ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΣΠΑ Ζητούμενο του κεφαλαίου η στήριξη των καπιταλιστικών επενδύσεων

Στη συγκρότηση«κοινής ομάδας εργασίας» με αντικείμενο την αξιοποίηση και τη διοχέτευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑστους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους προχώρησαν η συγκυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό το πλαίσιο, η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα μέχρι τις 23/5, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη. Ο τελευταίος ανέφερε πως στόχος είναι η «ομαλή μετάβαση από την τρέχουσα στην επόμενη προγραμματική περίοδο», με προτεραιότητα την απορρόφηση των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του 2015.
Οπως ανακοινώθηκε, η «κοινή ομάδα εργασίας» θα παρέχει «τεχνογνωσία» ώστε να αξιοποιηθούν τα προβλεπόμενα 20,6 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη των καπιταλιστικών επενδύσεων στην Ελλάδα συνδυάζεται και με το κλείδωμα της αντιλαϊκής συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες «ομαλότητας» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Να σημειωθεί ότι η απόδοση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ συνδέεται με μια σειρά από «αιρεσιμότητες», που αφορούν τη «συμμόρφωση» όλων ανεξαιρέτως των κρατών - μελών με τις υποδείξεις της Κομισιόν, στο πλαίσιο των μέτρων της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αναστολή ή και η ακύρωση της χρηματοδότησης σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους. Επιπλέον, για τα κράτη που είναι ενταγμένα στο «μηχανισμό στήριξης», όπως η Ελλάδα, υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης συμμετοχής της Κομισιόν στη διαχείριση των προγραμμάτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση της κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο και η Ενέργεια
Η Κ. Κρέτσου συναντήθηκε επίσης χτες με τον πρωθυπουργό,Αλ. Τσίπρα, ενώ το μεσημέρι πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα ζητήματα της Ενέργειας.
Η επίτροπος της ΕΕ χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα ενεργειακά έργα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε έτοιμη να ανταποκριθεί σε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη ενεργειακών επενδύσεων.
Ο δε Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης - αντίστοιχες με αυτές των προκατόχων της - προκειμένου να ενταχθούν στα «Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» 15 έργα φυσικού αέριου και ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας προτεραιότητα σε τρία από αυτά: Τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου IGB-R, τηνηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης - ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά του Αιγαίου.
Να σημειωθεί ότι στο σχετικό δελτίο Τύπου που απέστειλε για τη συνάντηση το υπουργείο, δε γίνεται απολύτως καμία αναφορά στο σχεδιαζόμενο αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget