Μόνιμη και διαρκής απειλή σε βάρος του λαού

Σε μια μόνιμη και διαρκή απειλή σε βάρος του λαού, ο οποίος θα εκβιάζεται συνεχώς να κάνει νέες θυσίες για την επίτευξη των στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πάνω απ' όλα της ίδιας της καπιταλιστικής ανάκαμψης, παραπέμπει η απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη σύμφωνη γνώμη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ για σφαγιασμό του λαού, όπως έγινε καθαρό κατά τη συζήτηση του 3ου μνημονίου.
Η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί, δηλαδή από τη Δευτέρα, οπότε η κυβέρνηση είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM), μια συμφωνία που ωθεί σε ακόμη πιο βαθιά χρεοκοπία το λαό, ευνοώντας τα μέγιστα τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Την Τετάρτη η επίσημη παρουσίαση του 3ου μνημονίου έβαλε σε συναγερμό τις ταξικές δυνάμεις, καθώς έγινε καθαρό ότι αυτό περιέχει μέτρα τέτοιας βαναυσότητας και σκληρότητας που συγκρίνονται μόνο με όσα έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Αυτή, βεβαίως, είναι και η μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Με το παραμύθι της «αριστερής κυβέρνησης» και του «πρωθυπουργού που πάλεψε αλλά δεν τον άφησαν», προωθεί την υλοποίηση βάρβαρων μέτρων, που αποτελούσαν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και κατευθύνσεις της ΕΕ και τα οποία κατεδαφίζουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Χοντρά ψέματα για μία βάρβαρη πολιτική
Πριν ακόμα κατατεθούν στη Βουλή η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που την συνοδεύει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έπιασαν στασίδι σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα.
Ισχυρίστηκαν ότι το δικό τους μνημόνιο είναι καλύτερο από τα προηγούμενα και από τις προτάσεις που περιέχονταν στο λεγόμενο «mail Χαρδούβελη». Εκρυβαν, δηλαδή, ότι τα μέτρα του τρίτου μνημονίου είναι από μόνα τους δυναμίτης για τη ζωή του λαού και, επιπλέον, προστίθενται σε αυτά που έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα και σε εκείνα που προβλέπονται από τα προηγούμενα μνημόνια και «ωριμάζουν» τα επόμενα χρόνια. Και ότι οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως εκφράζεται στην παρούσα φάση με τα μνημόνια, είναι σωρευτικές και βουλιάζουν ολοένα και περισσότερο το λαό στη φτώχεια, στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, από την οποία θα ωφεληθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Η συμφωνία προβλέπει «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή», ισχυρίστηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και γι' αυτό, λένε, διασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Βέβαια, «αναπτυξιακή προοπτική» στον καπιταλισμό σημαίνει φτήνεμα της εργατικής δύναμης, προνόμια και χρήμα στα μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις. Επίσης, με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και με την αναδιάρθρωση του χρέους, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει χρήμα για τους καπιταλιστές και όχι βέβαια για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Τα πλεονάσματα προέρχονται πάντα από φόρους και από περικοπές στις λεγόμενες «κοινωνικές δαπάνες».
Ισχυρίστηκαν, ακόμα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα που θα απαλύνουν τις συνέπειες από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι μέτρα για τη διαχείριση της λεγόμενης «ακραίας φτώχειας», όπως το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που κληρονόμησε από τους προηγούμενους. Ενώ παράλληλα, μέσα από τέτοιους μηχανισμούς, μεθοδεύεται η κατάργηση ακόμα και αυτών των ελάχιστων «κοινωνικών επιδομάτων» που έχουν απομείνει και ισοδυναμούν με ψίχουλα.
Αποκάλυψη μέσα κι έξω από τη Βουλή
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει χειροκροτητές στην πολιτική της δείχνει πως θέλει το λαό βουλιαγμένο στη μοιρολατρία και την απογοήτευση, να περιμένει λύσεις από τα πάνω. Κι αυτό ακριβώς δεν πρέπει να περάσει. Από την πρώτη στιγμή έγινε καθαρό ότι πρέπει, τώρα, να οργανωθεί η μάχη ενάντια στο τρίτο μνημόνιο, στα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων που είτε εφαρμόζονται, είτε θα μπουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.
Να οργανωθεί η πάλη παντού, με προετοιμασία για σκληρές και σύνθετες αναμετρήσεις, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά του, την ΕΕ, την εξουσία τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται και οι πρώτες διαδηλώσεις που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης από το ΠΑΜΕ στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις.
Παράλληλα με την οργάνωση των πρώτων κινητοποιήσεων, μέσα στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση των Επιτροπών, έκαναν καθαρό ότι η νέα συμφωνία είναι οδοστρωτήρας και έρχεται να διαλύσει ό,τι δεν πρόλαβαν να κατεδαφίσουν τα προηγούμενα μνημόνια. Εδειξαν ότι με τα νέα μέτρα, εκτός από το τσάκισμα των εργαζομένων, δίνεται χαριστική βολή στη φτωχομεσαία αγροτιά καθώς η γη και η παραγωγή θα συγκεντρωθούν στα χέρια λίγων ενώ οι φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες θα ξεκληριστούν. Τόνισαν ότι το μνημόνιο Τσίπρα είναι μία καθαρά αντιλαϊκή ταξική συμφωνία, που χωρίς καμία αυταπάτη και με κάθε τρόπο πρέπει να αντιπαλέψουν η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός μέσα από την οργάνωση της πάλης και των αγώνων τους.
Εδειξαν το σύνολο των μέτρων των δύο πρώτων μνημονίων, που διατηρούνται και με το σημερινό 3ο μνημόνιο, την κλιμάκωση της φοροεπιδρομής σε εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα, τη διατήρηση των χαρατσιών, την επίθεση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Επισήμαναν ότι διατηρούνται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Συνολικά από τους βουλευτές του ΚΚΕ έγινε καθαρό ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου, που δεν τόλμησαν να πάρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως «αριστερής δύναμης» στο αστικό σύστημα: Να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην κερδοφορία των μονοπωλίων και καθιστούν πολύ φθηνή την εργατική δύναμη και την ίδια ώρα να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να χειραγωγεί τη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση.
Οργάνωση της πάλης χωρίς αυταπάτες
Μέσα από τη συζήτηση που έγινε στις Επιτροπές της Βουλής με τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ έγινε καθαρό ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες έχουν απέναντί τους τα μονοπώλια, την ΕΕ και ενωμένες τις πολιτικές δυνάμεις που τους εκπροσωπούν, με όποιο πρόσημο και αν χρησιμοποιούν.
Ειδικά για τα εργασιακά ζητήματα έγινε καθαρό πως ό,τι σήμερα είναι ζούγκλα «αύριο θα είναι μεσαίωνας, σύγχρονη δουλεία», ενώ για το Ασφαλιστικό καταδείχθηκε ότι η κυβέρνηση «βάζει το μαχαίρι πιο βαθιά για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και συνταξιούχους. Επιχειρεί την απαλλαγή των βαρών του κράτους και της εργοδοσίας και τα φορτώνει στους εργαζόμενους».
Μ' αυτά τα δεδομένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ τόνισαν ότι είναι ώρα οργάνωσης του αγώνα και αντεπίθεσης. Οτι ο λαός πρέπει να δώσει τη δική του απάντηση, προσθέτοντας ότι «εναλλακτική λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αμφισβήτηση της εξουσίας της αστικής τάξης».
Αυτή η επισήμανση αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς στο μεϊντάνι εμφανίζονται ήδη νέα πολιτικά αναχώματα που αφού στήριξαν όλες μέχρι τώρα τις επιλογές της κυβέρνησης, επιδιώκουν ένα νέο εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων. Ευθέως καταδείχνονται οι τεράστιες ευθύνες των στελεχών της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ, που αφού έσπειραν άφθονες αυταπάτες σε αριστερό, ριζοσπαστικό κόσμο για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού στήριξαν όλα τα βήματα προς το νέο μνημόνιο (συμφωνία 20ής Φλεβάρη, πρόταση Τσίπρα 47 σελίδων κ.λπ.) τώρα δήθεν διαφοροποιούνται. Προτείνουν την - εξίσου αδιέξοδη για το λαό - πολιτική της καπιταλιστικής Ελλάδας με εθνικό νόμισμα, που από άλλες αφετηρίες προωθούν αντιδραστικές δυνάμεις, όπως ο Σόιμπλε, άλλες φασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Κρύβουν ότι η έξοδος από το ευρώ και μόνο, χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, χωρίς ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, θα οδηγήσει - από άλλο δρόμο - στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στη λαϊκή χρεοκοπία, την ώρα που κάποια τμήματα του κεφαλαίου θα βγουν πολλαπλά ωφελημένα.
Υπάρχει ελπίδα στη συμπόρευση με το ΚΚΕ
Από την πρώτη στιγμή που βγήκε σε δημόσια θέα το 3ο μνημόνιο, το ΚΚΕ ευθέως τόνισε: «Ηρθε η ώρα ο λαός να σηκώσει το ανάστημά του, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να αξιοποιήσει τη δική του δύναμη, που μέχρι σήμερα την έχει αφήσει ανεκμετάλλευτη, με την ελπίδα μιας μελλοντικής κυβερνητικής διαχείρισης, που δήθεν θα του έλυνε τα προβλήματα. Ολες όμως οι εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις εντός των τειχών αποδείχτηκαν εφιάλτης για το λαό. Αν σήμερα ο λαός συναινέσει, αν δεν αντισταθεί, τότε τα χειρότερα είναι μπροστά του και ταυτόχρονα κινδυνεύει να χάσει και άλλον πολύτιμο χρόνο.
Το ΚΚΕ λέει στο λαό ότι υπάρχει ελπίδα. Τα μνημόνια, η φτώχεια, η ανεργία, η εκμετάλλευση του λαού για να κερδίζουν οι λίγοι δεν είναι μονόδρομος, ούτε μπορεί να αποτελεί το μέλλον του ίδιου και των παιδιών του. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η οργάνωση και το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που φέρνει. Είναι η ενίσχυση των ταξικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για την κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Αυτό που χρειάζεται είναι η συμπόρευση, η στήριξη και ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που ποτέ δεν είπε ψέματα στο λαό, στάθηκε πάντα δίπλα του και σήμερα προτείνει τη μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδο: Τη συνολική αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, του πλούτου της χώρας, με τον ίδιο το λαό στην εξουσία».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget