Η φοροληστεία των αγροτών και η απάτη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Αυτή την περίοδο και μέχρι τις 30 Ιούνη, οι αγρότες υποβάλουν στις εφορίες (ΔΟΥ) δηλώσεις εισοδήματος έτους 2014, που με την εκκαθάρισή τους θα πληρώσουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ λογιστικού ή τεκμαρτού εισοδήματος. Επιπλέον, θα προκαταβάλουν 27,5% του φόρου ως προκαταβολή έναντι του επόμενου έτους (φόρος και προκαταβολή φόρου 16,575%).
Για πρώτη φορά φέτος, με το νόμο ΚΦΕ 4172/2013, καταργήθηκε η έκπτωση αφορολόγητου ποσού, (με τον προηγούμενο νόμο ΚΦΕ 2238/94 ήταν 9.550 ευρώ) και επιβλήθηκε φορολογία στις ενισχύσεις που τελικά φορολογούνται ως εισόδημα, (πάνω από τις 12.000 ευρώ), μετά την πρόσφατη ρύθμιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με τον υπολογισμό του φόρου σε μεγάλο μέρος των δηλώσεων στο τεκμαρτό εισόδημα, επιβάλλουν στους φορολογούμενους, ιδιαίτερα όσους έχουν μόνο αγροτικό εισόδημα, ένα νέο κεφαλικό χαράτσι, όπως ήταν ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος παραμένει σε ισχύ και το 2015.
Οι άδικες ληστρικές φορολογικές διατάξεις εφαρμόζονται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αν και ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση τις κατάγγελλε ως «μνημονιακά» μέτρα. Οι ρυθμίσεις από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (13/5/2015), στις ενισχύσεις με αφορολόγητο έως 12.000 ευρώ και η μείωση στην προκαταβολή φόρου από το 55% στο 27,5% δεν προσθέτουν ουσιαστική φοροελάφρυνση στο μεγαλύτερο τμήμα των φορολογουμένων αγροτών. Πρόκειται για ψίχουλα, αφού οι αγρότες πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων. Αγρότης με κύρια κατοικία 90-95 τετραγωνικά και ΙΧΕ αυτοκίνητο 1.200 κυβικά, πέντε ετών, έχει 10.500 ευρώ τεκμήριο και θα φορολογηθεί σε αυτό.
Η απάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Το πώς χρησιμοποιήθηκε από τις συγκυβερνήσεις και για παραπλάνηση, εξαπάτηση των αγροτών η παραπάνω φοροληστεία έχει ως εξής: Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το νόμο, προεκλογικά έταζε τροποποιήσεις κάτω και από την πίεση των αγροτικών αγώνων που είχαν προηγηθεί (αρχές του 2014). Ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούσε ότι θα καθιερώσει ως αφορολόγητο τα 12.000 ευρώ στο εισόδημα, θα καταργήσει την προκαταβολή στο φόρο, θα ρυθμίσει το αφορολόγητο στο σύνολο των επιδοτήσεων, όταν γίνει κυβέρνηση.
Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην προσπάθειά της να «γεφυρώσει» παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα επί 4 μήνες, με την απάτη της φιλολαϊκής προσμονής και τα γνωστά επικοινωνιακά τρικ για «περήφανη» διαπραγμάτευση, «κόκκινες» γραμμές, συνέχιζε το προεκλογικό παραμύθιασμα του αγροτικού κόσμου. Τώρα, η εξαπάτηση συνδέθηκε με τον εκβιασμό «εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας». «Μένουν το 2015 και βλέπουμε για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο ότι μένει η επιδρομή στο αγροτικό εισόδημα, αλλά ότι διατηρούνται όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, προετοιμάζεται το έδαφος με το λαό «συνένοχο» για χειρότερα μέτρα.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ λοιπόν άλλαξε, απέναντι όμως στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους μικρούς και μεσαίους αγροτοπαραγωγούς, στέκεται η ληστρική πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων και οι δεσμεύσεις παλιάς και νέας συγκυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς Ευρωζώνη και ΔΝΤ, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πλεονάσματα, κρατικά έσοδα, για αποπληρωμή του καπιταλιστικού χρέους, στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας του κεφαλαίου.Αποτέλεσμα αυτών των δεσμεύσεων θα είναι να συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια πιο άγριο το χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται».
Συγκεκριμένα για φέτος, το εισόδημα που φορολογείται για κάθε αγρότη, προσδιορίζεται με τη λογιστική μέθοδο «έσοδα μείον έξοδα». Δηλαδή, αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του από το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων που εισέπραξε κατά τη διάρκεια του έτους, μέσω των πωλήσεων των προϊόντων του. Μέχρι την προηγούμενη χρονιά, φορολογήθηκε σε εισόδημα που προσδιορίστηκε με το «αντικειμενικό» σύστημα και σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχε πέρσι αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.
Στην περίπτωση που το εισόδημα «έσοδα μείον έξοδα» είναι πολύ χαμηλό ή υπάρχουν ζημιές, τότε θα ισχύσουν τα τεκμήρια (τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης, κατοικίας, ΙΧΕ αυτοκίνητο) και φορολόγηση με τους ίδιους συντελεστές φόρου και προκαταβολής. Δηλαδή, το χαράτσι επιβάλλεται στο μεγαλύτερο ποσό, είτε του πραγματικού είτε του τεκμαρτού εισοδήματος για κάθε αγρότη.
Τα έξοδα (δαπάνες) που αναγνωρίζει η εφορία και αφαιρούνται από τα έσοδα είναι: Αγορές αγροεφοδίων, αποσβέσεις μηχανημάτων-εγκαταστάσεων, ηλεκτρικό ρεύμα για άρδευση, πετρέλαιο για κίνηση αγροτικών μηχανημάτων, εισφορές ΕΛΓΑ και ΟΓΑ (2014), παροχή υπηρεσιών από τρίτους με τιμολόγια (συλλογή, σπορά, καλλιέργεια), εργατικά με απόδειξη πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά. Επειδή πολλές από αυτές τις δαπάνες οι περισσότεροι μικροί και μεσαίοι αγρότες δε θα μπορέσουν να τις δικαιολογήσουν (εργατικά από μέλη της οικογένειας, αλληλοβοήθεια μεταξύ αγροτών κ.ά.), θα έχουν λιγότερα έξοδα, άρα θα εμφανίζουν μεγαλύτερο εισόδημα και περισσότερο φόρο, αν βέβαια ξεπεράσουν την παγίδα των τεκμηρίων.
Παράδειγμα φορολόγησης και η παγίδα των τεκμηρίων
Βαμβακοπαραγωγός με 100 στρέμματα καλλιέργεια, που πέρσι το εισόδημά του προσδιορίσθηκε με το ειδικό καθεστώς (57,75 ευρώ/στρέμμα) x 100 στρ. = 5.775 ευρώ, με την κλίμακα των μισθωτών ήταν αφορολόγητος.
Με το φετινό λογιστικό σύστημα, έχει έσοδα παραγωγής (0.40 ευρώ/κιλό x 350 κιλά/στρέμμα) x 100 στρέμματα = 14.000 ευρώ.
Ενίσχυση 160 ευρώ/στρέμμα x 100 στρέμματα = 16.000 ευρώ
Σύνολο 30.000 ευρώ
Με παραστατικά, δύσκολα μεν αλλά μπορεί να τα καταφέρει να έχει έξοδα 18.000 ευρώ. Καθαρό εισόδημα (30.000 - 18.000) = 12.000 ευρώ.
Με φορολογούμενη όλη την ενίσχυση, θα πλήρωνε φόρο 12.000 ευρώ x 13% = 1.560 ευρώ και προκαταβολή φόρου 1.560 ευρώ x 27,5% = 429 ευρώ.
Σύνολο 1.989 ευρώ
Μετά τη ρύθμιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφορολόγητη την ενίσχυση 12.000 ευρώ, έχει καθαρό εισόδημα μηδέν (0) ευρώ και φορολογείται με το τεκμαρτό εισόδημα, ελάχιστο δικό του τεκμήριο διαβίωσης 2.500 ευρώ, τεκμήριο κύριας κατοικίας 4.000 ευρώ, τεκμήριο ΙΧΕ 4.000 ευρώ.
Σύνολο 10.500 ευρώ
Τελικά, θα πληρώσει φόρο 10.500 ευρώ x 13% = 1.365 ευρώ και προκαταβολή 1.365 ευρώ x 27,5% = 375,38 ευρώ.
Σύνολο 1.740,38 ευρώ
Οπως προκύπτει από το παραπάνω παράδειγμα, το όφελός του από την πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι 195 ευρώ φόρος και 45 ευρώ προκαταβολή φόρου. Μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά πέφτουν στην παγίδα του τεκμαρτού εισοδήματος, με φορολογία 1.500-2.000 ευρώ το κεφάλι.
Ιδια είναι η φοροληστεία στον υπολογισμό του φόρου που αναλογεί χωριστά στη σύζυγο αγρότισσα, στην περίπτωση που έχει δικό της αγροτικό εισόδημα, στην καλύτερη περίπτωση θα καταλογιστεί φόρος και προκαταβολή φόρου 16,575% στο δικό της τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης 2.500 ευρώ, δηλαδή 2.500 ευρώ x 16,575% = 414,38 ευρώ.
Με μέτριους υπολογισμούς, με 800 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φόρους θα επιβαρυνθούν φέτος τα αγροτικά εισοδήματα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων αγροτών, από τα οποία τα 200 εκατομμύρια ευρώ θα είναι προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους. Η προκαταβολή φόρου είναι ένα αναγκαστικό δάνειο από τους καταχρεωμένους αγροτοκτηνοτρόφους προς την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, με την αυταπάτη ότι θα τα πάρουν πίσω όταν και όποτε ψηφιστεί το αφορολόγητο εισόδημα των 12.000 ευρώ.
Ωφελημένο ιδιαίτερα θα είναι, για μια ακόμη φορά, το τμήμα εκείνο των μεγαλοαγροτών, επιχειρηματιών καπιταλιστών, που έχουν μεγάλη παραγωγή και παραγωγικότητα. Χρησιμοποιούν δικά τους μηχανήματα και μισθωτή εργασία, ώστε να αφαιρούν ως έξοδα αυξημένες δαπάνες, τα δε καθαρά τους κέρδη είναι πολλαπλάσια του όποιου τεκμαρτού εισοδήματος. Είναι το τμήμα (7,1% του συνόλου) που μόνο από ενισχύσεις, έχει έσοδα πάνω από 20.000 ευρώ ο καθένας και φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή φόρου 13%, όπως φορολογούνται και οι φτωχοί αγρότες.
Η θέση του ΚΚΕ
Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, παραμένουν επίκαιρα τα αιτήματα των μικρών και μεσαίων αγροτoκτηνοτρόφων για άμεσα μέτρα φορολογικής ανακούφισης, που στηρίζει εντός και εκτός Κοινοβουλίου, όπως πάντα, το ΚΚΕ. Η ανάγκη, όμως, αντίστασης στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που επιφέρει ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός που επιταχύνεται με τη νέα ΚΑΠ και τη φετινή φοροληστεία, επιβάλλει η πάλη να στοχεύει συνολικά στην ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Η επιβίωση απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαϊκού παράγοντα, με την ενδυνάμωση της συμμαχίας με τους εργάτες, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών. Η κοινωνική - λαϊκή συμμαχία και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ για ρήξη με την ΕΕ των μονοπωλίων, την εξουσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου είναι η λύση. Είναι ο δρόμος για αγροτική ανάπτυξη με κοινωνικοποίηση της γης και όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με εξουσία της εργατικής τάξης που επιβάλλει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Σ' αυτό το πλαίσιο, η εθελοντική συνένωση των αυτοαπασχολούμενων μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς αντιμετωπίζει τα μειονεκτήματα της μικρής και κατακερματισμένης παραγωγής, τους απαλλάσσει από το άγχος των φυσικών καταστροφών, την εκμετάλλευση από το εμπορικό, βιομηχανικό, τραπεζικό κεφάλαιο, τη φοροληστεία του αστικού κράτους.
Το εργατικό κράτος, με εγγυημένες τιμές, κρατικές υποδομές, επιστημονική στήριξη, σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας που έχει ανάγκη η ύπαιθρος, εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στον συνεταιρισμένο αγροτοκτηνοτρόφο, πρώτες ύλες για τις κρατικές αγροτοβιομηχανικές μονάδες, επαρκή και υγιεινά διατροφικά προϊόντα που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget