ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ - ΔΝΤ Κόντρες και παζάρια κάτω από τις «σημαίες» των μονοπωλίων

«Αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνο η βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης
Με σημαδεμένα χαρτιά από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τη συμμετοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζονται τα εγκληματικά παζάρια πάνω στις πλάτες του λαού και της περαιτέρω άγριας χρεοκοπίας του. Την ίδια ώρα, και ενώ καταγράφεται πλήρης σύμπτωση απόψεων ως προς το εύρος των νέων αντιλαϊκών μέτρων και της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με τη μια ή άλλη αφορμή και πρόσχημα, έρχονται στο προσκήνιο οι οξυμένοι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί, οι οποίοι και βρίσκονται στον πυρήνα των παζαριών.
Σε αυτό το μαύρο φόντο, διενεργήθηκε χτες η νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), που αποφάσισε τη διακοπή κάθε διαβούλευσης, μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Συνοψίζοντας, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: «Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της απόφασης για δημοψήφισμα και της αρνητικής εισήγησης της ελληνικής κυβέρνησης, η βασική μας απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι μέχρι την Κυριακή«δε θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε κανένα επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών, ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, για περαιτέρω προτάσεις και οικονομικές διευθετήσεις».
Παράλληλα, «παγώνει» για μετά το δημοψήφισμα και η εξέταση του αιτήματος που υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για τη νέα διετή δανειακή σύμβαση, ύψους 29,1 δισ. ευρώ. Στην απαντητική επιστολή προς τον Αλ. Τσίπρα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως το αίτημα της Ελλάδας για νέα στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα εξεταστεί στη βάση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Στο μεταξύ, εισήγηση στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να μην κάνουν χρήση, αλλά να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους απέναντι στην Ελλάδα μετά την αθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, έκανε χτες και ο επικεφαλής τουΕυρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλ. Ρέγκλινγκ. Μάλιστα, πρότεινε να μην ασκήσουν το «δικαίωμα» της άμεσης εξόφλησης των διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα, αλλά να ενεργήσουν σε επόμενη φάση...
Εναρμονισμένο με αυτή την απόφαση, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του,αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το πιστωτικό όριο της «έκτακτης χρηματοδότησης», που διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 89 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δεν προχώρησε σε απομείωση της αξίας των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, στη βάση των οποίων αντλούν τη ρευστότητα.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώνονται έντονες αντιθέσεις σε κεντρικό επίπεδο και στην ΕΚΤ. Στο τραπέζι μπαίνει ακόμη και θέμα μείωσης των πιστωτικών ορίων και «κουρέματος» των εγγυήσεων, ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο μονοπωλιακών ανταγωνισμών, μορφές καταστροφής υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, που ταυτόχρονα προαναγγέλλουν τις μαζικές αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την ίδια ώρα, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν τα «σπασμένα». Σε κάθε περίπτωση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έχει «κατεβασμένα ρολά» και το επόμενο διάστημα, ενώ άδηλος είναι και ο χρόνος της αποκατάστασης στις προηγούμενες συνθήκες.
Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση του χτεσινού Γιούρογκρουπ εκδόθηκε από την πλευρά των ΗΠΑ: «Ολες οι πλευρές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, μιλώντας δηλαδή εξ ονόματος και των «εταίρων» της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο όφελος που έχουν στην επίλυση της κατάστασης.
Μνημόνιο με δημοψήφισμα
Είναι χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος καλώντας σε υπερψήφιση των κυβερνητικών θέσεων στο δημοψήφισμα της Κυριακής, εστιάζει στα παρακάτω:
-- «Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων θεωρούν - όπως κι εμείς - ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί».
-- «Από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της "τελική" πρόταση».
-- «Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους».
Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι «το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων».Στην πραγματικότητα, καλούν το λαό να πάρει θέση κάτω από ξένες σημαίες, να επιλέξει το σφαγέα του και, ακόμη, να υπερψηφίσει το τρίτο στη σειρά μνημόνιο, είτε με το «ναι» είτε με την εκδοχή του «όχι».
Αποκαλυπτική για τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από επιχειρηματικά συμφέροντα είναι και η δήλωση του μεγαλοεπιχειρηματία φαρμακοβιομήχανου Δ. Γιαννακόπουλου. Τασσόμενος υπέρ του «όχι», σημείωσε πως οι δανειστές «προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών, για να εκβιάσουν έναν ολόκληρο λαό, που τόλμησε να πει "όχι" στη σκληρή λιτότητα»...
Στο φόντο τέτοιων αντιθέσεων, έρχεται και η εκτίμηση τουΣυμβουλίου της Ευρώπης ότι «οι συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές».
Το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε χτες ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχώρησε στην πληρωμή της δόσης (ύψους 1,6 δισ. ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι είναι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς το Ταμείο.
Το ποσό, η πληρωμή του οποίου «αθετήθηκε», είναι το υψηλότερο στην ιστορία του, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση μόνο όταν επιλυθεί το ζήτημα της «καθυστερούμενης οφειλής της».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget