Αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μικρών ΕΒΕ στις 10 και 11 Ιούνη

Παρακολουθώντας τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους «εταίρους» και ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξει, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παρθούν νέα επώδυνα μέτρα. Τι σημαίνει όμως αυτό για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ;
Τα νέα μέτρα συμπληρώνουν τα χτυπήματα που δέχτηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι από τις προηγούμενες συμφωνίες, υπηρετούν το στρατηγικό στόχο των μονοπωλίων για ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, με ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη και βέβαια με τον οικονομικό εκτοπισμό χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, για να διαμορφωθούν νέα πεδία κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα μέτρα που έρχονται, όπως η νέα αύξηση της φορολογίας, ο «εκσυγχρονισμός» του Ασφαλιστικού, οι συντάξεις που οδεύουν ξανά για «κούρεμα», θα προστεθούν στις πλάτες των ήδη καταχρεωμένων αυτοαπασχολούμενων, στα άδεια ασφαλιστικά ταμεία, στην ήδη άθλια και πανάκριβη Υγεία και Περίθαλψη.
Η φορολογία με 26% από το πρώτο ευρώ, η προκαταβολή φόρου 55%, το «τέλος επιτηδεύματος», ο ΕΝΦΙΑ, όλα όσα ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι εδώ και με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Από κοντά και τα υπέρογκα ποσά για ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ αντί παροχών - ψίχουλων, οι δημοτικοί φόροι που εκτινάχθηκαν, αλλά και το πανάκριβο ρεύμα, η πανάκριβη Υγεία.
Σε ετοιμότητα για κάθε εξέλιξη
Το αμέσως επόμενο διάστημα, η κατάσταση θα χειροτερέψει για τους αυτοαπασχολούμενους. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης περί «τέλους της μνημονιακής βαρβαρότητας με ένα νόμο», ήδη εφαρμόζει κανονικότατα τους «μνημονιακούς» νόμους, μαζεύοντας μέχρι και την τελευταία δεκάρα που αυτοί επέβαλαν και οδήγησαν και τους μικρούς ΕΒΕ σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι νέες φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να κατατεθούν ως το τέλος του μήνα, με όλους τους «μνημονιακούς» νόμους σε ισχύ.
Χρειάζεται οι αυτοαπασχολούμενοι να είναι σε ετοιμότητα για τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή και θα αποτελέσει «ταφόπλακα» στα δικαιώματά τους. Ο μήνας αυτός πρέπει να σφραγιστεί με το «όχι» των λαϊκών στρωμάτων σε παλιά και νέα μέτρα, με ένταση της πάλης για ανάκτηση των απωλειών, διεύρυνση των δικαιωμάτων. Κάθε λεπτό που χαρίζεται στη νέα κυβέρνηση, αξιοποιείται για τη δική τους καταδίκη.
Μία είναι η λύση: Απόρριψη των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Οι μικροί ΕΒΕ πλήρωσαν για χρόνια την ανάπτυξη και την κρίση. Ως εδώ! Εδώ και τώρα διεκδίκηση της ανάκτησης των απωλειών, πάλη για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες.
Τώρα, πρέπει ο αυτοαπασχολούμενος να δυναμώσει το σωματείο του, να ενισχύσει τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, που παλεύουν για να δυναμώσει ο διεκδικητικός, αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός των αγώνων.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Επιβάλλεται αγωνιστική ετοιμότητα. Χρειάζεται όλα τα σωματεία να κάνουν τη νύχτα μέρα, να απευθυνθούν παντού, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανελλαδικής ημέρας δράσης και την επομένη, των συλλαλητηρίων που διοργανώνουν εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς του κινήματος σε όλη τη χώρα.
Διεκδικούμε μέτρα άμεσης ανακούφισης, που αντικειμενικά απαιτούν ρήξη με την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις πολιτικές της ΕΕ. Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική που αφανίζει τους μικρούς, που τους βάζει στο περιθώριο. Με αυτό το πνεύμα να δώσουμε τη μάχη, μέχρι την τελευταία ώρα.
Να μπουν στον αγώνα νέες δυνάμεις
Υπάρχει περιθώριο για να κινητοποιηθούν περισσότερες και νέες δυνάμεις, όπως αποδείχτηκε από τη μέχρι τώρα δράση των σωματείων για την οργάνωση των δύο κινητοποιήσεων. Σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε η έγκαιρη και καλά προετοιμασμένη συνεδρίαση των ΔΣ, με ολοκληρωμένες εισηγήσεις, που βοήθαγαν στην επιχειρηματολογία και ο ορισμός συσκέψεων και ΓΣ.
Σε μία σειρά σωματεία μπήκε καλό επεξεργασμένο σχέδιο εξορμήσεων και ανοίγματος στα μητρώα μελών. Εβγαλαν δικές τους ανακοινώσεις. Εγινε σοβαρή προσπάθεια για καλύτερη οργάνωση της πάλης. Απευθύνθηκαν σε εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους. Οργάνωσαν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε τοπικούς ΟΑΕΕ, στον ΚΕΑΟ, σε υπουργεία. Αντιστάθηκαν σε κατασχέσεις μαγαζιών, εργαλείων και σπιτιών συναδέλφων.
Μέσα από αυτή τη δράση, κέρδισαν νέες δυνάμεις, πραγματοποίησαν νέες εγγραφές, ενέπνευσαν κομμάτι αυτού του στρώματος. Αποδεικνύεται ότι παρά τις δυσκολίες, με αυτό τον τρόπο δουλειάς, σπάει η μοιρολατρία και η αναμονή, δημιουργούμε προβληματισμό, τραβάμε δυνάμεις. Πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερη ορμή από εδώ και πέρα, πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Θανάσης ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ
Πρόεδρος της ΟΒΣΑ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget