Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη των μεγαλοξενοδόχων

Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον Τουρισμό
με το γράμμα του νόμου δεν είναι αρκετή για τους
 μεγαλοξενοδόχους, που ζητάνε κι άλλα προνόμια
Ζητάνε μεγαλύτερη «ευελιξία», ρευστότητα, φοροασυλία και μείωση του «λειτουργικού κόστους» για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί
Ως «νόθευση του ανταγωνισμού» αντιμετωπίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι τη διεύρυνση της αδήλωτης εργασίας, την οποία αξιοποιούν ως προκάλυμμα για να απαιτήσουν νέα προνόμια που κάνουν ακόμα φτηνότερη την εργατική δύναμη.
Αυτά προκύπτουν απ' όσα εμφανίζεται να λέει ο Γιάννης Ρέτσος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε ρεπορτάζ που αναπαράχθηκε πρόσφατα από πολλά ΜΜΕ.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι μια σειρά αντεργατικοί νόμοι προσφέρουν σήμερα στους μεγαλοξενοδόχους τη δυνατότητα να απασχολούν τζάμπα σχεδόν εργάτες, χωρίς απαραίτητα να καταφεύγουν στην «παράνομη» απασχόληση ανασφάλιστων.
Συμβάσεις μιας μέρας, «ενοικιαζόμενοι», «έξτρα» εργαζόμενοι και «διαλείπουσα» εργασία, «μαθητευόμενοι», όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από μια σειρά ξένες χώρες, άνεργοι που πιάνουν δουλειά μέσα από προγράμματα voucher, όπως αυτό της «Επιταγής Εισόδου», είναι μερικές από τις «νόμιμες» σχέσεις εργασίας που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες στον τομέα του Τουρισμού, ο οποίος αποτελεί το κατεξοχήν φυτώριο για την επέκταση των αντεργατικών ανατροπών και σε άλλους κλάδους.
Περισσότερη «ευελιξία»
Οι ορέξεις όμως των ξενοδοχειακών ομίλων φτάνουν ακόμα πιο πέρα. Ετσι, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ ζήτησε μεγαλύτερη «ευελιξία» στη δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις να αυξομειώνουν το προσωπικό, επικαλούμενος την εποχικότητα στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Στην πράξη, όμως, την ευελιξία που ζητούν οι ξενοδόχοι, την έχουν ήδη κάνει πράξη: Για παράδειγμα, καθόλου δε διστάζουν να «μοιράσουν» αναγκαστικές άδειες στους εργαζόμενους όταν υπάρξει ακόμα και η ελάχιστη πτώση στην πληρότητα των μονάδων τους.
Την ίδια ώρα, όπως έχουν καταγγείλει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, περισσότερες από 160 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που υπογράφτηκαν από Ενώσεις Προσώπων, ενώσεις δηλαδή που στήνουν οι ίδιοι οι εργοδότες, προβλέπουν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα. Ετσι, τα 12ωρα ξεκινούν και τελειώνουν μαζί με τη σεζόν, που μπορεί να περνά ακόμα και χωρίς ρεπό.
Οσο για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την οποία ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων έσπευσε να σημειώσει πως είναι η μόνη μεγάλη κλαδική σύμβαση σε ισχύ, η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της: Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση διατηρεί τη μείωση της τάξης του 15% στους μισθούς για τέταρτη χρονιά φέτος, ενώ η εφαρμογή της περιορίζεται περίπου στο 10% του συνόλου των εργαζομένων στα 9.000 ξενοδοχεία της χώρας.
Κάτι να μπαίνει στο «τσουκάλι»...
Κατά τ' άλλα, προκαλώντας χωρίς ντροπή τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, ο Γ. Ρέτσος έκανε λόγο για «θλιβερές καταστάσεις με αντιληπτές αρνητικές κοινωνικές συνέπειες» σε ό,τι αφορά τη γενικευμένη απληρωσιά στον κλάδο και για να «αντιμετωπιστεί» το ζήτημα ζήτησε «ρευστότητα» και φθηνό χρήμα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, φοροασυλία και μείωση του λειτουργικού κόστους!
Ολα αυτά, όπως είπε, για να μπορούν οι μεγαλοεργοδότες «να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους», από τους οποίους όμως έχουν την απαίτηση να προσφέρουν τη δουλειά τους αδιάκοπα και όχι μόνο όταν τους καταβάλλουν τον πενιχρό μισθό.
Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα είναι πως από τα λεφτά των επιδοτήσεων, των κοινοτικών προγραμμάτων, των παχυλών δανείων, ούτε ευρώ δεν προορίζεται για τους εργαζόμενους. Εξάλλου, και στις συνθήκες της κρίσης, οι επενδύσεις από τους ξενοδοχειακούς ομίλους, με τη στήριξη διεθνών και εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δεν έλειψαν. Από το 2009 έως το 2013 δημιουργήθηκαν περισσότερες από 900 νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Την ίδια περίοδο, όμως, η επίθεση στους εργαζόμενους εντάθηκε.
Ο εκπρόσωπος των εργοδοτών αναφέρθηκε, τέλος, στους «εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που βάζουν κάθε μέρα το τσουκάλι στη φωτιά από την απασχόλησή τους στα ξενοδοχεία της χώρας».
Αυτό είναι που «υπόσχεται» στους ξενοδοχοϋπαλλήλους που λιώνουν σε συνθήκες εντατικοποίησης η «ναυαρχίδα» της οικονομίας και η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, όπως έλεγε ο Γ. Ρέτσος: Κάτι να βάλουν στο καθημερινό «τσουκάλι». Δηλαδή, λίγα από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των ξενοδοχειακών ομίλων. Κι αυτά υπό τον όρο να διευρύνονται διαρκώς τα κέρδη που απομυζούν οι μεγαλοεργοδότες από το δικό τους μόχθο...
Θέλουν και νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών
Το «παζάρι» που στήνει ο ΣΕΤΕ πάνω στην «αδήλωτη εργασία» αποτυπώνεται και στις θέσεις του για το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» και τις ασφαλιστικές εισφορές, που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του. Εκεί, ο ΣΕΤΕ περιγράφει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που έχει ήδη συντελεσθεί, ως «ένα μέτρο που ασφαλώς κινείται στη σωστή κατεύθυνση, γιατί μειώνει την υπέρογκη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας».
Παράλληλα, κάνει σαφές πως η μείωση αυτή δεν του αρκεί, αλλά ζητά ακόμα μεγαλύτερη, «προκειμένου να πλησιάσουμε στο ύψος των καταβαλλόμενων στις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες ασφαλιστικών εισφορών».
Στην απαίτησή τους για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι εργοδότες αξιοποιούν ως προκάλυμμα την πάταξη τάχα της ανασφάλιστης εργασίας, την οποία οι ίδιοι αξιοποιούν για φτηνότερα εργατικά χέρια:«Το κόστος για την ανωτέρω μείωση μπορεί να καλυφθεί μέσω των εσόδων που θα προέλθουν από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, φαινομένων τα οποία ασφαλώς και είναι κατακριτέα και θα πρέπει μέσω αυστηρών ελέγχων να περιοριστούν στο ελάχιστο, καθότι εκτός των δυσμενών συνεπειών που έχουν για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, νοθεύουν και τον υγιή ανταγωνισμό», αναφέρει ο ΣΕΤΕ, κοροϊδεύοντας ωμά τους εργαζόμενους.
Απεργούν την Τρίτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας
Αντιδρούν στις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς και στην αυθαιρεσία των εργοδοτών που χτυπάει «κόκκινο»
Με 24ωρη απεργία απαντούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας στην εντατικοποίηση και την εργοδοτική αυθαιρεσία που «απογειώνονται» στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Η απεργία θα ξεκινήσει την Τρίτη 11 Αυγούστου, στις 4 μ.μ., και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου.
Από παλιότερη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων
 της Κέρκυρας
Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας υπενθυμίζει τον πρόσφατο θάνατο νεαρής Ουκρανής, μαθητευόμενης σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου, και εξηγεί ότι αντίστοιχες συνθήκες αντιμετωπίζουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Πριν από λίγες μέρες μια νέα εργαζόμενη, θύμα του σκλαβοπάζαρου των αλλοδαπών, άφησε την τελευταία της πνοή σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου θυσιάζοντας τη ζωή της στο βωμό της εργοδοτικής κερδοφορίας. Εργαζόταν 10 και 12 ώρες καθημερινά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εργασίας, που τελικά αποδείχτηκαν εξοντωτικοί. Κάθε χρόνο εδώ στην Κέρκυρα δεκάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά ιατρεία είτε με συμπτώματα υπερκόπωσης, εξάντλησης, είτε πιεσμένοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία και αυταρχισμό, είτε μετά από εργατικά "ατυχήματα" που προκαλούνται από την πλημμελή λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και την ένταση της δουλειάς. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας κανενός δεν ιδρώνει το αυτί!».
Ο Σύνδεσμος σημειώνει, επίσης, πρόσφατα περιστατικά, ενδεικτικά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του νησιού. Οπως καταγγέλλει, ξενοδοχοϋπάλληλος απλήρωτος επί δύο χρόνια δέχθηκε επίθεση από τον εργοδότη όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Σε άλλο ξενοδοχείο, ξενοδοχοϋπάλληλος μεταφέρθηκε επίσης σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο, αφού δέχθηκε επίθεση από πελάτη.
«Το θράσος της εργοδοσίας έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο», τονίζει ο Σύνδεσμος, και επισημαίνει πως το θράσος αυτό «τροφοδοτείται απ' το αντεργατικό - αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό τοπίο ζούγκλας που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνητικές πολιτικές και η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τέλος, υπενθυμίζει πως λίγα χρόνια πριν, όταν ο συγκεκριμένος εργοδότης που επιτέθηκε στον εργαζόμενο εμφανίστηκε στο νησί «οι επενδυσιολάγνοι τον υποδέχτηκαν μετά βαΐων και κλάδων», την ίδια ώρα που «"επένδυε" στον τόπο με δεκάδες απολύσεις εργαζομένων, παραβιάσεις των ΣΣΕ και εισάγοντας σκληρό all inclusive στην περιοχή δραστηριοποίησής του». Οσο για τη σημερινή κατάσταση, το σωματείο εξηγεί πως «ο "επενδυτής" έχει φεσώσει εργαζόμενους και όχι μόνον, ανοίγοντας πανιά γι' άλλες "επενδύσεις", σ' άλλες περιοχές».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget