Αγκ. Μέρκελ: «Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα»

Nα εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές η Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία θα προβλέπει αυστηρή εποπτεία και όρους.
Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει «στενό έλεγχο» για τη χορήγηση βοήθειας.
«Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων», είπε. «Δεν αποφασίσαμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για μια ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι τα παζάρια για την Ελλάδα αποτυπώνουν γενικότερες συζητήσεις για την πορεία της Ευρωζώνης.
Η ΕΕ έχει κανόνες 
«Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας της, τονίζοντας πως «το ευρώ βρίσκεται πάνω από κόμματα και νομίσματα». Ωστόσο, επέμεινε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι οι τοπικές εκλογές θα αποφασίζουν ότι δεν ισχύουν οι συνθήκες».
Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το χαρακτήρισε «συντρίμμια». Υπογράμμισε ότι «το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη, έχει χαθεί», αλλά παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα από την Ελληνική Βουλή. «Δεν φτάνουν οι δεσμεύσεις, αλλά τα έργα και αυτό έκανε η Ελλάδα την Τετάρτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση στην Ελλάδα. «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν εδώ στη Γερμανία οι συνταξιούχοι περίμεναν έξω από κλειστές τράπεζες να πάρουν 120 ευρώ», ανέφερε.
Για ακόμη μια φορά απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει «κούρεμα» χρέους εντός της Ευρωζώνης, ισχυριζόμενη ότι «μια ένωση μεταφοράς χρέους θα ήταν το τέλος της κοινότητας δικαίου και δεν θα το επιτρέψουμε». 
Οι όροι θα είναι σκληροί
Να σταματήσει η συζήτηση περί Grexit ζήτησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
O επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD τόνισε ότι «στον αγώνα που κάνει η Ελλάδα είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι». 
Υποστήριξε, επίσης, ότι οι όροι του προγράμματος είναι σκληροί, αλλά δεν θα ήταν τόσο σκληροί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις. 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget