ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Με επιτυχία η εκδήλωση στο χωριό «Μπελογιάννης»

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία οργάνωσε εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια της γέννησης του ήρωα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, Νίκου Μπελογιάννη, και προς τιμήν των 97 χρόνων του ΚΚΕ, το Σάββατο 12/12, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του ιστορικού χωριού πολιτικών προσφύγων «Μπελογιάννης», στην Ουγγαρία.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Kώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Ολόκληρη η ζωή και η δράση του Νίκου Μπελογιάννη από τα εφηβικά του χρόνια ήταν συνυφασμένη με την πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, με την πάλη για το σοσιαλισμό. Γι' αυτό αν κανείς σταθεί στο βιογραφικό του, θα δει ότι υπηρέτησε το Κόμμα από όλες τις χρεώσεις και κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κ. Αβραμόπουλος, και παρουσίασε αναλυτικά το πλούσιο βιογραφικό του Ν. Μπελογιάννη από τα πρώτα χρόνια της οργάνωσής του στο ΚΚΕ, τις πάμπολλες χρεώσεις του, τις διώξεις που υπέστη, μέχρι και τη σύλληψη, τη δίκη και την εκτέλεσή του.
Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, 63 χρόνια μετά την εκτέλεσή του από το αστικό κράτος και τους συνεργάτες Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, αξιοποιώντας και τις απόψεις και τις θέσεις αποστατών της ταξικής πάλης, η αστική και οπορτουνιστική ιστοριογραφία επιχειρεί να διαστρεβλώσει το έργο και τη δράση του Μπελογιάννη, επιδιώκοντας να την καταστήσει συμβατή με τις στοχεύσεις της και τη διαιώνισή της (...) μετατρέπουν τους θύτες σε θύματα και το αντίστροφο. (...) Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, το ΚΚΕ και το εργατικό-λαϊκό κίνημα τίμησαν τη μνήμη του Μπελογιάννη με ενίσχυση του Κόμματος και της πάλης για το σοσιαλισμό. Μία από τις ενδείξεις αυτής της αγωνιστικής μνήμης ήταν και η ονομασία που έδωσαν οι πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα σε αυτό το Δήμο, εδώ στην Ουγγαρία», επισήμανε ο ομιλητής.
Ο  Κ. Αβραμόπουλος μίλησε αναλυτικά για τις τρέχουσες πολιτικές και διεθνείς εξελίξεις και έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας,μεταξύ άλλων ότι: «100 χρόνια έπειτα από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη, η τιμή της μνήμης του συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη ενάντια στο αστικό κράτος, την τάξη που έχει στην ιδιοκτησία της τα μέσα παραγωγής και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Είναι συνυφασμένη με τον αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από όπου και αν προέρχονται. Είναι ταυτισμένη με τη δράση ενάντια στο φασισμό, αλλά και κάθε πολιτική μορφή της αστικής εξουσίας. Σε αυτό τον αγώνα θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ακούραστοι και απτόητοι». (Διαβάστε στο συνημμένο αρχείο ολόκληρη την ομιλία του Κ. Αβραμόπουλου)

«Ο Μπελογιάννης ζει...»

Να σημειωθεί ότι η ομιλία του Κ. Αβραμόπουλου ήταν σε συγχρονισμένη μετάφραση στα ουγγρικά, γεγονός που διευκόλυνε τον κόσμο να την παρακολουθήσει, καθώς στην αίθουσα παρευρίσκονταν και κάτοικοι του χωριού που δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να μάθουν περισσότερα για τη σημασία του ονόματος του χωριού τους, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό.
Το κλείσιμο της βραδιάς έγινε από το συγκρότημα του Νικόλα Νάτζμε, της Γεωργίας Τριανταφύλλου και της Όλγας Αβραμίδου που συγκίνησαν και ξεσήκωσαν τους προσκεκλημένους, Έλληνες και ξένους.
Στο χώρο υπήρχε επίσης έκθεση φωτογραφίας, ενώ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τη ζωή και δράση του Ν. Μπελογιάννη.
Η πιο δυνατή και συγκινητική στιγμή στην εκδήλωση ήταν όταν όλοι οι συμμετέχοντες κατέθεσαν από ένα γαρύφαλλο στο μνημείο του Μπελογιάννη στην πλατεία του χωριού, τραγουδώντας εκατοντάδες φωνές το τραγούδι «Ο Μπελογιάννης ζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget