροφεία και αναλώσιμα.
Το ζήτημα των παιδικών σταθμών δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο της δράσης της ΟΓΕ. Το αντίθετο. Οπως σημειώνει η Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, η δράση της Ομοσπονδίας είναι σταθερή και πολύμορφη, με πρωτοβουλίες τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Δήμων. «Οργανώνουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε υπουργεία, Περιφέρειες, Δημοτικά Βρεφοκομεία, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δημοτικά συμβούλια, προχωράμε σε καμπάνιες ενημέρωσης, μαζεύουμε υπογραφές διεκδικώντας λύσεις σε προβλήματα, εξορμούμε σταθερά στους παιδικούς σταθμούς».
Κανένας συμβιβασμός με τη σημερινή κατάσταση
Κάθε χρόνο, τα προβλήματα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο έντονα. Ακόμα και για τους γονείς που καταφέρνουν να στείλουν το παιδί τους στο σταθμό, οι δυσκολίες δε σταματούν, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που φτάνει στο τέλος της.
Σε πολλές περιπτώσεις, δεν εξασφαλίζεται επαρκής και ποιοτική σίτιση των μικρών παιδιών, τονίζει η Δ. Βασιλοπούλου: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, στους οποίους από τη διατροφή των παιδιών απουσίαζε για πολύ καιρό το κρέας, το ψάρι, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και η σαλάτα, με αποτέλεσμα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα να αποτελεί μονότονη επανάληψη γευμάτων ρυζιού και ζυμαρικών». Υπογραμμίζει ακόμα πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση για συρρίκνωση των δομών, με «επιχείρημα» και άλλοθι τα υπαρκτά κτιριακά προβλήματα, τα οποία Δήμοι και κυβερνήσεις όχι απλά δε φροντίζουν να λύσουν, αλλά οδηγούν σε διαρκή επιδείνωση.
Οσο για τις «πατέντες», με τις οποίες μια σειρά από διοικήσεις δήμων έχουν επιχειρήσει να διαχειριστούν την υποστελέχωση των σταθμών, αυτές όπως εξηγεί η Δ. Βασιλοπούλου, περιλαμβάνουν μπόλικο «εθελοντισμό»: «Για παράδειγμα, στην Αθήνα η δημοτική αρχή και η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου, σε σχετική επιστολή ζήτησαν από όλους τους εργαζόμενους του δήμου που βρίσκονται σε διοικητικές και άλλες θέσεις (φύλακες, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες) να δουλέψουν ως εθελοντές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στη διάρκεια του ωραρίου τους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως ότου προσληφθούν νέοι συμβασιούχοι. Ενα βήμα παραπέρα έχει προχωρήσει η κατάσταση στον Πειραιά, καθώς σε δύο παιδικούς σταθμούς τα κενά σε προσωπικό έχουν κληθεί να καλύψουν... "εξωτερικοί συνεργάτες": Στην πρώτη περίπτωση, στην κουζίνα βοηθάει μια γιαγιά (!) ενώ στη δεύτερη έχει επιστρατευτεί ο μάγειρας της διπλανής στρατιωτικής μονάδας!».
Οι ανάγκες παιδιών και γονιών δεν μπορεί να αποτελούν εμπόρευμα
Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ σημειώνει: «Οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών μας δεν μπορεί να αποτελούν εμπόρευμα». Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:
«Δεν αποδεχόμαστε:
  • Τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τις συνεχείς εναλλαγές εργαζομένων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των βρεφών και των νηπίων, τη γενίκευση των 9μηνων, 5μηνων, ακόμα και 2μηνων συμβάσεων προσωπικού.
  • Την πληρωμή για "τροφεία" και αναλώσιμα έτσι ώστε το κόστος να είναι δυσβάσταχτο για τη λαϊκή οικογένεια.
  • Την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης και κατάλληλων χώρων ανάρρωσης.
Για όλα αυτά ευθύνη έχουν:
Οι κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση που αντιμετωπίζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σαν "υπηρεσίες φύλαξης" και μάλιστα ακριβοπληρωμένες από τους γονείς και όχι ως προσχολική αγωγή, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν για τη σωστή ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού και την κοινωνικοποίησή του.
Αντιμετωπίζεται η διαπαιδαγώγηση του παιδιού και ο παιδικός σταθμός ως οικογενειακή υπόθεση - εμπόρευμα με υπηρεσίες, όπως τις αποκαλούν, "προσβάσιμες και προσιτές οικονομικά". Ωστε να πληρώνονται όλα από την τσέπη μας.
Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Δήμους, να δεσμεύει τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και όλων των δομών μαζί και των παιδικών σταθμών! Είναι πρόκληση να πηγαίνουν τα αποθεματικά για την πληρωμή του χρέους στους δανειστές, ένα χρέος που δεν είναι του λαού, και να στερούν από εμάς και τα παιδιά μας τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως η Προσχολική Αγωγή.
Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για περικοπή των κοινωνικών παροχών μάς βρίσκει απέναντί της στο δρόμο του αγώνα».
Το πλαίσιο διεκδικήσεων
Η ΟΓΕ διεκδικεί:
  • Αποκλειστικά Κρατικούς - Δημόσιους - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά, Ελλήνων ή μεταναστών, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής που να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός.
  • Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία.
Αφιερωμένο στη μητρότητα το νέο τεύχος του Δελτίου
Το εξώφυλλο του νέου τεύχους του Δελτίου της ΟΓΕ
Το εξώφυλλο του νέου τεύχους του Δελτίου της ΟΓΕ
Αφιερωμένο στη μητρότητα και μια σειρά ζητήματα γύρω από το παιδί είναι το νέο τεύχος του Δελτίου της ΟΓΕ. «Διεκδικούμε την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, η οποία θεωρείται κόστος από την εργοδοσία! Γι' αυτό, κράτος κι επιχειρηματικοί όμιλοι επιτίθενται στα δικαιώματά μας: Επίδομα τοκετού, άδειες μητρότητας, εκβιασμοί, ακόμα και απολύσεις εγκύων», αναφέρει στο εισαγωγικό της άρθρο η Σύνταξη του Δελτίου, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο η μητρότητα θυσιάζεται σήμερα στο βωμό του κέρδους.
Στις σελίδες του νέου τεύχους, ιδιαίτερη θέση έχει η δράση Συλλόγων και Ομάδων με επίκεντρο τα προβλήματα παιδιών και μητέρων. Ετσι, το Δελτίο συνοψίζει την κινητοποίηση της Ομάδας Τεχνικών που στάθηκε, μαζί με σωματεία, στο πλευρό απολυμένης εγκύου, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή της, καθώς και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Συλλόγων στα Τρίκαλα, ενάντια στη συρρίκνωση και το κλείσιμο των Παιδιατρικών Κλινικών των νοσοκομείων της περιοχής. Από το περιεχόμενο του Δελτίου δε λείπουν και ιδιαίτερες πλευρές, όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες παιδιών με αναπηρία.
Ακόμα, το Δελτίο καταπιάνεται με μια σειρά προβλήματα που απασχολούν τις μητέρες παιδιών κάθε ηλικίας, όπως ο υποσιτισμός των μαθητών στα σχολεία, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, η διάδοση της «ναρκω-κουλτούρας» ιδιαίτερα στη νεολαία. Τέλος, στα πλαίσια του νέου τεύχους, αναδεικνύεται το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει με τη λήξη των συμβάσεων των καθαριστριών των σχολείων, για το οποίο η ΟΓΕ καλεί τους γονείς, μαζί με τις εργαζόμενες, να αναλάβουν δράση.


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget