ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ Νέες επιχειρήσεις κατάληψης εδαφών από τους τζιχαντιστές

Ενοπλοι εξαπέλυσαν διπλή τρομοκρατική επίθεση στη Δαμασκό με στόχο τη ρωσική πρεσβεία και ένα δημοτικό σχολείο

Εντείνονται οι κινήσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, όπου βασικός τους στόχος παραμένει, καθώς φαίνεται, ο έλεγχος της στρατηγικής αρχαίας συριακής πόλης Παλμύρα, αλλά και στο Ιράκ, όπου επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της δυτικής πόλης Ραμάντι ενόψει της αντεπίθεσης που ετοιμάζουν ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σε συνεργασία με σιιτικές πολιτοφυλακές και εθελοντές.
Οσον αφορά στις κινήσεις των τζιχαντιστών μισθοφόρων στηνΠαλμύρα, εμφανίστηκαν χτες να διεκδικούν το ένα τρίτο του βόρειου τμήματος της πόλης. Ωστόσο, ο συριακός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις επιδιώκοντας να τους αναγκάσει σε υποχώρηση, όπως είχε γίνει και το περασμένο Σάββατο. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης αρχαιοτήτων στη Συρία, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, επιβεβαίωσε πως μικρές ομάδες τρομοκρατών έχουν εισέλθει στην πόλη, κάνοντας έκκληση σε συριακό στρατό και αντιπολίτευση να σώσουν τα αρχαία μνημεία, που θεωρούνται τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς, από την καταστροφική μανία των τζιχαντιστών. Ο ίδιος σημείωσε ότι για προληπτικούς λόγους ήδη εκατοντάδες αγάλματα έχουν μεταφερθεί από την ιστορική πόλη σε ασφαλείς μυστικές τοποθεσίες.
Η παρουσία των τζιχαντιστών στην Παλμύρα δεν επιβεβαιώθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Αντίθετα, το πρακτορείο κάνοντας έναν απολογισμό των χτεσινών συγκρούσεων, αναφέρθηκε στις νικηφόρες επιχειρήσεις του συριακού στρατού που σε συνεργασία με μαχητές της λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ» έχουν αναγκάσει πλέον σε οπισθοχώρηση τους περισσότερους τζιχαντιστές από την ορεινή περιοχή Καλαμούν, που βρίσκεται στη μεθόριο Συρίας - Λιβάνου.
Τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δαμασκό
Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, σημειώθηκαν δύο τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο αφενός τη ρωσική πρεσβεία και αφετέρου ένα δημοτικό σχολείο.
Από την επίθεση στη ρωσική πρεσβεία, που έγινε με όλμους που εξαπολύθηκαν πιθανώς από το προάστιο Τζομπάρ, το οποίο ελέγχεται μερικώς από ομάδες τρομοκρατών, σημειώθηκανμόνο υλικές ζημιές. Προκάλεσε ωστόσο την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων. Καταδικάστηκε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κάλεσε τις συριακές αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας των ξένων διπλωματικών αποστολών στη χώρα, αλλά και από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ΗΠΑ), Τζεφ Ράτκε, που ζήτησε τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών υποστηρίζοντας παράλληλα τάχα πως η Ουάσιγκτον είναι «υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης» στον πόλεμο της Συρίας, τον οποίο χρόνια τώρα υποδαυλίζουν και φουντώνουν δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους στην περιοχή.
Η δεύτερη επίθεση με όλμους έγινε το πρωί σε δημοτικό σχολείο του προαστίου αλ Μάλκι της Δαμασκού. Προκάλεσε τοθάνατο νεαρής δασκάλας και τον τραυματισμό 23 μαθητών, κάποιοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η τρομοκρατική επίθεση καταδικάστηκε από το συριακό υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι «αντανακλά το μίσος για το συριακό λαό και το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα».
Σχέδια για ανακατάληψη του Ραμάντι στο Ιράκ
Στη Βαγδάτη η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, μετά από έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, έκανε αργά το βράδυ της Τρίτης δραματική έκκληση για τη στρατολόγηση εθελοντών ώστε να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ραμάντι του δυτικού Ιράκ.
Ανεπιβεβαίωτη είναι ωστόσο η πληροφορία που έδωσε εκπρόσωπος του Τοπικού Συμβουλίου της επαρχίας Ανμπάρ (πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ραμάντι) ότι οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται τους τζιχαντιστές και ότι έχουν καταφέρει να ανακαταλάβουν το ένα τρίτο της πόλης.
Παράλληλα, στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ώστε να ακούσει εκτιμήσεις πάνω στα σχέδια για πιθανή επίσπευση της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού των «τοπικών ιρακινών φυλετικών κοινοτήτων», ενδεχομένως ανεξάρτητα από την κεντρική διοίκηση του ιρακινού στρατού στη Βαγδάτη. Ο ίδιος ο Ομπάμα φαίνεται μάλιστα ότι επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στον Αμπάντι.
Οσο οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ιράκ εμφανίζονται να επεξεργάζονται σχέδια για την ανακατάληψη του Ραμάντι,πάνω από 40.000 εκτοπισμένοι κάτοικοι της πόλης αναζητούν καταφύγιο. Η οδύσσειά τους δεν φαίνεται να τελειώνει εύκολα παρά το γεγονός ότι χτες, για πρώτη φορά, οι ιρακινές αρχές ήραν την πολύμηνη απαγόρευση και τους επέτρεψαν την είσοδο στη Βαγδάτη. Κάποιοι από τους εκτοπισμένους είπαν ότι οι τζιχαντιστές δεν τους εμποδίζουν να φύγουν, άλλοι ότι στο διάβα τους συνάντησαν δεκάδες πτώματα - θύματα του «Ισλαμικού Κράτους».
  • Δέκα νεαροί Καναδοί, που είχαν στρατολογηθεί από το «Ισλαμικό Κράτος», συνελήφθησαν χτες πριν από την αναχώρησή τους στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget