Eurogroup: Συνεδρίαση για 3ο μνημόνιο μετά το δημοψήφισμα και ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη και η επόμενη συνεδρίαση του θα γίνει μετά το δημοψήφισμα και με αντικείμενο το 3ο μνημόνιο -και ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος- καθώς όπως αποφάσισε με βάση την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συζητήσεων.
Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
«Εμείς απλά θα περιμένουμε τώρα την έκβαση του δημοψηφίσματος για την Κυριακή και να λάβουμε υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης 1 Ιούλη.
Ανέφερε πως δεν θα γίνουν άλλες συζητήσεις μέχρι το δημοψήφισμα ούτε σε επίπεδο Eurogroup ούτε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών καθώς όπως είπε «με δεδομένη την πολιτική κατάσταση, την απόρριψη των προηγούμενων προτάσεων, το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή, και τη σύσταση από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει "Όχι", δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω συνομιλίες σε αυτό το σημείο».
Όσον αφορά το αίτημα για την παράταση του παλαιού προγράμματος - μνημόνιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως «επιβεβαιώσαμε την απόφασή μας του περασμένου Σαββάτου. Η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν λόγοι για παράταση. Έτσι, δυστυχώς, το πρόγραμμα έληξε χθες το βράδυ, τα μεσάνυχτα».
Επιπλέον δήλωσε ότι «είμαι πολύ λυπημένος για την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης στις οποίες στηρίζουμε πλήρως».
Επίσης σε επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει οτι «θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για τη χορήγηση υποστήριξης για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μέσω του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) μόνο μετά, και στη βάση του αποτελέσματος που θα προκύψει από το δημοψήφισμα».
Διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα
Η ελληνική κυβέρνηση με επιστολή του Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε και νέα αντιλαϊκή πρόταση, με την οποία δέχεται ακόμη περισσότερους από τους όρους των δανειστών, προτείνοντας στους «θεσμούς» για ένα τρίτο δάνειο - μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί την τελευταία πρόταση που παρουσίασε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ με ελάχιστες τροποποιήσεις.
Λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ανάφερε πως «αν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup θα ανταποκριθούμε άμεσα» αλλά επέμεινε στη διενέργεια του δημοψηφίσματος προκρίνοντας το «Οχι» κι ενώ οι προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση, δε διαφοροποιούνται ουσιαστικά από εκείνους των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ.
Δηλώσεις Μέρκελ - Ολαντ
Νωρίτερα η Ανγελα Μέρκελ μιλώντας στην γερμανική βουλή ανέφερε ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής και σημείωσε ότι στόχος είναι να προστατευθεί η Ευρωζώνη.
Από το ίδιο βήμα ο αντικαγκελάριος Ζίκμαρ Γκάμπριελ έθεσε θέμα κυβέρνησης στην Ελλάδα λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Έλληνες έρμαιο της κυβέρνησής τους» και πως «η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να κάνει κάθε δυνατή κίνηση ώστε να βρει και εσωτερική σταθερότητα».
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζητησε να υπάρχει άμεσα συμφωνία λέγοντας ότι «πρέπει να είμαι σαφής, η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως. Δεν μπορεί πλέον να αναβάλλεται».
Πάντως η κυβέρνηση με «non paper» δηλώνει ότι «οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν τελειώνουν την Κυριακή» και πως αυτό «επιβεβαιώνουν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι». Επικαλείται τις δηλώσεις των Μέρκελ, Ολάντ και Γκάμπριελ.
Καμία αλλαγή στον ELA για τις τράπεζες
Η ΕΚΤ την Τετάρτη αποφάσισε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα το όριο της έκτακτης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Εκτατής Ρευστότης (ELA), κάτι που σημαίνει ότι δεν αλλάζει η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας μετά την επιβολή μέτρων «ελέγχου κεφαλαίων».
Παρέμβαση και από το ΔΝΤ που δήλωσε οτι είναι αρνητικό σε παράταση της αποπληρωμής επικαλούμενο τη «μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου» σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.
Αυτοδιάψευση για τις στρατιωτικές δαπάνες
Σε αυτοδιάψευση προχώρησε ο πρωθυπουργός που ενώ στην επιστολή του προς του Θεσμούς -την οποία υπογράφει- κάνει λόγο για μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 600 εκατ. ευρώ αργότερα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του δηλώνει ότι «δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών». Το γεγονός αποδόθηκε σε ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού Άμυνας, αν και αντιδράσεις προέκυψαν και από το ΝΑΤΟ.
Δηλώσεις Σαμαρά
Στο πρόσωπο του πρωθυπουργού επικεντρώνει την κριτική ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως «δεν είχε την παλληκαριά να παραδεχθεί ότι αυτός υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών», ενώ χαρακτήρισε παρωδία το δημοψήφισμα που στηρίζεται «σε πρόταση συμφωνίας που δεν υπάρχει πια» και έκανε αναφορά σε στελέχη της κυβέρνησης που «δημόσια ζητούν από τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει το δημοψήφισμα ή να υποστηρίξει το "ΝΑΙ"».
«Ναι στο ευρώ» από τον ΣΕΒ
«Άμεσα σε συμφωνία» ζητά ο ΣΕΒ να οδηγήσουν «οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» θεωρώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «η βέβαιη έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγήσει στη φτώχεια, στο διχασμό και στη δυστυχία».
Δηλώνει «ΝΑΙ στην Ελλάδα. ΝΑΙ στο ευρώ» και μάλιστα εμφανίζει τους εργαζόμενους να δηλώνουν το ίδιο με τον ΣΕΒ καθώς στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «με συναίσθηση της ευθύνης μας, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που μοχθούμε καθημερινά για να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία, επιλέγουμε ΝΑΙ στη σταθερότητα και στην προοπτική».
Συμβούλιο της Ευρώπης και ΣτΕ για το δημοψήφισμα
Θέμα κανονικότητας του δημοψηφίσματος θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης, που θεωρεί ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα, όπως αναφέρει το «Associated Press».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι τίθεται θέμα χρόνου καθώς απαιτείται περιθώριο τουλάχιστον δύο εβδομάδων για να αποφασίσουν οι πολίτες, αλλά και θέμα σαφήνειας του ερωτήματος.
Την Παρασκευή συνεδριάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για να εξετάσει την προσφυγή που κατέθεσαν την Τετάρτη δύο πολίτες, οι οποίοι στρέφονται τόσο κατά της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όσο και κατά του Προεδρικού Διατάγματος για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget