ΠΓΔΜ Μαραθώνιος πολιτικών διαβουλεύσεων για εξεύρεση συμβιβασμού

Η εξεύρεση κάποιου συμβιβασμού στην ενδοαστική αντιπαράθεση που εξελίσσεται με σφοδρότητα εδώ και καιρό στην ΠΓΔΜ, αν και επιδιώκεται, δεν φαίνεται πως θα επιτευχθεί πολύ σύντομα. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε χτες από τις μαραθώνιες συνομιλίες, διάρκειας 10 ωρών, που πραγματοποιήθηκαν στο Στρασβούργο ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ηγέτη του κόμματος SDSM), Ζόραν Ζάεβ, τον επίτροπο της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιόχαν Χαν, και τρεις ευρωβουλευτές που έχουν αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή»: Ο Σλοβάκος Εντουαρντ Κούκαν από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Σλοβένος Ιβο Βαγκλ από την ομάδα των Φιλελευθέρων και ο Βρετανός Ρίτσαρντ Χόουιτ από την ομάδα των Σοσιαλιστών, οι οποίοι είναι εισηγητές για τα Βαλκάνια.
Σε δελτίο Τύπου που εξεδόθη, χτες, μετά το πέρας των συνομιλιών στο Στρασβούργο, χαιρετίζονται οι «ειλικρινείς συζητήσεις» και εκφράζεται η πεποίθηση για τη συνέχισή τους με στόχο «συμφωνία προς το συμφέρον όλων των πολιτών και την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται από την κρίση με διεθνή στάνταρντ». Ο επίτροπος της ΕΕ, από την πλευρά του, χαιρέτισε «τις ειλικρινείς συνομιλίες» σε ζητήματα - κλειδιά, τονίζοντας ως κοινό συμπέρασμα «τη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών».
Πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων των Σκοπίων, ΜΙΑ, αναφέρουν ότι το βασικό θέμα διαφωνίας μεταξύ Γκρούεφσκι και Ζάεβ είναι το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης και τη συγκρότηση μεταβατικού υπουργικού συμβουλίου. Ο Γκρούεφσκι το απέρριψε ως «απαράδεκτο» και πρότεινε τη συγκρότηση «ομάδων εργασίας» που θα προωθήσουν πρόοδο «μέσω των αρμόδιων θεσμών».
Νέες επισημάνσεις Λαβρόφ
Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι δυτικές χώρες κινούν τα νήματα της κρίσης που μαστίζει τα Σκόπια επειδή αντιτίθενται στην πρόθεση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι να μελετήσει τα σχέδια για πέρασμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας («Turkish Stream») από την ΠΓΔΜ με στόχο τον ανεφοδιασμό της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με ρωσική Ενέργεια.
Ο Λαβρόφ μιλώντας στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις Αλβανών στο Κουμάνοβο και η ταραχώδης πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ πυροδοτούνται από δυτικές χώρες που προσπαθούν να εμποδίσουν τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια στην Ευρώπη. Κατηγόρησε Αλβανούς πολιτικούς (χωρίς να τους κατονομάσει) ότι χρησιμοποιούνται από άλλες δυνάμεις για να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ, ώστε η τελευταία είτε να κινηθεί στην κατεύθυνση της ομοσπονδοποίησης «είτε να αποσχιστεί και να διαλυθεί με προσάρτηση των εδαφών της από την Αλβανία και τη Βουλγαρία».
Με βέτο απειλεί η Αλβανία
Εν μέσω της κρίσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, υποδαύλισε για άλλη μία φορά την κατάσταση στα Σκόπια, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εκτός και εάν «βελτιώσει τις επιδόσεις στο σεβασμό των δικαιωμάτων» της αλβανικής μειονότητας.
Ο Ράμα απηύθυνε την παραπάνω «προειδοποίηση» στη διάρκεια εκδήλωσης στα Τίρανα, που είχε διοργανώσει η αμερικανική πρεσβεία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών.
Ερευνα στο Κόσσοβο για την επίθεση στο Κουμάνοβο
Η ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε χτες την έναρξη έρευνας για τους Κοσσοβάρους Αλβανούς που συνελήφθησαν στη διάρκεια ένοπλης επίθεσης που έγινε προ ημερών στο Κουμάνοβο της δυτικής ΠΓΔΜ. Οπως έγινε γνωστό, οι πρώτες ανακριτικές ενέργειες, που αφορούν την υπόθεση, άρχισαν πριν από τις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ, λόγω υποψιών πως κάποια άτομα σχεδίαζαν εγκληματικές πράξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Παράλληλα, στην Πρίστινα, συγγενείς των ενόπλων που σκοτώθηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο έκαναν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της κυβέρνησης του Κοσσόβου, ζητώντας από τις αρχές της ΠΓΔΜ να παραδώσουν τις σορούς των οικείων τους.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget