ΔΝΤ: Νέο μνημόνιο 50 δισ. ευρώ με επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Για ένα νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει δάνεια πάνω από 50 δισ. ευρώ και για σημαντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε προσχέδιο ανάλυσης, ενώ πιθανολογεί ότι η μη αποπληρωμή της δόσης προς το Ταμείο και το capital control στις τράπεζες μπορεί να έχουν δυσμενείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις.
Το προσχέδιο αυτό δεν έχει τεθεί ακόμη υπόψιν των συμβαλλόμενων μερών στις διαπραγματεύσεις και δεν έχει συζητηθεί ή εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, ενισχύοντας τις πληροφορίες που θέλουν να δίνεται πριν το δημοψήφισμα προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματολογία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που επικεντρώνεται στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους.
Το προσχέδιο αναφέρει μεταξύ άλλων πως συνολικά, με βάση το πακέτο μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, οι ανάγκες αυτές προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν περίπου στα 50 δισ. ευρώ στο διάστημα Οκτώβριος 2015 τέλη 2018, δημιουργώντας ανάγκη για ευρωπαϊκά δάνεια τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ σε διάστημα τριετίας. Προσθέτει πως το ΔΝΤ υποθέτει ότι θα χρειαστεί έως το Σεπτέμβρη για τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα προαπαιτούμενα και να γίνουν τα αναγκαία βήματα για τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Για το χρέος, αναφέρει, ότι για να διασφαλιστεί πως είναι βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα, οι ελληνικές πολιτικές πρέπει να επιστρέψουν πίσω σε τροχιά υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ή θα πρέπει να παραταθεί σημαντικά η διάρκεια των υφιστάμενων ευρωπαϊκών δανείων και να παρασχεθεί παράλληλα νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τα προσεχή έτη, με ανάλογους όρους παραχώρησης (δηλαδή μνημόνιο). Εάν όμως το εξεταζόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων αποδυναμωθεί περαιτέρω -ιδιαίτερα εάν μειωθούν περαιτέρω οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και εξασθενίσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- θα καταστεί αναγκαίο το κούρεμα του χρέους.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget