ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Παζάρια ανάμεσα σε αντιλαϊκές συμπληγάδες...

Ενα προς ένα καταρρίπτονται πλέον τα διάφορα προσωπεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ με ιδιαίτερη ένταση, τις τελευταίες μέρες, το αντιλαϊκό σκηνικό συμπληρώνεται με τις αλλεπάλληλες διαχειριστικές μανούβρες. Την ίδια ώρα, με τη «λογική του Χότζα», αξιοποιούν και τις προτάσεις των «θεσμών» της τρόικας, προκειμένου να «χρυσώσουν το χάπι», για την ομοβροντία με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που ετοιμάζουν για την «επόμενη μέρα».
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο
Χαρακτηριστικό σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η προβολή από τη συγκυβέρνηση της άποψης, ότι «η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς, περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ανταποκρίνονται, μάλιστα, στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group!». Ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχειρούν να εμφανίσουν τους «θεσμούς» να υπονομεύουν τους μηχανισμούς τους.
Την ίδια ώρα, νέα τηλεδιάσκεψη διενεργήθηκε, προχτές Παρασκευή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, «σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα», σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ενώ«εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία». Και, βέβαια, τα παραπάνω δεν συνάδουν με την απόρριψη φερόμενων προτάσεων της τρόικας και της απόρριψής τους από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...
«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ (...) Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γ. Ντάισελμπλουμ», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας. Μάλιστα, σημείωσε ότι «προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες, όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες, είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης». Με άλλα λόγια, από την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων, ύψους 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που «προτείνονται» από την πλευρά των «θεσμών», η συγκυβέρνηση εμφανίζεται να αντιστέκεται μόνο στο ΕΚΑΣ και τον ΦΠΑ στα τιμολόγια ρεύματος. Στα υπόλοιπα, η κυβέρνηση συμφωνεί μαζί τους. Ασε που μπορεί στα υποτιθέμενα παζάρια να αφαιρεθούν και να το εμφανίσει ως νίκη η κυβέρνηση. Βαθιά αντιλαϊκή νίκη...
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, χαρακτήρισε«σκληρές» τις προτάσεις που αποδίδονται στους «θεσμούς», δηλαδή κινήθηκε και αυτός στη γραμμή της συγκυβέρνησης. Στο «διά ταύτα», τόνισε ότι ο «επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ώστε να ανασάνει η οικονομία», δηλαδή το κεφάλαιο.
Τύμπανα πολέμου
Σε κάθε περίπτωση, στα 1,9 δισ. ευρώ - για την ώρα - φτάνει το «πακέτο» μέτρων που έχει βάλει στο τραπέζι η συγκυβέρνηση και αυτό αφορά μόνο το Β' εξάμηνο του 2015. Φτάνει, δηλαδή, στα 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, έναντι 6 δισ. ευρώ το χρόνο που συζητά η πλευρά της τρόικας, ενώ η απόσταση τμηματικά «γεφυρώνεται».
Με βάση το κείμενο 47 σελίδων που απεστάλη στις αρχές της βδομάδας στους «θεσμούς», η συγκυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα:
ΦΠΑ: Το 28% από τα είδη των τροφίμων μεταφέρεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13% σήμερα). Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα απογειώνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 11% εντάσσονται τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης κ.ά. και στο 6% μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Καθώς η αντιλαϊκή σούμα δε φαίνεται να βγαίνει, οι «θεσμοί» ανεβάζουν τον πήχη της πρόσθετης φοροαφαίμαξης του λαού, μέσω ΦΠΑ, στα 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στα ήδη συμφωνημένα νέα μέτρα είναι και αυτό τηςκατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Ιδιωτικοποιήσεις: Η πρόταση της συγκυβέρνησης προβλέπει την άντληση εσόδων ύψους 10,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Ειδικά για το 2015 και το 2016, προβλέπονται έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκύψουν ακόμη 2,1 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2017 - 2019. Στις κυβερνητικές λίστες περιλαμβάνονται ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕπεριφερειακά αεροδρόμια, ακίνητη περιουσία, πώληση ποσοστού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία Οδός κ.ά. Στην πρόταση αναφέρεται πως τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι 3,8 δισ. ευρώ, θα αποδοθεί σε ασφαλιστικά ταμεία.
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Λόγος γίνεται για αύξηση σε εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο, με προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα μόλις 220 εκατ. ευρώ. Κατά τ' άλλα, διατηρείται «κανονικά» και αυτό το τάχα «έκτακτο» χαράτσι σε όλους τους μισθωτούς, όπως άλλωστε και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και η φοροληστεία μέσω της «μνημονιακής» φορολογίας εισοδήματος...
  • Εκτακτη εισφορά στις μεγάλες (κερδοφόρες) επιχειρήσεις: Η εισφορά προβλέπεται να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ, με συντελεστές οι οποίοι φτάνουν το 10%. Προβλέπονται εισπράξεις 1,064 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ανάλογο μέτρο, ως προπέτασμα καπνού, είχε ανακοινωθεί και πριν από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, το 2010. Η συγκυβέρνηση κινείται με ανάλογες προτάσεις για επιβολή φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αεροπλάνα κ.ά.
  • «Εργαλειοθήκη» ΟΟΣΑ: Προωθείται το άνοιγμα του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ μάρκετ.
  • Αποπληρωμές κρατικού χρέους: Προτείνει την καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ, μέσω των αδιάθετων αποθεματικών του ΤΧΣ (10,9 δισ. ευρώ) που έχουν περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση θέτει ρήτρα υπαγωγής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σε άλλο παράρτημα της ελληνικής πρότασης, το οποίο δε «διέρρευσε», σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται πρόταση για επιμήκυνση των διακρατικών δανείων και μείωση των επιτοκίων.
  • Αναπτυξιακή τράπεζα: Σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης.
  • Προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα (1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017, 3,5% το 2018), δηλαδή, προβλέπεται αύξηση ανάλογα με τους προβλεπόμενους ρυθμούς για το ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε σχέση με τους προηγούμενους στόχους συνδέεται με το χαμήλωμα του πήχη σχετικά με τους ρυθμούς του παραγόμενου ΑΕΠ και της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, βλέπει ορατό το ενδεχόμενο παραπέρα πτώσης του ελληνικού ΑΕΠ για το 2015. Οπως είπε, πράγματι υπάρχουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι για την πρόβλεψη 0,5% για την Ελλάδα, που έγινε με προϋπόθεση ότι «σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης και τώρα βλέπουμε ότι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται».

Στην παλάντζα οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί
Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας, με ανοιχτούς πλέον διεμβολισμούς από την πλευρά των ΗΠΑ, γύρω από τις διελεύσεις των αγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου, και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλέκει βαθύτερα το λαό σε αυτούς τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.
«Αντιμετωπίζουμε μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και αν προχωρήσει ο "τουρκικός αγωγός" που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης». Αυτό τόνισε, τις προάλλες, ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, Αμος Χόχσταϊν, μιλώντας σε συνέδριο της κυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα είναι ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ και περνά δύσκολα τελευταία».Ταυτόχρονα, ανέδειξε τις «προτιμήσεις» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, λέγοντας πως «η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παίρνουν το φυσικό τους αέριο από μόνο έναν προμηθευτή.Εχουμε μία ευκαιρία να γίνει διαφοροποίηση και η Ελλάδα είναι μείζων παίκτης»,αναφερόμενος στον αγωγό TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, στην Ιταλία και τη Βουλγαρία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε προχτές τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, για ζητήματα που αφορούν «την επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS», σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.
Λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Πούτιν, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Α. Σιλουάνοφ, επισήμανε πως είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, συμπληρώνοντας ότι είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για ελληνική χρεοκοπία. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η Ελλάδα μαζί με την ΕΕ πρέπει να βρουν τη σωστή λύση, για να καταφέρει η χώρα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, εφαρμόζοντας παράλληλα και τις μεταρρυθμίσεις». Πάντως, τυχαία ή όχι, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας δεν έκανε αναφορά στη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την πλευρά του ΔΝΤ.
Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο επισημαίνει ότι«συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας».

«Διευκολύνσεις» από το ΔΝΤ
Στο μεταξύ, αίτημα ενοποίησης των 4 δόσεων του Ιούνη προς τοΔΝΤ, συνολικού ύψους περίπου1,6 δισ. ευρώ, κατέθεσε η συγκυβέρνηση, με στόχο να πληρωθεί όλο το ποσό σε μία δόση, στις 30 Ιούνη.
Το ΔΝΤ ενέκρινε το αίτημα και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Σύμφωνα με απόφαση που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ από τα τέλη της δεκαετίας του '70, τα κράτη - μέλη του ΔΝΤ δύνανται να ενοποιήσουν πολλές πληρωμές δόσεων σε μία, σε ορίζοντα μηνός».
Η απόφαση της Ελλάδας να πληρώσει συνολικά και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δόσεις του Ιούνη για τα δάνεια στην πλευρά του ΔΝΤ, «είναι συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ και δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος τηςΚομισιόν.
Ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως η εν λόγω απόφαση δε δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιούνη, λήγει η παράταση του μνημονίου στη σημερινή μορφή, σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ (20/2). Παράλληλα, στο προσκήνιο έρχονται και σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του τρέχοντος μνημονίου, ενδεχόμενο το οποίο επίσης προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας, άρα και αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να ανοίξει η χρηματοδότηση προς το ελληνικό αστικό κράτος και τους τραπεζικούς ομίλους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget