Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για το 3ο μνημόνιο

Η επανεξέταση του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν με βάση τη συμφωνία της 12ης Ιούλη και το 3ο μνημόνιο, ήταν το αντικείμενο και των σημερινών για δεύτερη ημέρα παζαριών ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ - ΕΚΤ - ESM και ΔΝΤ. Θέμα των συζητήσεων τα ζητούμενα του κεφαλαίου, αλλά ένα πιο «διαχειρίσιμο» χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων βάρβαρων μέτρων. Στόχος είναι το νέο μνημόνιο να εγκριθεί από τη Βουλή ως τις 18 Αυγούστου και να εκταμιευτεί πριν τις 20 Αυγούστου η πρώτη δόση του νέου δανείου.
Σε αυτά τα πλαίσια, οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, συναντήθηκαν και σήμερα με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου», για να εξετάσουν τα «ανοικτά ζητήματα» και τα «κωλύματα», ενώ με αντίστοιχο περιεχόμενο και υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα συνεδρίασε το απόγευμα στο Μαξίμου και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην εν λόγω συνεδρίαση «έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης» και «επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς, πριν την 20ή Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου».
Μετά τη συνάντηση των υπουργών με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «υπάρχουν 3-4 σημεία που είναι ακόμα ανοιχτά», αλλά αυτά είναι «σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο». Δήλωσε ότι ένα από τα «ανοιχτά σημεία» είναι το χρονοδιάγραμμα, «ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη». Ως παράδειγμα μάλιστα ανέφερε τη νέα επίθεση στη φτωχομεσαία αγροτιά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. "κούρεμα" καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο».
Ως «αγκάθι» στην ανακεφαλαιοποίηση εμφανίζεται ωστόσο το θέμα της διαχείρισης των«κόκκινων» δανείων (τα οποία έχουν απογειωθεί στα 110 δισ. ευρώ), γύρω από το οποίο εκφράζονται έντονες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις: Από τους τραπεζικούς ομίλους που επιθυμούν η «εξυγίανσή» τους να γίνει με την αποκόμιση των μεγαλύτερων δυνατών «ανταλλαγμάτων» για τα προβληματικά δάνεια, τους βιομήχανους που ζητούν τη σύνταξη «ολοκληρωμένου σχεδίου αποσυμφόρησης της τραπεζικής λειτουργίας από κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια», με στόχο όπως λένε τη «δρομολόγηση πόρων προς υγιείς και βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες», μέχρι μια σειρά «distress funds», επενδυτικά ταμεία που αγοράζουν δάνεια, με τις πληροφορίες μάλιστα να κάνουν λόγο για funds που αναζητούν «επενδυτικές ευκαιρίες» στο 10%-15% της αξίας των δανείων...
Σε κάθε περίπτωση, είναι καθαρό ότι στο στόχαστρο μπαίνει η όποια προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς έχει απομείνει (εξού και στα παζάρια γίνεται λόγος για περιορισμό της μόνο στις «ευπαθείς ομάδες», δηλαδή μόνο στα στρώματα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας), κατεύθυνση άλλωστε που έρχεται να «κουμπώσει» με τις σχετικές αντιλαϊκές προβλέψεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε ήδη ως «προαπαιτούμενο» στις 22 Ιούλη.
«Αποκλίσεις», τέλος, αποτυπώνονται και στα παζάρια γύρω από το νέο «ανεξάρτητο» Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, με τον Ευ. Τσακαλώτο να τις εντοπίζει κυρίως στο ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν σε αυτό, αλλά και στη «σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα -το καινούργιο Ταμείο- με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμφωνία για το νέο μνημόνιο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, κράτησε ωστόσο ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου-«γέφυρα».
«Όλες οι πληροφορίες που λαμβάνω συγκλίνουν στην επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα, κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου» ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά «ικανοποιητικό τρόπο» προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, «θα πρέπει να υπάρξει άλλο ένα δάνειο-γέφυρα», σαν αυτό που δόθηκε τον Ιούλιο.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την Τετάρτη σταθερό, όπως αναμενόταν, το όριο της έκτακτης παροχής ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στα 91 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα φέρεται να μην είχε ζητήσει αύξηση.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget