«Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου: Όχι στο χορό εκατομμυρίων για την εξυπηρέτηση συμφερόντων από τη διαχείριση των απορριμμάτων

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων με χορό εκατομμυρίων προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης που συνεδρίασε τη Δευτέρα 13-7-2015, με θέμα την πρόταση της δημοτικής αρχής για την επαναλειτουργία του εργοστασίου βιοξήρανσης στη ΒΙΠΕΗ που έχει σταματήσει να λειτουργεί από τον Απρίλη του 2014.
Σε δελτίο Τύπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει: «Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα στις 2-6-2015 είχε παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μελέτη σκοπιμότητας η οποία παραγγέλθηκε από την Περιφέρεια, με την οποία είχαμε διαφωνήσει η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' και είχαμε εκφράσει δημόσια τη θέση της.
Η πρόταση που παρουσιάστηκε χθες, εκτός του ότι στερείται επιστημονικής βαρύτητας και αποτελεί μια έκθεση ιδεών με συρραφή διαφόρων απόψεων και φανταστικών σεναρίων, στην ουσία της είναι βαθιά αντιλαϊκή. Και αυτό γιατί:
  • Θεωρεί ως δεδομένη την ανάθεση της λειτουργίας της μονάδας σε ανάδοχο – δηλαδή σε ιδιώτη.
  • Εκτοξεύει το κόστος κατασκευής της γύρω στα 50 εκ. € ενώ η υφιστάμενη μονάδα είχε κοστίσει το 2008 περί τα 20 εκ. €, σήμερα δεν λειτουργεί και γι' αυτό ο Δήμος πληρώνει κάθε μέρα πρόστιμο στην ΕΕ 2.000€! Κόστος που θα μετακυλιστεί στους δημότες με πανάκριβα τέλη.
Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' έχει καταθέσει πρόταση από το Νοέμβρη του 2014, που επανέλαβε και χθες, να αλλάξει ο χαρακτήρας της υφιστάμενης μονάδας βιοξήρανσης σε μονάδα μηχανικής διαλογής, παραγωγής κόμποστ κλπ με την προϋπόθεση να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑΚ) που οδηγεί τη διαχείριση των απορριμμάτων στην ιδιωτικοποίηση και την καύση με πανάκριβες μεθόδους που θα μετακυλιστούν στην πλάτη του Κρητικού λαού, με πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη και επιβάρυνση του περιβάλλοντος!
Τόνισαν ότι βασική θέση του ΚΚΕ για την οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί.
Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης έχει σαν βασικές προϋποθέσεις τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, τον ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, την κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, τον εργατικό, λαϊκό έλεγχο, την εργατική, λαϊκή εξουσία.
Αυτή βέβαια την πρόταση απέρριψαν τόσο η δημοτική αρχή όσο και η παράταξη του Γ. Κουράκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας αποχώρησαν επειδή θεώρησαν ότι αμφισβητείται ο ΠΕΣΔΑΚ… δηλαδή η ιδιωτικοποίηση.
Εντυπωσιακή ήταν η πλήρης εναρμόνιση και στοίχιση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με την δημοτική αρχή, ειδικά στο ζήτημα της παρουσίας εργολάβου, αρκεί να γίνεται με διαφανείς διαδικασίες και ανταγωνισμό!! Στο ίδιο πνεύμα υπερψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής και η παράταξη της ''Λαϊκής Στάσης πληρωμών''.
Ο Ηρακλειώτικος λαός δεν πρέπει να παρακολουθεί παθητικά αυτό το χορό εκατομμυρίων που στήνεται στην πλάτη του για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, γιατί όπως συμβαίνει πάντα, στο τέλος αυτός είναι που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget