Στο προσκήνιο πιέσεις και αντιπαραθέσεις ΕΕ - ΔΝΤ για το νέο ελληνικό μνημόνιο

Οι πιέσεις και οι αντιπαραθέσεις γύρω από το 3ο ελληνικό μνημόνιο γίνονται και πάλι ορατές με καταλύτη την ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών.
Η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για το εάν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να «κλείσει» το 3ο μνημόνιο πριν τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild».
Το δημοσίευμα αναφέρει πως «αυτό δεν είναι εφικτό», έως τις 20 Αυγούστου το νέο πρόγραμμα-μνημόνιο να εγκριθεί από την Ελληνική Βουλή και από άλλα έξι Κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης.
Αναφέρει ακόμα πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται πάλι σε τεχνάσματα. Θέλει να ψηφιστούν διαφιλονικούμενα μέτρα περικοπών (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση φορολογικών προνομίων για αγρότες) τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές».
Η «Bild» εκτιμά πως πιθανότερο είναι ένα δάνειο-«γέφυρα» και αναφέρει τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου «θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια νέα χρηματοδοτική γέφυρα».
Κομισιόν: Πιθανή μια συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου
Πάντως η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα επανέλαβε και την Πέμπτη πως είναι πιθανή η συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου και ανάφερε πως «οι ομάδες βρίσκονται στην Αθήνα επί σχεδόν δυο εβδομάδες και αναφέρουν καλή πρόοδο. Δεν γνωρίζω ότι βρίσκεται και κάποιος άλλος εκεί που να έχει μια καλύτερη εικόνα».
Γνωστοποίησε ακόμα ήδη γράφεται το προσχέδιο του μνημονίου πως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη ανώτατων αξιωματούχων των Θεσμών για την αξιολόγηση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση.
Παίζει καθυστερήσεις το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει και πότε σε ένα νέο πρόγραμμα-μνημόνιο για την Ελλάδα, ενώ μια σχετική απόφαση ο εκπρόσωπος της Σουηδίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, Τόμας Όστρος, την προσδιορίζει το φθινόπωρο.
Σε δηλώσεις του ανέφερε πως εντός του ΔΝΤ υπάρχει «ισχυρή στήριξη για τη συμμετοχή σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο» και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και τότε το Συμβούλιο θα λάβει μια απόφαση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου».
Το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ταυτόχρονα με την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. Ο Τόμας Όστρος επανέλαβε και την απαίτηση του Ταμείου η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του 3ου μνημονίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να είναι κάτι που θα τους επιβληθεί. Η Ελλάδα πρέπει να κατέχει την ιδιοκτησία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φθάσει ακόμα σε αυτό το σημείο». 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget